У Вінниці в лікарні, де лікують сифіліс, почалася громадянська війна

У Вінниці в лікарні, де лікують сифіліс, почалася громадянська війна
З хворих на сифіліс вимагають хабарі, надбавки до зарплатні нараховують лише обраним, а керівник відділу статистики не може дізнатися, хто і коли приймав пацієнтів. Головний лікар диспансеру заперечує цю інформацію та каже, що перевірки заважають колективу працювати

У скарзі працівники диспансеру звинуватили заступника головного лікаря з медичної роботи (начмеда) установи Терещука у вибірковій оплаті праці лікарів, у вимаганні хабарів з пацієнтів, хворих на сифіліс, та в тому, що фармацевтичні фірми лише за окремий «відкат» начмеду можуть найняти лікаря для доповіді на конференції. 

Зараз за цією скаргою, яку написала частина лікарів шкірно-венерологічного диспансеру проводить перевірку комісія з облради.

Щоб дізнатися, що насправді відбувається в диспансері, журналісти RIA опитали обидві сторони конфлікту. 

Відео дня
> На що скаржаться? 

За словами керівника статистичного відділу Ірини Наконечної, вона не може нормально виконувати свої обов’язки, бо інформація про кількість працівників і розмір ставок - таємниця керівника.

- Я повинна розрахувати навантаження на лікарів диспансеру, кількість прийомів і сформувати звітність, - каже керівник організаційно-методичного кабінету Ірина Наконечна. – Мені треба знати, які лікарі перебували на прийомі, щоб розрахувати кількість штатних посад. Я прошу у відділі кадрів інформацію про те, скільки людей і на яких посадах знаходиться, адже це мої посадові обов’язки - знати кількість працівників. Але ці дані – таємниця. Виникає питання: чому? Адже вся ця інформація має бути відкритою і прозорою. Коли на десяти ставках працює 19 лікарів, як мені визначити навантаження, у кого скільки - 0,25 чи 0,50 ставки? 

Жінка також розповідає, що в її присутності хвора скаржилась у кабінеті лікаря, що у неї вимагають кошти за амбулаторне лікування: казала, що у неї лише двісті гривень, а лікар говорив, що не піде з такою сумою навіть просити начмеда.

Про непрозорість системи управління, розподілення ставок та недостатню кваліфікованість молодого начмеда каже завідувачка жіночого відділення шкірно-венерологічного диспансеру Наталія Мазорчук. Вона також підписалася під скаргою.

- Я не проти конкретних людей, я проти системи, - каже Наталія Мазорчук. – Я побачила, як люди стояли на Майдані і не боялися пролити свою кров, тож чому я повинна боятися сказати правду? Весь колектив був проти призначення Терещука начмедом, але під заявою на ім’я головного лікаря з вимогою зняти його з посади підписалися не всі. Це людина, яка бере хабарі, по-хамськи поводиться з лікарями, персоналом та пацієнтами. Він був моїм інтерном і запропонував мені хабар, щоб я зробила за нього його роботу… Також на сьогодні незрозуміло, хто і скільки працює, немає прозорості у розподіленні ставок і годин прийму. Штат роздутий, люди працюють по десять років на 0,25 ставки. Усе це передумови для створення корупційного середовища. 

Лікар патронажного центру Олександр Дмітерко, який також скаржиться на дії посадовців диспансеру, розповідає, що у нього немає ні стола, ні стільця в диспансері. Він не може займатися лікувальною практикою, а розмір ставки медсестер для нього - таємниця.

- У посадовій інструкції написано, що я маю проводити лікувальну роботу, але я не маю такої можливості. Головний лікар каже, що я маю самостійно проводити лікувальну роботу. Це як: іти до пацієнта додому і лікувати його там? - розповідає Олександр Дмітерко. – У мене за 13 років є половина ставки лікаря, у центрі є ще персонал: лікарі, медсестри, але хто вони, хто яку ставку отримує, я дізнатися не можу. Як і з ким тоді мені координувати роботу? А між тим розподілення ставок і надбавок перевіряє комісія, яка складається з людей, що самі призначають ці ставки та надбавки. Це що - бджоли інспектують мед, який самі зробили?

Що відповідають скаржникам? 

Головний лікар шкірно-венерологічного диспансеру Сергій Бєльц заперечує факт вимагання хабарів і розповідає, що 18 березня на ім’я заступника голови Вінницької обласної ради Солейко надійшла скарга, підписана двома особами: Наталією Мазорчук та Іриною Наконечною. За скаргою створили комісію з 14 осіб, зараз триває перевірка. 

- Комісія на сьогодні майже закінчила роботу, і з того, що було написано у скарзі, майже 90% не підтвердилося. За результатами перевірки, враховуючи, яка гидота там написана, я вже підготував позов проти Наталії Мазорчук та Ірини Наконечної і звернуся в суд, - каже головний лікар Сергій Бєльц. – Пишуть, що я був відсутній на робочому місці по чотири-п’ять днів, що атестацію проводять за 300-500 гривень один раз на шість-вісім місяців - опитали п’ятдесят людей, ніхто грошей не давав. Також звинуватили, що за амбулаторне лікування сифілісу вимагають 400-500 гривень. Це серйозні звинувачення, і якщо таке підтвердиться, то справою повинна займатися не комісія облради, а прокуратура. Жоден із цих фактів не підтвердився. Причина невдоволення - призначення на посаду начмеда Андрія Терещука. Він почав наводити порядок, і перша скарга на нього прийшла від восьми співробітників. Я зібрав комісію з шести осіб, розглядали довго, викликали кожного, брали письмові пояснення. Але крім того, що Андрій Терещук здійснив ротацію лікарів та інколи дозволяв собі різко розмовляти з ними, нічого не виявили. Показово, що зі 130 людей, що працюють у диспансері, під заявою про те, що у нас все добре, підписалося 116 працівників - звичайно, крім тих самих невдоволених «опозиціонерів».

«Це все вже задовбало»

За словами дерматовенеролога Олега Бардишевського, який 22 роки очолював Вінницький обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер, ситуація, що склалася, тримає у напрузі медперсонал і заважає працювати.

- Це все вже задовбало, не дають нормально працювати, - каже Олег Бардишевський. - Стосовно завідувача диспансерного відділення: прийшла молода людина, він хотів навести порядок, і це не всім сподобалося. Дуже образливо, що паскудять нашу установу, не дають працювати, лікувати людей. 

Погоджується з колегою також дерматовенеролог Олександр Тасоєв. Лікар наголошує, що на першому місці мають бути медичні проблеми, а ті, кому ремонт не подобається, хай ідуть працювати у приватні лікарні.

- Мені ніколи втручатися в ці чвари, я працюю, не піднімаючи голови, - каже Олександр Тасоєв. - Я не маю часу розводити чвари та інтриги. Мене мій керівник Андрій Терещук влаштовує, і всі ті питання, які стосуються лікування, ми вирішуємо разом. Що не поділила частина наших співробітників, я не знаю – можливо, вони просто мають багато часу на склоки. Я працюю в медицині вже багато років і можу сказати, що ідеально не буває в жодному колективі. Мене, наприклад, не влаштовує те, що мене недооцінюють як професіонала в дерматовенерології, і я цього вимагаю, кажу в обличчя, не пишу скарги і кляузи. У дерматовенерології багато проблем, і ми їх розгрібаємо. От, наприклад, зараз є багато приватних лабораторій. Приміром, у нас лікується чоловік, а його дружина не хоче визнавати, що вона хвора. Жінка йде у приватну лабораторію, робить експрес-аналіз, він не виявляє хвороби - і вона починає доводити, що не хвора. Мені у таких випадках шкода людину, адже вона втрачає дорогоцінний час. 

У профком ніхто не скаржився

Своє обурення з приводу ситуації, що склалася, висловлює також голова профкому, завідувачка лабораторії Лариса Кузнєцова. Вона підкреслює, що 116 працівників підписалися під заявою про те, що ніхто їх не ображав і нічого з них не вимагав.

- Те, що було написано у «33 каналі» – брехня, - каже Лариса Кузнєцова. - Він робив ремонт, бо впала стеля. Це була необхідність, а сказали, що він зробив євроремонт, а відділення не ремонтуються. Зараз стали скаржитися, то скажу: мені у профком жодної скарги не надходило. Була комісія з міністерства і сварили нашого керівника статистичного відділу. Її хотіли звільнити, а головний лікар заступився - от вона тепер і пише скарги. Чого люди добиваються - незрозуміло, це треба припинити. Нас постійно перевіряють. Дайте спокійно працювати, ця ситуація зриває роботу колективу. 

Підтримує колегу та просить припинити лити бруд і писати скарги завідувачка відділення чоловічого стаціонару Тетяна Стельмащук. Адже осторонь подій не залишились навіть пацієнти, яких також опитують різні комісії.

- Нам просто не дають нормально працювати, існує моральний тиск. Хворі питають, що у нас відбувається, - каже Тетяна Стельмащук. - Єдине, що я хочу сказати: досить писати, дайте нормально працювати.

P.S

Журналісти намагалися зв'язатися з Андрієм Терещуком, який зараз знаходиться на навчанні в Києві, але на телефонні дзвінки на мобільний номер він не відповідав.

 

Журналісти ilikenews.com спеціально для RIA

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Вихід є! необхідно терміново люструвати всіх хворих на сіфіліс!
  • Anonymous

    Причому тут пости. Йдеться про елементарне - людяне відношення.
  • Anonymous

    Оставьте в покое этот Кожвен. Там отличный Главврач, свое дело знает. То, что кому-то хочется через тернии к звездам - так хоть не вредно! Лечите свою трихомонаду и делайте массажи простаты. На руководящие посты вам еще рано.
  • Anonymous

    Саша-параша выбрал очень удачный объект для фото! Тебе к лицу! Уволить нахрен революционеров этих и не мешать коллективу нормально работать! Начмеда тоже уволить! Из-за него сыр-бор начался!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up