Студентський Парламент Вінниччини ділиться досвідом щодо реалізації Закону України "Про вищу освіту"

6 вересня 2014 року набув чинності новий Закон України «Про вищу освіту». Експерти та аналітики передрікали, що його реалізація стане колосальним  надбанням для української молоді.
Минуло майже два роки, а чи виправдались сподівання студентства ? Про це і багато іншого говорили учасники круглого столу, який відбувся 28 квітня  у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.


«Проект нової редакції Закону, порівняно з чинною, враховує сучасні параметри розвитку вищої освіти , - зазначила модератор зустрічі Телегузова Олександра , демократизувався процес управління вищими навчальними закладами . Однак поряд із цим, існує велика кількість проблемних місць і не у самому Законі, а у фактичному його виконанні» .
Головною темою круглого столу була «Імплементація Закону «Про вищу освіту» : реалії та стереотипи» . Учасниками заходу стали представники ( здебільшого голови ) органів  Студентських Самоврядувань ( далі ОСС)  вищих навчальних закладів міста.   Молоді лідери вели конструктивний полілог з приводу проблем, які виникають у ході роботи.
« Лише 20% виборів керівного апарату органів студентських само врядувань у області можна визнати такими, що відповідають Закону» , - зауважила координатор моніторингової кампанії Крамаренко Дар’я. Нагадаємо, що Студентський Парламент Вінниччини проводив власне  незаангажоване експертне дослідження протягом лютого – березня 2016 року , з метою встановлення кількісного та якісного співвідношення ефективного виконання процедури проведення виборів до ОСС.
Окрім того, що було визначено норми Закону, які здебільшого не виконує жоден навчальний заклад, студентам вдалося з’ясувати, що ряд регламентованих Законом положень все ж виконується.  Не виникає негараздів із пунктом, який регламентує наявність підпису голови органу студентського самоврядування у нормативно-правових актах, що стосуються виключення студента, надання гуртожитку тощо.  Учасники також говорили про фінансування само врядувань. ( Нагадаємо, що згідно нового Закону на  фінансування ОСС виділяється не менше 0,5% від надходжень до спеціального фонду ВНЗ)

« Сьогодні система надання коштів вже не викликає ніяких суперечок. Адміністрація , ознайомившись із «буквою Закону»  не створює перешкод і студентське самоврядування, попередньо склавши річний кошторис , отримує свої законні кошти на реалізацію проектів» , - зазначила Президент Студентської Ради Політехнічного університету Франчук Катерина.

Розповідаючи про здобутки у роботі Ради Торгівельно-економічного інституту , голова – Денис Бантос зауважив, що важливим аспектом у функціонуванні структури як такої є фандрайзинг та популяризація ОСС. Таким чином студентство вирішило, що наступною темою круглого столу стане обговорення саме методів поширення інформації серед студентів.
 

Коментарі (0)

javascript:void(0)Сформували офіційне звернення до Прем'єр-Міністра України Гройсмана Володимира Борисовича! Оскільки...

Сьогодні, на сайті Верховної Ради України було оприлюднено проект закону “Про Державний бюджет України на 2017 рік”. На...

Наймолодший депутат Вінницької обласної Ради 7 скликання,  екс-депутат Студентського Парламенту Вінниччини , людина...

Зовнішнє незалежне залишилось позаду, приймальна комісія розпочнеться уже за декілька днів, але до якого ВНЗ вступати остаточно...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up