Для спортсменів «риба – не їжа, риба – друг»

Для спортсменів «риба – не їжа, риба – друг»
Останні змагання спінінгістів проходили в живописній місцевості с. Лаврівці (Вінницький район). Всю здобич випускали у Буг
12 липня, в Україні відзначається День рибака. Більшість рибалок займається цією захоплюючою справою для відпочинку або для того, щоб спіймати щось на вечерю. Існують й інші люди, для яких риба – своєрідний інвентар, як м’яч, ключка чим шашки. Вони змагаються між собою – за загальною вагою спійманих рибин, причому весь улов випускають назад, до водоймищ.

– Для нас, спортсменів, риба - не їжа, риба – друг, – висловлюються голова суддівської колегії федерації риболовного спорту України, член правління федерації риболовного спорту Вінницької області Юрій Карпенко.   

Фундатори риболовного спорту

За словами Юрія Карпенка, Вінниччина є одним із засновників риболовного спорту в незалежній Україні. Адже, приміром, перший, другий і четвертий чемпіонати країни з берегового спінінгу проходили саме в місті над Бугом.

Відео дня

В 2011 році вінницькі організатори започаткували чемпіонат України зі спортивного рибальства серед спортсменів з вадами слуху (з берегового спінінга). Тепер такі змагання проводяться регулярно. Нещодавно, в червні, чемпіонат України серед глухонімих відбувся у Лаврівці (Вінницький район), на березі Південного Бугу.   

– Під час звичайних змагань суддя ходить по берегу зі свистком, щоб контролювати процес. Він зважує рибу, записує дані і здобич випускають у воду. А серед спортсменів з вадами слуху все навпаки. Кожен з них свистить тоді, коли потрібно викликати суддю, – наголошує Юрій Карпенко.  

Півгодини витягав сома

Наш регіон і зараз продовжує утримувати лідерство в організації серйозних змагань. Приміром, з нагоди Дня рибака 11 – 12 липня пройде відкритий Кубок Вінницької області з ловлі фідером. Його розіграють в історичному містечку Четвертинівка (Тростянецький район), на березі Південного Бугу. Саме там козацьке військо Богдана Хмельницького в 1652 році розгромило польську шляхту. Змагання проходитимуть неподалік від пам’ятника, присвяченому цій знаменній події.

Нещодавно в Лаврівці відбувся чемпіонат України з берегового спінінга та відкритий чемпіонат області з цього виду. Він зібрав близько 130 спортсменів.

– Рибалки зайняли три кілометри берегової смуги. Учасники розташовувалися через кожні п’ять метрів. Це був взагалі один з наймасовіших чемпіонатів в Україні. Адже в Лаврівці один з найкращих «стадіонів» України для берегового спінінгу, – інформує Юрій Карпенко.   

Цікаво, що найбільшу рибу в Лаврівці спіймали під час тренувань. Це був сом вагою 21 кілограм.

– Свідками цієї події були близько ста спортсменів. Всі вони спостерігали, як рибалка понад півгодини намагався витягнути цю величезну рибу, і йому це вдалося, –  розповідає Юрій Карпенко.

Виховали чемпіона світу

У Вінниці існує клуб спортивного рибальства «РОСЬ». Ця назва, по-перше, пов’язана з однойменною річкою, яка бере свій початок на території Вінниччини. А також є абревіатурою (з російської мови): «рибалка, отдых, спорт».

Щоб стати членом клубу «РОСЬ», достатньо прийти на його щотижневе засідання. Вони проводяться щовівторка, починаючи з 18.30, на базі турклуба «Меркурій»(вул. Пушкіна, 40). Серед членів клубу не бракує пенсіонерів – вони допомагають судити і самі беруть участь в чемпіонатах. Спортивним рибальством займаються й діти, й підлітки. Адже до клубу приймають з будь-якого віку. При цьому школярі можуть брати участь в чемпіонатах нарівні з дорослими. Єдина вимога під час змагань – неповнолітніх повинні супроводжувати батьки. Або хоча б вони мають написати відповідний дозвіл.

– В нашому клубі виховали навіть чемпіона світу. Це Олег Антонюк, який в Казахстані виграв планетарний чемпіонат серед чоловіків – з ловлі риби на човні. До нас він прийшов зовсім юним, точніше його привели за руку, – згадує Юрій Карпенко. – Цього року  високий клас на всеукраїнських змаганнях показав наш інший вихованець Олександр Ремешівський, який також записався до клубу «РОСЬ» в юнацькому віці. Зараз він входить до першої п’ятірки кращих спортсменів України. Олександр Ремешівський здобув путівку на цьогорічний чемпіонат світу в Англії. На жаль, жоден з українців туди не потрапив, адже британська влада не відкрила візи нашим спортсменам.

За маленьку рибку – великий штраф

Вінницькі спортсмени-рибалки тренуються на Вишенському озері і на Південному Бузі.

– В основному учасники змагань тренуються на тих водоймищах, де вони незабаром виступатимуть. Причому майже всі улов випускають в воду. Навіть велику хижу здобич. Сенс в тому, що якщо велику рибу вибрати заздалегідь, то на змаганнях практично нічого не спіймаєш, – пояснює Юрій Карпенко.  

Голова суддівської колегії федерації риболовного спорту України наголошує на необхідності запровадження дозвільних документа на право вилову риби і суворого контролю за цим. Адже чимало аматорів витягають дуже маленьку рибку, що суворо заборонено законодавством.

На кожен вид риби виписано відповідний мінімальний розмір і відповідний штраф. Приміром, спійманий судак повинен бути не менше 42 см в довжину. Але вінничани регулярно витягають з води рибку, вдвічі, а то й втричі меншу за мінімальний розмір. Мовляв, інших немає.

– Зрозуміло, більших і не буде, якщо не дати можливості рибі вирости. Тому за кожну рибину, меншу стандартного розміру, порушник має сплатити державі відчутний штраф – 510 гривень. Стандартна ситуація, коли горе-рибак приносить додому сотню судачків розміром з цигарку. Якщо за кожного з них виписати штраф, людина почне замислюватися про правила цивілізованого рибальства. На жаль, штат вінницьких рибінспекторів не дуже великий, вони не можуть прослідкувати за всіма порушниками.       

Довідка

На Вінниччині культивуються всі основні види спортивної рибалки: береговий спінінг, спінінг з човна, поплавкова ловля, фідерна ловля, зимова блешня (рос. мормышка).

Спінінг – (від англ. spin – «обертатися») – спортивна снасть для ловлі риб на штучні або природні принади. Ловля полягає в закиданні приманки у водойму і її проводці. Як правило, спінінгом витягають хижу рибу.

Фідер – основне знаряддя рибалки при екстремальній риболовлі, коли течія і глибина не дають можливості використовувати інші снасті. Це  "англійська донна вудка", де замість вантажу беруть вантаж-годівницю. Закидання проводиться за допомогою спеціального вудилища з котушкою.

Блешня – гачок, упаяний у свинцеву або олов'яну дробинку. Як правило, для привертання уваги риби поверхня дробинки з одного боку має блискуче покриття або пофарбована. Застосовується для зимової (частіше) і літньої риболовлі. Слово походить від російського слова «мормиш» – назви дрібних прісноводних рачків.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Нестор Подгурский

    "– Для нас, спортсменів, риба - не їжа, риба – друг"

    как лицемерно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up