Хто піде на вибори у мажоритарних округах Вінниці і області?

Хто піде на вибори у мажоритарних округах Вінниці і області?
Уже є можливість підбити проміжні результати. Хоча офіційно, мажоритарники можуть подавати свої кандидатури до 25 вересня. Тобто, можуть ще будуть сюрпризи

Дострокові вибори задовго до оголошення їх президентом Порошенком характеризувались у колах, наближених до нього, як об’єктивна необхідність.  Однак вибори самі по собі, лише частина мозаїки, нехай і суттєвої, але в  пазлі з іншими. Самі собою вони мало що вирішують. А от у пакеті з іншими питаннями – безумовно. І питання ці бажано вирішити, або хоча б реально окреслити у найближчій перспективі.

Учасники, котрі мають взятись за вирішення цих питань, принаймні від Вінниччини, намагаються тримати інтригу до останнього. Хоча декотрі вже відкрито заявили про намір балотуватись до парламенту.  Але і навколо тих, хто відкрив свої карти, також ще достатньо хитросплетінь  та незрозумілих кроків.  

Округ №11

Відео дня

Отже,  відомий на всю Україну через  судові протистояння між кандидатом від «Батьківщини» Наталією Солейко та представником  команди Порошенка Олександром Домбровським виборчий округ №11.  Зараз тут ситуація може повторитись. Олександр Домбровський і на цей раз іде від блоку Порошенка.  Крім того, в політичній кар’єрі Домбрвського можливі й інші віражі.  За попередніми  прогнозами аналітиків, у Олександра Домбровського є високі шанси потрапити в уряд. Ймовірно, його очікує крісло міністра енергетики – не даремно ж він ще у квітні заснував і очолив міжфракційне депутатське об’єднання «За енергетичну незалежність України». Вінницька команда Петра Порошенка досить успішно закріплюється на загальноукраїнському рівні.

Тривалий час мажоритарна  інтрига крутилась  ще й навколо екс-голови обласного осередку «Фронту змін» Сергія Кудлаєнка. Однак партійний з’їзд вніс його 63-м номером до партійного списку блоку Порошенка.

Зрозуміло, що хто б не йшов  на противагу Наталії Солейко, вона однозначно заточена на перемогу. Звісно, якщо  голоси за демократичних, націоналістичних  кандидатів не розірвуться  між Наталею Петрівною та лідером обласного осередку ВО «Свобода» Олексієм Фурманом, який теж має намір балотуватись на цьому окрузі. Адже його успіх значно живитиме  участь в АТО.

Округ №12

Ще один відомий на всю Україну одномандатний округ №12 (м.Вінниця)  тим, що він є  стартом  у найвищі ешелони влади  нинішнього президента Петра Порошенка. Тому й логічним виглядає рішення президентського блоку закріпити у парламенті прізвище Порошенка, завдяки участі у виборчій гонці старшого сина президента -  Олексія Порошенка. Як відомо, він має незначний досвід роботи в раді, представляючи в обласному депутатському корпусі Бершадський  округ. Значною мірою перемогу отримав завдяки підтримці «Батьківщини». Тепер же від цієї політсили до ВР піде голова Вінницької районної ради Сергій Сітарський. А Порошенко–молодший – від блоку імені свого батька.

Про свій намір йти до ВР самовисуванцем заявив головний «революційний люстратор» області Юрій Павленко (Хорт). Принаймні про це він написав на своїй сторінці в одній із соціальних мереж. Останнім часом майданівський активіст  перебуває  у батальйоні "Айдар".

ВО «Свобода» швидше за все виставить,  як і на минулих парламентських виборах у 2012 році депутата  Вінницької міської ради Володимира Базелюка.

У цьому виборчому сезоні на поле битви за мандат по 12-му окрузі вийде аксакал вінницького політикуму, колишній голова Вінницької облради, колишній головний соціаліст області, голова товариства, що об’єднує оптимістів-утопістів, котрі вірять на нинішньому етапі в офіційну дружбу між Україною і Росією   Іван Бондарчук. На  цей раз Іван Миколайович представлятиме комуністів. Як відомо усім,  заяви щодо заборони партії, яку пов'язують з фінансуванням сепаратизму на сході країни, виявились блефом.   Удруге спробує свої шанси  по 12 округу громадський діяч та благодійник, екс-регіонал Дмитро Костирко - голова комітету Вінницької міської організації Партії розвитку України. Це партію називають наступницею Партії регіонів.

Округ №13

На  13 окрузі сюрпризів не бередбачаєтья. Тут вкотре  балотуватиметься народний депутат чотирьох скликань Микола Катеринчук. Хоча є декотрі невдоволені його діяльністю, однак він знову має достатньо  шансів на перемогу. І на цих  парламентських виборах Катеринчук йде  висуванцем блоку Петра Порошенка.

Достатню конкуренцію, як і на вборах-2012,  Катеринчуку наразі може скласти уродженець Луганщини, рідний брат депутата Вінницької обласної ради Миколи Юрчишина, бізнесмен Петро Юрчишин. Він - директор агропромислового науково-виробничого підприємства «Візит», власник одного з найсучасніших санаторіїв Хмільника, маслозаводу, мережі аптек та великий орендар землі. Юрчишин, звісно, має необхідний ресурс, аби конкурувати з досвідченим політиком Катеринчуком.

Ймовірною на цих виборах є участь голови козятинської райради Валерія Стахова. А все та ж Партія розвитку України має намір висунути на цих виборах голову міського партійного осередку Федора Павлова.

Округ №14

Та все ж найбільше інтриг почало крутитись ще задовго до оголошення офіційного старту  на окрузі №14. Саме на цьому окрузі очікувалось, як мінімум  два технічні кандидати під «нафтового магната» Олександра Шпака, котрий ймовірно йтиме на вибори по цьому округу. Шпак - президент  Міжнародної громадської організації «Ліга нафтопромисловців України», віце-президент концерну «Укрросметал», заступник голови Наглядової ради ПАТ «Радикал Банк», голова комісії Українського союзу промисловців та підприємців з питань паливно-енергетичного комплексу, виконавчий директора Президії МГО «Вінницьке земляцтво у місті Києві», дійсний  член  Української нафтогазової академії. Він  має тісні дружні стосунки із нардепом кількох скликань Григорієм Калетніком.

Колишній білосердечний Іван Мельничук, до речі, на минулих парламентських виборах його перемогу завдяки перерахунку голосів вирвав  екс-мер Жмеринки, тодішній  голова Деснянської районної державної адміністрації Києва, родич колишнього глави Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна -  Віктор Жеребнюк. Тепер же голова Літинської районної державної адміністрації Іван Мельничук йтиме від блоку президента Порошенка.  

Цікавою має бути гонка на цьому окрузі ще й завдяки участі в ній керівника  «Правого сектору» Вінниччини Сергія Чумака. Він має непогані шанси на лідерство, оскільки саме на території округу, у Літинському районі  розташована підготовча база «правосеків». А ще  має  вагому дружню підтримку  в Тиврові.

Першим, хто зареєструвався у  ЦВК кандидатом по 14-му округу, став уродженець села Мартинівка Барського району Борис Мацюк, який на даний момент проживає у Києві. На малій батьківщині   відомий, як бізнесмен – заступник  директора ООО «Інкор».

Округ №15

15 виборчий округ – традиційно вважався округом генерал-губернатора Миколи Джиги. Однак наразі  Микола Васильович йде 14-м номером  за списком партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна».

А от ще один генерал-майор Василь Вовк хоче знову спробувати свої сили мажоритарником. Він уже йшов на вибори у 2012 році під власним брендом громадської організації «15 громада». У 2013 році, коли ніби-то мали бути довибори на в.о. №11, Василь Васильович заявляв про свою  участь. Нині  Василь Вовк очолює Головне слідче управління Служби безпеки України.  Але, вочевидь, мрії про крісло під куполом ВР не дають йому спокою.

Прогнозують і появу серед претендентів депутата обласної ради, директора  томашпільського агропідприємства «Перемога» Івана Спориша, який давно є членом  «партії вінничан". Член постійної комісії Вінницької обласної ради з питань регулювання земельних ресурсів та реформування земельних відносин,  земляк губернатора Анатолія Олійника йде від блоку Петра Порошенка. На виборах до ВР у 2012 році Іван Спориш  посеред виборчої кампанії  написав заяву про відмову балотуватися. «Фінт» зіграв на користь губернатора Джиги.

Серед нових облич тут точно буде молодий учасник гонки від ВО «Батьківщина» -  Вадим Кудіяров. Він є керівником обласного осередку  «Молода Батьківщина».  Як відомо, Кудіяров один із лідерів вінницького Майдану, після мітингів зосередив свою діяльність на  антикорупційній боротьбі у складі Громадської ради.  Натомість, цього літа, Кудіяров  сам став фігурантом корупційного скандалу. Відомо про відкрите кримінальне провадження щодо намагання отримання неправомірної вигоди з головного лікаря обласної дитячої лікарні Тетяни Антонець. Звісно, Вадим Кудіяров  усе заперечує. Втім усі висновки ще попереду.

Округ №16

Округ №16 знову намагатиметься підкоряти  колишній член фракції комуністів у Верховній Раді  Оксана Калетнік. Вона має відносну підтримку виборців. Однак у цьому сезоні їй буде не  просто конкурувати із ставлеником блоку Порошенка - Анатолій Савковим, професором кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові. А також з депутатом облради, підполковником СБУ Юрієм Македоном. Сильним конкурентом є й висуванець  партії «Батьківщина», голова Могилів–Подільської районної ради, відома в окрузі постать -  Володимир  Сірант.  Новим обличчям на окрузі вважається представник партії «Воля» економіст, громадський активіст, фахівець у сфері розробки стратегій розвитку регіонів та залучення інвестицій. З 2003 він - головний експерт Програми Розвитку ООН по Вінницькій області – Микола Парійчук.

Округ №17

Виборчий округ  №17 виявився найбільш втаємниченим. Він  міг би цілком підтримати того, за кого за даними соціологічних досліджень виборчої кампанії - 2012 готова була віддати свої голоси більшість – за Анатолія Матвієнка, однак  після тривалих зважувань він пішов на вибори 32–м номером у списку блоку Порошенка.  Як відомо, на останній парламентській кампанії екс-губернатор Вінниччини зняв свою кандидатуру на користь кандидата із орбіти Порошенка Григорія Заболотного. Тепер же Заболотному  віддали 27-ме місце  в цьому ж списку. Отже гіпотетичні фаворити вже зайняли чергу в списках.

Відомо, що намір балотуватись на 17-му окрузі виявив   глава Теплицької райадміністрації Василь Романюк (член Народного Руху України). Блок Порошенка виставив тут директора агрофірми «СТОВ Ольгопіль», депутата облради Павла Каленича.

Від «Батьківщини»  округ залишається відкритим.  

Округ №18

У минулому виборчому сезоні немало здивував і округ №18: на підйомі виборчої кампанії було арештовано  явного фаворита перегонів Руслана Демчака. Його звинуватили в організації конвертаційних центрів по відмиванню коштів, внаслідок чого він  до кінця року, тобто до офіційного оголошення переможців  знаходився під слідством в ізоляторі тимчасового утримання. Переможцем по 18 округу став Григорій Калетнік.  Найімовірніше Григорій Миколайович буде підкорювати депутатську вершину й цього разу.

А   бізнесмен,  український громадський діяч, бізнесмен, публіцист, голова Ради Федерації роботодавців Києва  Руслан Демчак також спробує свої сили, за підтримки блоку Порошенка.

«Батьківщина» очевидно знову  висуватиме  в народні депутати по 18 округу  депутата обласної ради Костянтина Якименка. У 2012 році він також балотувався в нардепи. Основною темою юриста  Костянтина Якименка була і  є реформа судової системи.

Цікаво, що має намір йти по 18-му округу й нинішній мер Немирова Олександр Качур. Про це заявив його батько, колишній мер Немирова Віктор Качур, який нині очолює виборчий штаб Олега Ляшка. Він був одним із засновників Партії регіонів в області. Є в його біографії сторінки «політичного переслідування», котрі йому вдалось відбити. На той момент він представляв «Батьківщину». Йому закидають спільний бізнес із колишнім регіоналом  Володимиром Продиусом. Зокрема, автобазу в Немирові. Але це йому  не заважає зараз бути найбільш радикально налаштованим. 

P.S.

Якщо  про двох членів депутатсько-політичного  клану Калетніків – Григорія та Оксану більш-менш відомо,  то третій – Ігор дещо випав з поля зору. Насправді – ні. Ігор Григорович ймовірно  піде мажоритарником від КПУ у Запоріжжі.

Віце–прем’єр Володимир Гройсман, хоч і отримав стовідсотково прохідне четверте місце у списку  блоку  Порошенка, однак він  також не проти  розставити на округах  своїх людей. Час до 25 вересня ще є.  Володимир Борисович вміє вести власну гру.  Кому як не вінничанам про це знати.  

За списком Партії розвитку України до Верховної  Ради  може  ввійти заступник голови цієї політсили, екс-голова вінницької облради Сергій Татусяк.  

Усі, хто лише натякає на свою присутність, скажімо, білбордами на певних округах, однозначно відповідати відмовляються, кокетуючи, аби журналісти  пригасили свою цікавість до 25 вересня.   

Для нас  же насправді  головне, щоб туди не потрапили ті,  кому вже потрібен хороший вітчизняний Фрейд, оскільки з таким діагнозом, що його іноді демонструють народні обранці,  усі наміри нині ще  воюючих батальйонів щодо «лікування»  наших можновладців і справді можуть здійснитись.

Тетяна ПАРХОМЧУК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Dmitry Umanets

    Якщо реально хтось і працює, то на 11 це Базелюк Вова
  • Varvara Yakshina

    Я думаю, що люди не дурні і бачать хто реально працював,а хто як Заболотний - переміг і щез!
  • Марина

    особи, які були притягнуті до кримінальної відповідальності не повинні бути при владі... Людей не надурити. Будуть голосувати за тих, хто дійсно плідно працював.
  • Соколовская Еля

    Демчаку з його кримінальним минулим навіть немає чого сунутись у політику,нам таких депутатів непотрібно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up