Майбутніх чемпіонів зі спортивного орієнтування готували з трьох років

Майбутніх чемпіонів зі спортивного орієнтування готували з трьох років
Вінницька команда після нагородження. Праворуч – Людмила Яременко.
Спортивне орієнтування – непростий вид спорту, яких підходить для сильних духом людей. Не кожен готовий постійно бігати по лісу або парку з картою і компасом, щоб відшукати підготовлені суддями контрольні пункти. Причому – незважаючи на погоду і пору року, адже взимку дистанцію долають на лижах. Існує й екстремальний різновид спортивного орієнтування рогейн – протягом доби, причому обов’язково в команді (задля безпеки учасників).

Кілька років тому у Вінниці пробували вчити орієнтуванню зовсім юних спортсменів – від трьох років. Цю групу вела колишній тренер міської спортшколи № 2, майстер спорту України, чемпіонка Європи 2010 року з рогейну Людмила Яременко. Нині вона є керівником гуртків спортивного орієнтування при Вінницькому обласного центру туризму, спорту, краєзнавства та екскурсій.

Вперше в Україні

– В Україні ніхто не займався орієнтуванням з дітьми середнього дошкільного віку. За ініціативи президента корпорації RIA Олександра Човгана я набрала групу трирічних орієнтувальників. Туди входила його дочка Анна Човган, Олександр Кучерук, Анастасія Брус, Володимир Затоковенко, Катерина Дрелинська, Ірина Марущак та інші мої нинішні чемпіони, – згадує Людмила Яременко. – Заняття спортивним орієнтуванням в такому юному віці допомогли їм закласти підвалини майбутніх перемог. Адже спортсмени змалку звикли до систематичних тренувань, до роботи в лісі.

Відео дня

Нині Людмила Яременко займається з дітьми старшого віку, набирає учнів 2 – 6 класів. Але, якщо знайдуться бажаючі записати на заняття дошколяриків, тренер не проти знову створити відповідну групу. Зрозуміло, в першу чергу малюки займатимуться фізичною підготовкою, бігають і потроху починають вивчати ази роботи з картою і компасом за допомогою ігрового метода.     

Півсотні нагород за навчальний рік

З минулої осені  Людмила Яременко почала навчати спортивному орієнтуванню в обласному центрі туризму, спорту, краєзнавства та екскурсій. Веде три групи. в яких займаються близько 30 спортсменів – віком від семи до 16 років. Протягом навчального року вихованцями Людмила Яременко на чотирьох чемпіонатах України здобуто аж 50 медалей: 29 золотих, 8 срібних, 13 бронзових. В тому числі й 13 нагород – на зимовому чемпіонаті  (на лижах).

Останнє з відповідальних всеукраїнських змагань пройшло в травні в с. Грунівка (Сумська область).

– На цьому командному чемпіонаті України змагалися близько півтисячі спортсменів з різних регіонів, включаючи Луганську область. В кожній віковій групі було від 20 до 50 учасників – окремо юнаків і дівчата. Мої вихованці вибороли 17 нагород, – розповідає тренер.      

На Сумщині вінницькі збірні перемогли в престижних естафетах серед юнаків і дівчат до 12 років. Вихованці Людмили Яременко відзначилися й в особистих стартах. Анна Човган стала бронзовою призеркою в особистому заліку і здобула перше місце в естафеті. Син Людмили Яременко – Олександр Кучерук – виявився віце-чемпіоном в особистому заліку і здобув два перших місця в естафеті. Два «золота» виборола Анастасія Брус. Катерина Дрелинська – третя в особистому заліку і двічі перша естафетах. Володимир Затоковенко «се ребро». Тарас Рачук виграв одразу чотири медалі, серед яких одна – найвищого ґатунку.

– Анастасія Брус, Катерина Дрелинська і Анна Човган перед цим перемогли в  естафеті на чемпіонаті України в Києві. На Сумщині вони підтвердили свій високий клас, – пишається Людмила Яременко.  – В командному заліку збірна Вінниччини посіла 4-е місце. Ми програли сумчанам  зовсім трохи. Віримо, що через рік зможемо бути в трійці лідерів серед збірних областей. 

В будь-якому віці  

Наразі у Вінниці є два наставники зі спортивного орієнтування. Окрім Людмили Яременко, це її тезка Пронтішева – тренер міської спортшколи № 2 і водночас голова обласної федерації з цього виду спорту.

– Ми спільно працюємо, формуємо збірну області для участі у всеукраїнських змаганнях. Людмила Пронтішева також допомагає відшукувати фінансування на поїздки, – каже Людмила Яременко. 

За словами пані Людмили, орієнтуванням можна займатися в будь-якому віці – від трьох років до нескінченості, межі немає. Цей спорт приносить людям здоров’я, адже тренування і змагання відбуваються просто неба, на свіжому повітрі. Щоб досягти успіху, треба систематично займатися, постійно удосконалювати свою підготовку, мати бажання досягти результатів і прагнути до перемог.

– Не менш важлива підтримка батьків. Якщо вони зацікавлені і сприяють дитині, то результат обов’язково прийде. Також  дякую за підтримку керівництву обласної федерації спортивного орієнтування, обласного управління з питань сім’ї, молоді та спорту, загальноосвітніх шкіл № 21 і № 10.  Велике спасибі директору обласного центру туризму, спорту, краєзнавства та екскурсій Лідії Юхнович – за те, що вона переймається нашими проблемами і завжди йде  назустріч, – наголошує Людмила Яременко.  

До Румунії і Чехії

Вже завершено відбір до складу збірної України зі спортивного орієнтування. До неї потрапив 16-річний учень школи № 10 Тарас Рачук, вихованець Людмили Яременко. 

– Кандидат у майстри спорту Тарас Рачук наприкінці червня планує взяти участь у чемпіонаті Європи в Румунії. На жаль, поки питання фінансування цієї поїздки не вирішено. Тому будемо раді допомозі меценатів, які не байдужі до спорту, – звертається Людмила Яременко.

Тим часом провідні вихованці Людмили Пронтішевої візьмуть участь в чемпіонаті Європи з рогейну в Чехії, який відбуватиметься паралельно. А ось на чемпіонат світу в Норвегії наші орієнтувальники напевно, не поїдуть. Мовляв, це занадто дорого.  

Довідка «RIA»

Спортивному орієнтуванню у Вінниці навчають безкоштовно. Гуртки від обласного центру туризму, спорту та екскурсій діють на базі загальноосвітніх шкіл № 21 (старша група) і № 10 (молодша група).  Тренування проводить  Людмила Григорівна Яременко. Контактні тел.: (067)3914981, (093)8127663

Користь спортивного орієнтування:

– цікаве хобі;

– зміцните своє здоров’я;

– навчитеся  швидко приймати рішення;

– знайдете нових друзів;

– побуваєте в різних країнах та містах.

Previous Next

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Круто, дуже чудово для дітей проводити ось такі змагання, розвиває, можна навчитись швидко приймати рішення, весело, енергійно, цікаво.
  • Anonymous

    Вообще раньше в Виннице было спортивное радиорент."Охота

    на лис"

    А это просто отдых а не спорт
  • Анонім

    САМЫЙ ОФИГЕНЫЙ СПОРТ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up