Семирічний хлопчик, який ледь не потонув у Аквапарку, завдячує життям інструкторам та лікарям

Семирічний хлопчик, який ледь не потонув у Аквапарку, завдячує життям інструкторам та лікарям
Стан хлопчика, який ледь не потонув у басейні в Аквапарку вчора, 9 липня, наразі стабільний. Про це розповів лікар-ординатор реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні Сергій Обливач. За словами лікаря, вдалося уникнути невідворотніх порушень з боку центральної нервової системи.

- Виклик швидкої до Аквапарку "Маяк" було зафіксовано о 17.22 вчора, 9 липня, - розповідає Сергій Обливач, лікар постраждалого хлопчика. - А вже в 17.40 хлопчика доставили до нас у реанімаційне відділення. Він поступив із судомами, викликаними постгіпоксичною енцефалопатією. Це ураження виникає внаслідок того, що мозок протягом деякого часу не отримує кисню. Але масштабних порушень, в тому числі з боку центральної нервової системи, вдалося уникнути. Певно, хлопчику на місці надали правильну допомогу ще до приїзду швидкої. Мати постраждалого розповідала, що хтось із медичних працівників - не відвідувачів - робив дитині непрямий масаж серця.


Зазвичай, розповідає лікар, першочергові дії у таких випадках передбачають звільнення дихальних шляхів від води, штучне дихання та непрямий масаж серця. Вже в лікарні, як розповідає Сергій Обливач, хлопчику почали вводити протисудомні препарати, усувати набряк легенів та мозку, підключили і антибактеріальну терапію.

- Антибіотики вводять для профілактики аспіраційної пневмонії - тобто, запалення легенів, яке спричинене не інфекцією, а потраплянням у дихальні шляхи чужорідного тіла. В даному випадку, води, - каже лікар. - Вранці хлопчика вже перевіряли невропатолог, і окуліст, і торакальний хірург. На щастя, його стан задовільний.

Відео дня

Хлопченя при тямі, орієнтований у часі та просторі, розмовляє, їсть та п'є. Можна припустити, що дитині надали вчасну та адекватну допомогу на місці. А дякуючи оперативній роботі лікарів у відділенні, йому пощастило уникнути складних насідків - порушень у роботі мозку, наприклад. Адже невідомо, скільки часу дитина пробула під водою. Людині достатньо і 6-8 хвилин під водою, щоб почалися невідворотні порушення, які можуть навіть призвести до смерті кори головного мозку.


До речі, Сергій Обливач, за збігом обставин - той самий лікар, який в минулому році лікував 11-річну дівчинку, яка ледь не потонула теж в Аквапарку "Маяк". Тоді, за словами лікаря, стан дівчинки був набагато важчим. Що стосується вже цьогорічного постраждалого, то його, як каже Сергій Обливач, ще день-два протримають у реанімаційному відділенні, а тоді переведуть до торакального відділення. Мати хлопчика спілкуватися із журналістами відмовилася.


Журналіст "20 хвилин" зв'язалась і з директоркою Аквапарку "Маяк" Зоєю Садовською. Жінка повідомила, що вже телефонувала до прес-служби Вінницької державної служби надзвичайних ситуацій. Тому що на їхньому сайті було розміщено неправдиву інформацію про те, що нещасний випадок стався нібито з вини інструктора.


- Я вимагала видалення цієї новини, тому що це неправда! - обурена пані Садовська. - Нашим інструкторам пам'ятник потрібно ставити за їхню роботу. Не хочу ні в чому звинувачувати матір хлопчика, але саме один з інструкторів і побачив дитя на дні басейну. Мати цього не бачила - чи потрібно ще щось говорити? Інструктор, молодий хлопець, кинувся на допомогу хлопчику. До нього приєднався другий інструктор і медсестра. Вони й надали дитяті першу допомогу. Фактично, завдяки їхнім діям хлопчик і залишився живий ... Тому не потрібно писати абищо. Чи, думаєте, нам дитини не шкода?..


Пані Садовська каже, що неповнолітніх дітей до їхнього басейну пускають тільки у супроводі дорослих:


- Відповідальність за неповнолітніх дітей несуть батьки - це правило великими літерами написане при вході до басейну, - каже пані Садовська. - Батьки, розрахувавшись при вході за послуги і отримавши чек, ще й на ньому розписуються про те, що обізнані про таку відповідальність. Повторюю, не хочу нікого ні в чому звинувачувати, але за дітьми потрібне "пильне око", особливо на воді. В нас є інструктори та медична сестра, які готові надати першу допомогу у разі нещасного випадку. І, повірте, вони виконують свою роботу.


Журналіст "20 хвилин" звернулась і до прес-центру Вінницької служби надзвичайних ситуацій. Там підтвердили, що, можливо, дали неправдиву інформацію про вину інструктора у нещасному випадку, тому й видалили таке повідомленн із сайту - для перевірки інформації.

Читайте також:

В Аквапарку "Маяк" ледь не втопилася дитина. Версія рятувальників - недогляд інструктора

Чому потонув в "Маяку" 35-річний Сергій досі не пояснили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Я теж свідок події. У відповідь на звинувачення в бездіяльності персоналу по поверненню хлопчика до життя скажу одне. Це не правда. Тому що спасли хлопчика дії не тих, хто підняв галас, а тих, хто реально надав допомогу.Тобто 2 інструктори і медсестра аквапарку. Як би в дійсності було так, що ви витягли дитину і чекали поки приїде швидка, то дитини, не дай Боже, вже б не було.То не треба, як кажуть по-російські, "наводить тень на плетень"
  • Anonymous

    я була свідком цих подій і можу сказати що всю необхідну першу медичну допомогу надала саме медсестра!
  • Anonymous

    А Антонец здесь при чем? Или у Вас паранойя???Скоро врачи Винницкой области зафиксируют появление новой болезни у граждан с активной жизненой позицией: навязчивое состояние "антонецтатьянофобия". Симптомы: во всем, что происходит вокруг него, пациент склонен видеть происки "злостной корупционерки" Антонец.
  • Anonymous

    Номер наразі поза зоною досяжності. Як з'явиться - надам вам контактний номер одного із свідків події. І там зовсім не ті свідчення, які описують працівники комплексу. Свідками події була досить значна кількість людей, вони бачили все це вживу, а слова директора аквапарку, якої під час події там не було, розбігаються із свідченнями свідків/відпочиваючих.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up