Поліцейські з екоактивістами ловили торговців підсніжниками

Поліцейські з екоактивістами ловили торговців підсніжниками
Два патрулі поліцейських, один муніципальної поліції, один громадський активіст, один журналіст і один протокол на порушника . Такий результат «полювання» на торговців Червонокнижними квітками.

Ловити нелегальних торговців 7 березня, напередодні свята  в районі ринку «Урожай» вирушаємо разом з екоактивістом та представником муніципальної поліції.

Екологічна активістка Людмила Сломінська пояснює, що підсніжники, шафран та черемша занесені до Червоної книги України. Торгувати ними не можна. Навіть тими, що виросли вдома на городі. Для цього потрібен спеціальний дозвіл від спеціальної комісії по Червонокнижним рослинам. Деякі примудряються купувати якісь  «липові» справки від квартальних комітетів, але вони не мають ніякої сили.

- Минулого року вони говорили, що «я купила і вам нічого не віддам, бо заплатила гроші». Цього року вони починають розповідати, що «це в мене виросло на грядці». Усі  ці бабусі просять їх пожаліти,  а потім  на вокзалі такі торби піднімають, що мені й не снилось, - каже активістка. - Проблема в тому, що це ніякі не поодинокі випадки.  Їх масово виривають у житомирських лісах, і о п’ятій ранку привозять електричкою до Вінниці та продають оптом дрібним торговцям. Решту везуть на Київ. Це організована ієрархія. Є ті, що стоять вроздріб, а є ті, хто підносить сумки.

Відео дня

Мобільна група муніципальної поліції працює щодня. У них триває акція «Первоцвіт». Вони вилучають підсніжники в населення, але їх дії обмежені  152 статею «Порушення правил благоустрою Вінниці».  За 160-ю статею  – про торгівлю в невстановленому місці затримувати має право тільки поліція.  За 90-ою статею адмінкодексу  (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) поліція не штрафує,  лише екологічна інспекція.  А їх мало, усіх переловити не можуть. Спільні рейди бувають , але не вистачає людей.

На Урожаї тим часом торгівля процвітає буйним первоцвітом. Ціни - від 5 до 20 гривень. Коли бачать представника муніципальної міліції – швидко звертають торгівлю, і роблять вигляд що гуляють.

- У них в руках по три букети, а десь тут поряд сховані сумки з товаром, вони їх бігають поповнюють, - пояснює Людмила.

Затримати одного торговця все ж вдається. Проходимо до автомобіля і конфісковуємо квіти – три букетики. Одразу їх не знищують – кладуть в багажник та в кінці дня рахують конфіскат. У пакеті в багажнику їх вже чимало.

- За минулий день конфіскували близько 100 букетиків, - каже працівник муніципальної поліції.

Повертаємочь на Урожай і знову бачимо тих же торговців. Пробуємо викликати нових патрульних. Не відмовились, приїхали. Підійшли до продавчині та не дослухавши та побачивши камери, почала тікати. Патрульні пробігли метри три, і не стали доганяти.

- Це ж дрібне адміністративне правопорушення, не буду ж я жінці руки викручувати, - пояснює свої дії патрульний. Зізнається, що з торгівлею в невстановленому місці ще не стикались.

На іншій нелегальній точці – біля центрального універмагу інші поліцейські на нашу вимогу  таки затримали порушників.

Під входом в універмаг підсніжники продавала родина: чоловік, жінка  і 15 річна дівчина. Пакет із товаром чоловік встиг занести в універмаг і там його сховати.

- Нічого ми не продавали, ми їх тут щойно купили, - розповідали затримані спочатку. Тоді їх повели до відділку складати протокол. Там вони вже зізнались у правопорушенні.   

Нагадаємо, що за статтею 90 КУпАП (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) за незаконний збір червонокнижних рослин порушникам доведеться сплатити штраф. Так, за один підсніжник - від 49 до 62 гривень. Збільшився й штраф за продаж, який зараз становить від 1700 до 3655 гривень.

Читайте також: Продавці підсніжників: “Те, що у Червоній книзі - то єрунда”
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Павлова Анна

    Поїдьте за Вороновицю,де на трасі десятки людей стоять,стоять щороку і ніхто їх не чіпає
  • Анонім

    а как насчет заняться криминалом, ну там квартирников, грабителей, хулиганов и т.д. половить, угонщиков авто, а не подснежниками заниматься...
  • Тамара Козлова-Олейник

    от нечем заняться. То Гройсмана отца штрафуют, то бабок с подснежниками. Ага, щас такая пенсия что выживают бедные, та и зарплаты многих далеко от песий не ускакали. Хорошо полиции, с налогов имеют хорошие зарплаты, но все ж не имеют таких ни зарплат ни пенсий ни пособия. А интересно когда начнут реально чем то полезным заниматься для общества?))
  • Ткач Слава

    еще числа 3 видел их возле универмага, сегодня две женщины на жд торговали открыто

    Дарья reply Ткач Слава

    ЖД/вокзал, центральний ринок, Універмаг, ринок "Урожай" - куди не глянь, скрізь стоять та продають відкрито і ніхто не боїться цих штрафів. Вчора також була свідком як до бабулі підходили поліцейські та говорили про ці підсніжники. Усе закінчилось лише розмовою, ніякого штрафу вона не платила. А що з неї візьмеш, в неї і так мізерна пенсія, ще не вистачало їй штрафу платити. Ще не чула, щоб за це штрафували, люди взагалі до цього серйозно не відносяться, тому й торгують відкрито. З однієї сторони я їх розумію, вони на цьому заробляють собі на хліб, але з іншої сторони - щекотати собі нерви за якихось 20 грн. також не варто, бо сьогодні пожаліли, а завтра можуть впаяти штраф, що мама не покажеться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up