Вінничани будуть “млиноманити” в Печеру

Вінничани  будуть “млиноманити” в Печеру
Всеукраїнський фолк-рок фестиваль "Млиноманія-2015”. На сцені виступатимуть українські гурти і навіть гість із США
Музичний фестиваль “Млиноманія” дев’ятий рік поспіль об’єднає творчих особистостей зі всієї України. Саме поєднання сучасної живої музики та народного мистецтва є головною “фішкою” цього дійства, яке пройде 1-2 серпня в селі Печера Тульчинського району

Абсолютно кожен, хто потрапляє на мальовничі береги річки Південний Буг біля села Печера, залишає тут часточку душі, проте взамін цього отримує щось набагато більше. Бувалі “млиномани” говорять: варто спробувати відчути це один раз - далі буде важко відмовитися. Про те, як люди “підсідають” і стають “млиноманами”?

Фестиваль як традиція

Засновник і головний організатор фестивалю Олексій Мошин розповів, що ще у 2007 році на території старовинного млина, якого побудував граф Потоцький, було заплановано провести відомий народний фестиваль “Шешори”. Проте місце вирішили змінити і перенесли фестиваль в село Воробіївка Немирівського району. Місцеві ж меломани і просто молодь, яка теж бажала свята, вирішили створити власний фестиваль, так би мовити “аби не пропадала ідея”.

Відео дня

- Новостворений фестиваль назвали “Землі квітучої краса”, запросили друзів, які безкоштовно погодилися виступити, взяли з клубу апаратуру, дещо самі попривозили та розгорнули музичний міні-фестиваль прямо на березі Південного Бугу, біля бази відпочинку у селі Печера, - розповідає організатор фестивалю Олексій Мошин. - Атмосфера свята настільки надихнула учасників, що ми вирішили збиратися так кожного року.

Олексій каже, що уже у 2008-му фестиваль відбувся біля самого млина у селі Сокілець, що на іншому березі Бугу.

- Масштаб дійства стався дещо грандіознішим: змонтували більшу сцену, запросили більше гуртів, долучили до участі народних майстрів, що охоче ділилися з відвідувачами надбаннями української культури, - говорить Олексій. - І саме тоді ведучі фестивалю, спостерігаючи всенародне захоплення від небаченого досі поєднання різних культур, доповнених “млиновою архітектурою”, сказали: “У вас тут прямо якась млиноманія!” Так і зародилася назва фестивалю…

2009 рік чітко окреслив напрямок розвитку фестивалю. Взяти у ньому участь прагнули чимало музичних гуртів зі всієї України. До млину почало приїжджати все більше гостей, “Млиноманія” увійшла до списку найбільш популярних українських фестів. Наступного року оберти, можливо, трохи й зменшилися, проте кожен “млиноман” знайшов там свою улюблену задушевну атмосферу. І саме після фестивалю 2010-го року, взимку відбулося рейдерське захоплення території товариства “Сокілецький млин”.

Проведення фестивалю на території біля млину стало неможливим і організатори вирішили повернутися до попереднього місця - у село Печера.

2011-2013 роки фестиваль “Млиноманія” збирала щоразу більше майстрів та музикантів. Вони грали, майстрували, спілкувалися, насолоджувалися природою і життям, як і потрібно істинним “млиноманам”. З кожним роком відбувалося щось нове і непередбачуване. Нові події, нові люди, нова музика, нове життя. На сцені фестивалю навіть створилася нова сім'я.

Події 2014 року неабияк вплинули на фестиваль. Він став більш камерним, його масштаби зменшилися, але дух залишився незмінним.

“Млиноманія” буде платною

Хоча масштаби вже не такі, як то було у минулі роки, проте кожен, хто побажає відкрити для себе “Млиноманію”, буде приємно здивований. Цього року фестиваль традиційно відбудеться у перші вихідні серпня. Незмінним залишиться музичний напрямок - для гостей фестивалю на ленд-арт сцені виступлять гурти з України, Білорусії та США. А також усі бажаючі - ввечері біля вогнища.

Окрім виступу різноманітних гуртів, у програмі запланований мистецький ярмарок, майстер-класи народних майстрів зі всієї України, екскурсії, чаювання, споглядання зірок, купання, спілкування, природній релакс та душевний відпочинок у природному амфітеатрі на березі “Річки Часу”. Цим, зазвичай і займаються “млиномани”.

Щороку вхід на фестиваль був безкоштовним. Сьогодні економічна ситуація диктує свої умови, тому цьогоріч з гостей буде збиратися організаційний внесок (80 грн з приїжджих та 40 грн з місцевих - авт.). За словами Олексія Мошина, кошти будуть направлені на благоустрій галявини, харчування учасників, струм, пальне та оренду апаратури. Адже фестиваль є вільним від реклами, спонсорів, попси, шансону та політики. Усе тримається на завзятті та важкій роботі його організаторів.

Берег прибирають на суботниках

Фестиваль “Млиноманія” варто також називати екологічним, адже його учасники та організатори постійно піклуються про чистоту навколишнього середовища. Щомісяця проводяться “Екологічні суботники”, уся прибережна зона та галявина фестивалю звільнюються від сміття, що залишають після себе “недобрі люди”. Все це - лише на ентузіазмі “млиноманів”, тому щоб стати таким, потрібно відшукати у собі ту частинку доброго і світлого, змінити себе та світ навколо.

- Усі ці акції є фундаментом для подальшого розвитку туризму у селі Печера. Уже сьогодні тут створений “Центр зеленого туризму”, який буде презентований на фестивалі, - кажуть організатори. - Користь для села буде неабияка, адже якщо кількість туристів за весь час збільшиться, це дозволить розвивати інфраструктуру села. Тому плануємо не спинятися на досягнутому і йти далі.

І їх можна зрозуміти, адже місцева природа дійсно прекрасна. Таке чудо у самому центрі Вінниччини втрачати аж ніяк не можна. Мало того, його просто необхідно показати всьому світу. Як рекреаційна зона, село Печера має неабияку цінність. Недарма Потоцький побудував тут свій маєток і розпочав “млиновий бізнес”.

Наразі організатори перестали гнатися за сучасними масштабами та стандартами. Усе це - для того, аби зберегти неповторний дух фестивалю, “млиноманську” атмосферу та радість живого спілкування на лоні гарної природи. Як кажуть учасники фестивалю, “Млиноманія” - це їхній творчий простір, доступний для всіх і кожного. Це, перш за все, музика і традиції, що поєднуються у неймовірну сполуку, яка надихає. Симбіоз сучасної музичної культури та прекрасних українських традицій - ще ніколи і нікому не вдавалося настільки гармонійно передати через одне дійство.

Відчути це все ви маєте нагоду 1-2 серпня, в селі Печера Тульчинського району, за 150 метрів від мосту через річку Південний Буг. Просто прислухайтесь до думки “старих і досвідчених млиноманів” - спробуйте. І вам відкриється світ.

Історія проведення “Млиноманії”

  • 2007 рік с. Печера - до 100 осіб

  • 2008 рік с. Сокілець - 400 осіб

  • 2009 рік с. Сокілець - 600-800 осіб

  • 2010 рік с. Сокілець - 400 осіб

  • 2011 рік с. Печера - 900-1000 осіб

  • 2012 рік с. Печера - 1000-1200 осіб

  • 2013 рік с. Печера - 1000-1500 осіб

  • 2014 рік с. Печера -200-300 осіб

  • 2015 рік с. Печера - планується до 500-600 осіб

Хто буде виступати цього року:

Очеретяний Кіт (Вінниця) маза-хата-фолк-рок

Ясон (Вінниця) етно-панк

Aoba Foonixx (Київ) панк-рок

QARMA (Київ) альтернатива, психоделічний рок

MilkIt (Вінниця) рок

Gerold (Київ) рок

The Cheeses (Вінниця) рок

ШУМ (Київ) грандж

Лофоффора Spellbound (Київ) акустичний рок

СВІТ (Київ) рок

TV DANGERS (Київ) рок

Олег Сухарєв, лідер гурту “Самі Свої” (Київ)

Федір Міхайлов, ГБП (Мінськ, Білорусь)

Степан Горбик (файне місто Тернопіль)

Спеціальний гість: Рендалл Грегорі (Техас, США), кантрі, рок-н-ролл

Артем ТЕМНОВ,

(063)2905133

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Motion Lelique

    Дякую за докладну статтю! Є кілька уточнень по тексту. Журналісти завжди поспішають (я в курсі), та часто не встигають уточнити деталі. Отож:



    1. Так, ідея фестивалю в селі Печера виникла в 2007-му році, саме після того, як тут мав відбутись фест "Шешори".

    УТОЧНЕННЯ: Шешори мали відбутись не біля Сокілецького Млина, а в Печері на одній з галявин біля Південного Бугу.



    2. ПРАВИЛЬНА ВІДВІДУВАНІСТЬ МЛИНОМАНІЇ ПО РОКАХ:



    2007 - 200 гостей

    2008 - 300 гостей

    2009 - 800-1000 гостей

    2010 - 600-800 гостей

    2011 - 1500 гостей

    2012 - 2500-3000 гостей

    2013 - понад 3000 гостей

    2014 - до 300 гостей



    і вже є приблизні дані по 2015 року. Млиноманію-2015 відвідали коло 500 гостей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up