Тяжилівського різника звільнили. Дякуючи... прокуратурі

Тяжилівського різника звільнили. Дякуючи... прокуратурі
Олександр Вернигора  (24, справа) і Роман Білохвостик (23): - Ну все, його відпустили, і тепер нас просто задавлять на нашому суді. Чоловік, що мало не убив нас, писав зустрічну заяву
Чоловіка, що розкладним ножем мало не зарізав двох юнаків на зупинці, міський суд засудив до шести років позбавлення волі. Апеляційний – відпустив на свободу. Злочин перекваліфікували із озброєної хуліганки на легші статті. За проханням захисту і... прокуратури

Про криваву бійку на зупинці «Лугова» RIA писала, коли в лікарню швидкої допомоги потрапити два тяжилівські хлопці Олександр Вернигора і Роман Білохвостик. В обох порізи - у небезпечних місцях. 

У квітні 2013-го матері переживали за синів, які були близькі до смерті. Якби допомога забарилася на кілька хвилин, було б уже пізно рятувати Рому. Якби ніж полоснув трохи в бік, то не вижив би Сашко…

Олександра Вернигору госпіталізувала швидка з порізаним обличчям і шиєю. Романа Білохвостика – з розсіченою ногою в місці, де проходить магістральна артерія. Травми першого хлопця експерти потім назвали легкими, бо загоїлися шви менше, ніж за 21 день. А от у другого юнака були тяжкі тілесні ушкодження. Як розказували свідки, кров з його рани буквально хлистала, вся зупинка була червоною.

Невеликим розкладним ножем порізав так юнаків 29-річний Олексій Тхоржевський, якого одразу на місці події затримала міліція. Він був п’яний, і як розказували потім правоохоронці, мало що тямив взагалі. Поруч з ним була дівчина (сьогодні вже дружина), яка кількома хвилинами до того ненароком розбила в цілодобовому магазині пляшку пива. З цього й почався конфлікт на «Луговій».

Агресивний покупець
Роман і Олександр зі знайомими були на зупинці. Останній, як почув дзвін скла, зайшов у магазин подивитися, що трапилось, бо там торгує мати його товариша. Жінка була заплакана і кивала на нетверезого покупця. Олександр попросив того незнайомого йому чоловіка прибрати розбите пиво. Але Олексій Тхоржевський не захотів принижуватися до роботи прибиральниці, й сказав щось на кшталт «Пішли вийдемо».

Прямо в дверях, як сказано у року суду першої інстанції, винесеному 20 травня цього року Тхоржевському, він полоснув Вернигору по обличчю та шиї. Той зразу ж кинув різника на землю, застосувавши прийом, потім побачив, що весь у крові, і повернувся в магазин за серветками. У той час Білохвостик спробував у лежачого відібрати ніж й отримав ним по нозі. Хлинула кров, й хлопець сів від шоку.

Обеззброїли різника інші юнаки, що були на зупинці, а потім викликали міліцію на «Лугову». Наряд «Беркуту» був на місці за хвилину, наклав джгут на ногу Білохвостика і тим самим врятував йому життя. На Тхоржевського ж начепили кайданки. Він говорив, що дізнався, що серйозно порізав юнаків, тільки під ранок в міліції. Мовляв, просто оборонявся, махаючи ножем, купленим у той же день, щоб користуватися на роботі. 

Назвали хуліганом
За фактом цієї події відкрили провадження про хуліганство із застосуванням зброї (або іншого предмета, пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень). У такій кваліфікації справа пішла до суду. В обвинувальному акті йшлося, що слідство цілком довело винуватість Тхоржевського також в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень потерпілому, що отримав смертельно небезпечний поріз ноги. Тобто одразу державне звинувачення вимагало покарати підсудного за всією строгістю Закону. 

Але під час судових слухань прокурор, несподівано для потерпілих, став просити перекваліфікації злочинів на легші статті. Такі, які караються умовним терміном.  

- Прокурор повинен бути на стороні потерпілих, підтримувати обвинувачення, а в нас було навпаки. Усі на нас нападали, - говорить Роман Білохвостик. – Суддя ж врешті прийняла зважене рішення і присудила Тхоржевському шість років позбавлення волі за хуліганство й тяжкі тілесні.

Після проголошення вироку, 20 травня, чоловіка, якого в коментарях на сайті “20 хвилин” вінничани прозвали тяжилівським різником, одразу взяли під варту, в залі суду. А в понеділок, 5 жовтня, прозвучало рішення на апеляції прокурора і захисника про звільнення винуватця кривавих подій на “Луговій” на волю. Зрозуміло, що адвокат засудженого просив легшого покарання для свого клієнта. Але, якщо прокурор теж того самого домагається – незвична ситуація.

Звинувачення дало задню
В апеляції, поданій прокуратурою, йдеться про необхідність змінити кваліфікацію на умисні легкі тілесні ушкодження (завдані Вернигорі) та не умисні тяжкі (завдані Білохвостику). Позиція, один в один з апеляційною скаргою захисту. Аргументується вона тим, що, так, Олександру хотів нанести поранення Олексій, а от Роману завдав ненароком. Мовляв, той сам підліз під ніж, коли власник розкладного кишенькового ножа хаотично махав ним на всі боки.

Що в діях Тхоржевського відсутній склад правопорушення «хуліганство», вважав старший прокурор прокуратури міста Вінниці Олександр Слабий і пояснив у своїй апеляційній скарзі, що підсудний на «Луговій» захищався від приниження, а не буянив із мотивів явної неправди до суспільства. Прокурор просив скасувати вирок першої інстанції як такий, що не відповідає фактичним обставинам справи, і дати за тяжилівську різню винуватцю два роки обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з випробувальним терміном на один рік.

І хоча на судових засіданнях в апеляційному суді виступав інший прокурор, й він не підтримав позиції свого попередника, суд прийняв рішення про звільнення засудженого з-під варти - змінив покарання на таке, як просив в апеляційній скарзі той прокурор, що брав участь у слуханнях суду першої інстанції.  

Відпустили із зали суду
Отож злочини Олексія Тхоржевського перекваліфікували на легкі умисні ушкодження та необережне тяжке. Покарання йому обрали «умовне», скасувавши вирок про позбавлення волі.  

- Ну все, його відпустили і тепер нас просто задавлять на нашому суді, - кажуть хлопці, що тут були потерпілими, а в іншій справі – підсудні.

Олександра Вернигору і Романа Білохвостика зараз у міському суді судять за участь у тій самій бійці, тільки з іншого боку. Тхоржевський з дружиною заявили, що хлопці і їм нанесли тілесні ушкодження.

 Виходить, що він мене мало не убив, Рома мало не стік кров'ю, і ми відповідаємо тепер, - говорить Олександр.

– Вони ще й написали нам по 25 тисячі гривень моральної шкоди, - каже Роман.

Жінка кривдника цих юнаків заявила про легкі тілесні ушкодження, а він сам – про середньої тяжкості травми. А вперше про зустрічні заяви, як кажуть хлопці, вони дізналися майже через рік після самої події, коли їх викликали в міліцію давати пояснення. Це був перший неприємний сюрприз після різанини на «Луговій». Понеділкове судове рішення про звільнення засудженого з-під варти – другий.

Адвокат Олексія Тхоржевського Сергій Глєбов вважає, що в історії бійки на “Луговій” можна було розійтися миром, але ніхто не захотів. І раз юнаки не змінили своєї позиції в справі його підзахисного, то і той не буде міняти своєї. Журналістка RIA попросила адвоката Тхоржевського зв'язати її з самим хлопцем. Він обіцяв передати це прохання підсудному. Але відповіді наразі немає.

Зараз хлопцям загрожує до п'яти років позбавлення волі. Розгляд справи за їх звинуваченням ще триває.

Що одразу після бійки на "Луговій" пояснював затриманий чоловік та як про ті події розповідали свідки та поранені хлопці - видіться на відео:  



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (49)
  • Анонім

    Щановні! Питання навіть не в тому, хто винен, а хто правий, на це повинні відповісти слідство і суд відповідно до зібраних доказів.Проблема в тому, що після "успішних" реформ вже нікому ці докази збирати. Але суть не в тому. Основне, що цікавить: 1)якщо слідство не здобуло достатніх доказів вини 2 хлопців у вчинення хуліганства та заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, то чому прокурор в суді 1 інстанції не змінив обвинувачення і не перекваліфікував їх дії на свій розсуд на більш м"які статті, а орієнтував суд на винесення вироку у вигляді реального позбавлення волі;

    2) що змінилось з часу винесення вироку суду 1 інстанції до розгляду справи в апеляційному порядку, що так полярно змінилась позиція прокуратури та суду.

    Звісно, такі рішення апеляції у Вінниці не новина, але щоб прокуратура сприяла цьому - щось нове. В любому випадку ситуація пахне недобре. А що стосується самої пригоди - не треба бути мегаюристом, щоб зрозуміти, що всі учасники бійки - звичайні хулігани (по-їхньому баклани) і ситуація - класичний приклад хуліганства, вчиненого групою осіб, що охоплюється єдиним умислом. А тому покарання для всіх трьох має бути відповідно до ролі кожного. Але це треба хотіти побачити та зрозуміти.
  • Jaroslaw Zaljubivskyy

    Автор!! Помилки в самому заголовку! Не дякуючи, а ЗАВДЯКИ.
  • Анонім

    Я не защищаю мужика который подрезал, но зная одного из пострадавших который подошел к нему первым могу поспорить кто еще из них гоп, парни наверное просто хотели вломить ему *****! за разбитое пиво и буянство, но получили отпор, а то что мужик еще на них в суд подал и сбить денег это неправильно, могли бы и по мирному разойтись.

    Анонім reply Анонім

    Предлагаю дать пендалей троим. Чтоб не пиво потребляли и мурчали друг к другу, а занимались чем то полезней.
  • Anonymous

    Страшно жить. В любую минуту тебя может порезать быдлогоп, а потом, еще и ты будешь сидеть в тюрьме, выплачивая ему компенсацию. В голове такое  уложить невозможно.

    Анонім reply Anonymous

    Развили бы тему дальше...Вот пройдет десяток лет, а может и второй, и Вы уже будете голосовать за него на выборах, на пост какого нибудь местного депутата или даже президента страны. Страны самых умных и небезразличных людей, людей которые помнят дальше чем вчера...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії “Ранкові зорі” 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up