Зігрій бійця гривнею!

Зігрій бійця гривнею!
Збір коштів на виготовлення мобільних блокпостів ініціював колектив Вінницького 45-го експериментально-механічного заводу. По одній гривні з кожного дорослого вінничанина – і суми вистачить на один блокпост. А чому держава не дає грошей?

- Виготовлення мобільних блокпостів це ініціатива нашого колективу, - розповідає директор підприємства Микола Чумак. – Все створювали самі – від креслень до монтажу. Перший зразок зробили за власні кошти. А ось налагодити серійний випуск не просто. Для цього, як нам пояснили,  потрібно пройти 15 етапів погоджень і затверджень. На це знадобиться щонайменше один рік. Тим часом такі конструкції уже потрібні, особливо зимою. Бо ж у них можна не тільки від кулі сховатися, а й зігрітися. Тому вирішили звернутися до небайдужих громадян, у кого є можливість гривнею підтримати солдата. Керівники будівельних підприємств і компаній могли б поділитися необхідними матеріалами. 

Директор каже, хто надасть найбільшу допомогу, отримає від заводу своєрідний бонус – зможе визначити підрозділ, в який буде передано блокпост.

«Недолік» один – душно

Відео дня

Перший зразок мобільного блокпоста виготовили минулої зими. Тоді на Донбас відправлялися нацгвардійці з військової частини 3008. Для них на 45-му ремонтували БТРи. Паралельно працювали над мобільним «будиночком». Поспішали завершити роботу до від’їзду підрозділу.

- Креслення деяких конструкцій доводилося робити у цеху на коліні, - каже конструктор підприємства Петро Лещенко. – Працювали навіть у вихідні. Зате встигли. Наш блокпост повезли у зону бойових дій. Чекали повернення підрозділу, щоб дізнатися, наскільки виправдала себе така конструкція.

- У мобільного блокпоста один недолік, - розповідали нацгвардійці конструктору після повернення додому. – У ньому душно. Навіть у морозні дні. Блокпост був найтеплішим місцем.

Бійці розповіли, що бойове «хрещення» конструкція не пройшла, на щастя, під обстріли не потрапила, тому сказати, наскільки захищає від куль і осколків, бійці не мають можливості.

Конструктор Лещенко вважає, що блокпост потребує вдосконалення. Точніше, не сама конструкція, а її навколишній захист. 

Замість вікон – відеокамери

- Ідея створити конструкцію для захисту тих, хто стоїть на блокпостах, у мене виникла після перегляду сюжетів по телебаченню з передової, - продовжує Петро Лещенко. – Прикро було бачити, як хлопці ховаються від дощу і снігу в окопах, у кращому випадку – у бліндажі. Запропонував свій вихід із ситуації – мобільний блокпост. Зараз теж війська відвели з передової. Де вони будуть? У чистому полі. Знову у бліндажах чи окопах. Директор заводу підтримав мене. Підприємство навіть сплатило виготовлення першого зразка.

Мобільний блокпост Лещенка зручний у тому, що його можна перевозити з місця на місце. Важить трохи менше п’яти тонн. Конструкція цільна, повністю змонтована в заводських умовах. Піднімай краном, вантаж на автомобіль і доставляй у потрібне місце.

У простір між металевими стінками, товщина сталі 3 мм, схована базальтова плита. Базальт не горить. Під стінками встановлено 2-ярусні ліжка на шістьох людей. В центрі буржуйка. Вікон немає, огляд довколишньої території здійснюється з допомогою відео засобів. Кут огляду – 240 градусів.

- Випробування стінок на міцність здійснювали на полігоні, де тренуються вінницькі нацгвардій ці, - розповідає Петро Лещенко. – Вони самі обстрілювали конструкцію. Вона витримує обстріли із стрілецької зброї, крім кулеметів, її не пробивають осколки снарядів. Щодо обстрілів з інших видів, то, звичайно, від них нема захисту. Я знайшов розповідь в Інтернеті, що в Запоріжжі виготовили подібний блокпост з бетонних плит. Їх товщина 300 міліметрів. Снаряд все одно пробиває. Вага такої конструкції у десять разів більша, ніж нашої. Треба не стінки зміцнювати, а шукати можливості, як «пригасити» ударну силу.

Ефект рикошету

На думку конструктора Лещенка, блокпост повинен мати зовнішній захист. На підприємстві міркують над тим, яким чином добитися ефекту так званого рикошету.

-«Погасити» силу удару можливо за рахунок тих само мішків з піском, чи гравієм, - каже пан Лещенко. – Потрібно шукати нові способи, що пропонує з цього приводу сучасна  наука. Але це теоретичні роздуми, потрібні випробування, дослідження. Зрозуміло, робитися це повинно на державному рівні.

Дехто зауважує конструктору, мовляв, марно стараєшся. Бо нема захисту, наприклад, від кумулятивних снарядів, чи від обстрілів з «Градів». Бойові дії на Донбасі демонструють, що така зброя знищує все на своєму шляху. 

- Якщо так думати, то виходить, що маємо опустити руки і взагалі нічого не робити, - каже пан Лещенко. – Це неправильна позиція. Навіть якщо з допомогою наших конструкцій зігріємо бійця, чи врятуємо від кулі, то варто старатися. Тому й ініціюємо акцію із збору коштів на виготовлення мобільних блокпостів.

Співрозмовник повідомив, що чотири мобільні конструкції замовила міськрада. Їх мають намір встановити на в’їздах у місто на основних трасах, де чергуватимуть патрульні поліції. 

Вартість конструкції – 200 тисяч гривень

Загальна вартість одного блокпоста за нинішніми цінами становить приблизно 200 тисяч гривень. На заводі кажуть, по одній гривні з дорослого вінничанина – і буде один блокпост. Для сімейного бюджету це мізер, а для тих, хто в зоні АТО, це врятоване життя і можливість зігрітися від холоду. Підприємства можуть допомогти  матеріалами.

Кошти перерахувати на р/р 26001213994 в АБ "Укргазбанк" МФО 320478,  отримувач: ДП "45 ЕМЗ"  ЄДРПОУ 08341806 з поміткою "Благодійна допомога на МСБ".
Додаткова інформація за телефоном (0432) 27-49-68,

27-57-59. 50-94-57, https://45emp.com.ua

Матеріали надсилати на адресу: м.Вінниця, вул. Червоноармійська, 57,ДП "45 ЕМЗ".

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up