Субсидія: ключові питання громадян та поради представників Міністерства соціальної політики

На сьогодні отримання субсидії є мабуть найболючішою темою, особливо серед малозабезпеченого населення.

Однак, попри анонсовану інформаційну кампанію про спрощену схему оформлення субсидій, у громадян й досі залишається чимало питань з цього приводу.

Отож, запитання, які найбільше турбують українців, ми поставили представникам Міністерства соціальної політики та отримали на них вичерпні відповіді.

—  Хто ж все-таки має право на отримання субсидії?

—  Допомогу держави – субсидію – може отримати більшість українських родин, якщо їхні комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу. Уряд адресно заплатить за кожного громадянина.

Наприклад, сім’я, у якій двоє працездатних батьків та одна дитина, проживає у Вінниці в квартирі площею 50 м2. Дохід родини – 7000 грн. на місяць, комунальні витрати – 2520 грн. У разі оформлення субсидії така сім’я сплачуватиме за комуналку всього 875 грн., решту – 1645 грн. - заплатить держава.

Варто відзначити, що держава зробила крок назустріч і тим людям, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла, теж можуть оформити субсидію і значно менше платити за комунальні послуги.

Субсидія розраховується виходячи з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і оформлюється на будь-кого з членів сім’ї. Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.

Одразу зазначимо, що громадяни, які вже одержували субсидію впродовж 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її  в наступному (2016-2017рр.) опалювальному сезоні.

— Як же оформити субсидію? Куди бігти?

— На даний час механізм оформлення житлових субсидій суттєво спрощено. Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише заяву та декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.

Наразі кожна українська сім’я отримує з поштових скриньок бланк Декларації про доходи, Заяви на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та інструкцію як їх правильно заповнити.

Готові документи можна:

  • самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;
  • самостійно подати до сільських і селищних рад;
  • надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання.
  • відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua).

Впродовж кількох тижнів днів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить Вас про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

— Літні люди з мінімальною пенсією та малозабезпечені багатодітні родини, які мають борги за комуналку, стурбовані: якщо ці борги зростатимуть, то чи матимуть вони право претендувати на субсидію. Що їм робити?

— Варто зазначити, що відповідно до чинного законодавством наявність боргів за комунальні послуги не є пересторогою для отримання субсидії. Так, раніше, якщо були борги, держава у допомозі відмовляла. На даний час, досить важливим є той момент, щоб людина або родина вчасно сплачувала свою частку платежу за комунальні послуги, яку за розрахунками фахівців соціальних служб і з огляду на доходи вона може платити. Адже мета і завдання субсидії — зробити так, щоб борги не накопичувалися. І якщо свій платіж домогосподарство вноситиме повністю і вчасно, то навіть за наявності боргів субсидію отримуватиме.

Хоча старі борги нікуди не подінуться, їх необхідно сплачувати. Із цим питанням боржник має особисто звернутися до підприємства – надавача житлово-комунальних послуг, якій він заборгував (водоканал, газова чи енергокомпанія). Спільно вони мають вирішити, як цей борг ефективно реструктуризувати, коли і які суми потрібно виплачувати.

Отже, якщо родина або людина не є принциповим затятим неплатником, який навмисно приховує доходи й зловживає довірою держави, має лише одну квартиру, ініціює реструктуризацію та справно сплачуватиме за борги, то їм обов’язково підуть назустріч.

— Якщо в родині є пільговик — чорнобилець, дитина війни та ін., на якого виписаний особовий рахунок, тож за комуналку родина сплачує менше. Чи матиме така сім’я право ще й на субсидію? Чи доведеться обирати — пільга чи субсидія?

— Матиме право людина або родина на отримання субсидії чи ні, визначатимуть після того, як будуть виявлені й обліковані всі пільговики квартири. І якщо навіть за наявності цих пільг за новими тарифами домогосподарство не зможе повністю оплачувати комуналку, тоді субсидія йому належатиме. Або якщо за підрахунками родині буде вигідніше, пільговик може відмовитися від своєї пільги і обрати тільки субсидію. Це кожна родина вирішуватиме сама.

—  Віднині наявність у власності кількох квартир — не пересторога для звернення по субсидію. Якщо вони не здають в оренду і дохід від них власник не отримує, то чи має він право претендувати на субсидію по кожній?

—   Ні, отримувати субсидію можна лише на житлоплощу (квартиру, будинок), де людина або родина зареєстрована і фактично проживає. За комунальні послуги у решті житлових приміщень доведеться платити повну вартість.

Тож якщо людина чи родина має кілька квартир, а платити за отримані в них комунальні послуги не спроможна, економічно доцільно їх продати. Адже надвеликий борг, який накопичуватиметься 5—10 років, врешті може спонукати державу змусити власників продати цю житлоплощу, щоб розрахуватися за борги.

Коментарі (0)
Змінено графік роботи Центрів обслуговування ТОВ "ЖЕО"

ДО УВАГИ ВІННИЧАН! Шановні мешканці, звертаємо вашу увагу на те, що у Центрах обслуговування ТОВ «Житлово-експлуатаційне...

У "ЖЕО" 17 вінницьких багатоповерхівок перейшли на послугу з управління

Колектив ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» радий вітати мешканців житлових будинків по вул. Князів...

ЖЕО завжди використовує найкращі матеріали у своїй роботі

Нещодавно фахівці ТОВ «ЖЕО» забезпечили виконання робіт з поточного ремонту покрівель на житлових будинках по...

Дружня сім’я «ЖЕО» стала ще більшою

Колектив ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» радий вітати мешканців житлових будинків по вул. Хмельницьке...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up