У Вінниці триває тиждень здорового способу життя

У Вінниці триває тиждень здорового способу життя
Обласний тиждень здорового способу життя «Молодь за здоров’я» триває на Вінницькій обласній станції юних натуралістів.

«Я обираю здоров’я»

Вже відбулися конкурс на кращу стіннівку «Загартування і здоров’я», каскад виступів-презентацій «Бабусині рецепти», круглий стіл  за участю педагогічної громадськості області та працівників облцентру здоров’я на тему «Обираємо здоровий спосіб життя», виховний захід «Допоможи птахам взимку», заняття «Збереження та зміцнення психологічного здоров’я» і семінар - практикум: «Пророщенні зерна здоров’я». 

«Агенти впливу»

Відео дня

Сьогодні, 18 лютого, відбуваються обласні конкурс плакатів, фотографій і художніх робіт за темами «Я обираю здоров’я», «Здоровий дух – запорука здорового тіла», науково-практична конференція «Здоровий спосіб життя – здорові звички», конкурс-захист учнівських науково-дослідницьких проектів «Здоровий спосіб життя – здорова дитина – здорове суспільство». В цих заходах взяли участь близько 120 школярів з практично всіх районів і міст обласного підпорядкування.  
На урочистому відкритті виступила директор обласної станції юннатів Ольга Драгомирецька і лікар-методист обласного центру здоров’я Інна Загайкевич.

– Ці масштабні заходи – справжнє свято для мене. Вони об’єднують педагогів і медиків та дають можливість передати молоді свій досвід. З іншого боку, ми набираємося креативних ідей від школярів. Приміром, минулого року на аналогічних юннатівських конкурсах було багато робіт волонтерського спрямування. Це надихнуло в центрі здоров’я започаткувати «агентів впливу» щодо здорового способу життя. Їх ми знаходимо в медичних коледжі та університеті тощо, – сказала Інна Загайкевич.

Шкідливість газованих напоїв

15-річна учениця Гавришівської школи (Вінницький район) Марина Лужанська посіла перше місце серед учнів 10-х класів у науково-практичній конференції. Дівчина підготувала науково-дослідницький проект «Вплив газованих напоїв на стан здоров’я людини». За допомогою своєї мами Алли Лужанської, учителя біології та екології цього навчального закладу, вона проводила анкетування і наукові дослідження. Зокрема, про вплив газованих напоїв на організм людини.

Дослідження Марина Лужанська проводила на курячій печінці та яйцях, крес-салаті та іржавих цвяхах. Після цього вона виробила власні рекомендації щодо вживання газованих напоїв.

– Найбільше досліджень ми робили на «Кока-колі», так як цей газований напій є (в результаті анкетування) найпопулярнішим серед наших школярів. Але він водночас є найбільш шкідливим серед усіх газованих напоїв. Лимонад виявився також шкідливим – коли ми поливали ним насіння крес-салату, той не проріс. А ось полив мінералкою цьому не завадив, наголошує Марина Лужанська. – Раніше я регулярно виживала газовані напої, а тепер обмежую це до мінімуму. Всім раджу пити узвари, компоти та чаї чи хоча б слабогазовані мінеральні напої.  

Марина Лужанська займається бігом (щодня бігає по півгодини), грає у волейбол та баскетбол. Інша юна дослідниця з Гавришівської школи – 16-річна Аліна Куца активно приймає участь в різних змаганнях. Наприклад, вона з командою нещодавно зайняла четверте місце на районних змаганнях з волейболу.

– Я регулярно роблю зарядку, не маю шкідливих звичок. Люблю плавати на ставку, кататися на велосипеді тощо, – каже Аліна Куца.

Як позбавитися комп’ютерної залежності

14-річна Інна Моргецька (с. Ольгопіль Чечельницький район) підготувала дослідницький проект на тему «Здоровий спосіб життя – здорова дитина – здорове суспільство».

– Здоровий спосіб життя нині в моді. Це і спорт, і здорове харчування, і гарні побутові умови, і духовне здоров’я. Я намагаюся регулярно робити зарядку, граю у волейбол, харчуюся продуктами без домішок, – розповіла Інна Моргецька.

8-річний Дмитро Бондаренко (с. Ситківці Немирівського району виявився одним з найменших учасників фестивалю. Разом з батьком, мамою, братом, сестрою і навіть американським волонтером Корпусу миру, який тимчасово проживає в його родині, хлопчик створив композицію (з солоного тіста і фарфору), яка агітує вести здоровий спосіб життя             

Денис Тульчій (Гайсин) підготував дослідження на тему «Комп’ютерна залежність серед підлітків». Він провів опутування серед учнів 7 – 11 класів і виявив, що у 30 %  старшокласників вона виявляється.

– Щоб позбавитися залежності від соціальних мереж та комп’ютерних ігор, необхідно більше гуляти з друзями, займатися спортом та мистецтвом. І взагалі проводити більше часу у реальному світі, а не віртуальному. Я допомагаю своїм друзям і знайомим позбавитися цієї проблеми, – поділився Денис Тульчій.  

 

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up