У Вінниці за три тижні безкоштовно простерилізували 220 собак

У Вінниці за три тижні безкоштовно простерилізували  220 собак
З 16 вересня по 16 жовтня у Вінниці волонтери австрійської благодійної організації «клуб 4 лапи» безкоштовно стерилізують бродячих собак на базі КП «Ековін». За три тижні обробили 220 тварин. Волонтери дивуються, що за цей час міська влада не зацікавилась їх роботою.

Приїхали на прохання керівництва притулку «Планета», щоб навчити місцевих ловців безпритульних тварин гуманному відлову та  не жорстоким методам стерилізації. Також волонтери «Чотирьох лап» побували в другій та 31-й школі, де розповідали діткам, чому не можна викидати собак на вулицю.

Бродячих собак відловлюють кормом. У 90 відсотків їх беруть руками. Якщо ж тварина налякана, або агресивна, їй вколюють заспокійливе. Мобільна клініка стоїть на території» «Ековіну». Добу собаки з блакитними бирками  перебувають під наглядом ветеринарів, і потім  їх відвозять туди, де взяли. «Мічених» собак вносять в електронну базу, що допоможе їх відслідковувати на майбутнє.  

Відео дня

Волонтери об’їздили вже  30 міст України. Стерилізували більше 15 тисяч тварин. У Вінниці патрулювали проблемні місця за рекомендаціями «Планети»: Барське шосе, Автовокзал,Центр, Чехова, Зодчих, К. Маркса, Стеценко, Зал. Вокзал.

- Стерилізувавши за три  тижні 220 собак, ми звичайно зменшили  популяцію собак, але дивує, що у Вінниці нас не підтримала міська рада. Їх функції на себе перебрала «Планета» та самостійно оплачували нам проживання та харчування. У Вінниці за три тижні нами так ніхто і не зацікавився. Ми відкриті для співпраці з місцевими волонтерами і з радістю навчаємо європейським методикам, - каже, координатор проекту благодійного фонду «4 лапи» Олександра Лісчишина . -  Наприклад, в Кривому розі щодня тренувались волонтери  місцевого притулку, і коли ми поїхали, разом з міською програмою вони простерилізували півтори тисячі собак.  - Прикро чути, що з 220 тварин вже декілька було отруєно.  Домашніх не стерилізуємо, тільки  бездомних.

Кастрацій ний центр у Вінниці працює вже 7 років, при благодійному фонді захисту тварин «Планета».  Сьогодні там знаходиться  400 собак. Притулок утримується виключно за рахунок благодійних внесків. Міська рада виділяє гроші лише на стерилізацію бездомних тварин та їх перевезення. Грошей на оплату комунальних  послуг, ремонт вольєрів, ліки, їжу та зарплату співробітникам не вистачає.  

У Вінниці на вулиці приблизно 4 тисячі безпритульних собак. Народжується щороку приблизно 8 тисяч, але не всі виживають.  На стерилізацію виділяє гроші місто. Також цього року всі клініки міста безкоштовно простерилізували по 60 тварин. Та щоб зменшити популяцію тварин на вулиці, потрібно стерилізувати до 70 відсотків популяції.  Та зоозахисники стикаються і з іншою проблемою: коли в центрі міста отруюють вже простерилізованих тварин.

- За останні три роки не тільки агресивні безпритульні собаки турбують вінничан, а й ті, що голосно гавкають та гадять у під’їздах, навіть стерилізовані. Я вважаю, що собаки на вулицях не вирішать проблему. Бо нам подзвонить людина і попросить прибрати собаку з вулиці, і ми змушені будемо прибрати, - каже представник департаменту господарства та благоустрою Вінницької міськради Олексій Головацький.  - Щороку фінансування «Планети» збільшується на 20 тисяч гривень, але ми не можемо виплачувати з бюджету ще й гроші на зарплату людям та комунальні послуги, бо «Планета» зареєстрована як благодійний фонд. Ми маємо розроблений проект нового притулку на 400 собак, і земля є, але на його реалізацію потрібно 4,5 мільйони гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Зоя Винница

    У вересні 2015  за адресою, м. Вінниця, проспект Юності , у дворі будинку  №19 мене покусала бродяча собака, яка на вигляд абсолютно не агресина.Вона кидається на людей, уже тоді , коли людина її пройшла. Я звернулась на гарячу лінію Відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» за тел.: 15-60., де відповіли, що б я звернулась до собачого притулку, бо вони виловом собак не займаються. Я подзвонила у притулок , там відповіли, що зловіть собаку, а ми приїдемо і заберемо. Питання: якщо спеціалісти не можуть зловити собаку, то як я її зловлю. Хоча я намагалась її зловити. Крім того, я написала звернення до міськвиконкому, звідти прийшла мені відповідь наступного змісту: "За дорученням виконуючого обов’язки міського голови С. Моргунова Ваше звернення, щодо перебування агресивних безпритульних тварин у дворі буд. № 19 по пр. Юності, розглянуто департаментом.



    Повідомляю, що станом на 09.09.2015 року силами спеціалізованого підприємства було забрано п’ять агресивно налаштованих собак. При обстежені зазначеної адреси 10.09.2015 року працівниками підприємства безпритульних тварин не виявлено.



    В подальшому, при виникненні подібної ситуації та для більш оперативного її опрацювання пропоную Вам звертатись до Відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» за тел.: 15-60."



    Після отримання даного повідомлення, не було меж для радості, я навіть викинула палку, з якою ходила і собаки не було три дні. Я  думала, що дійсно собаку зловили, але уже через день ця собачка безневинно сиділа на своєму місці і чекала нову жертву. Нога, за яку вкусила собака, до цього часу болить, тому ще раз прошу, зловіть собаку у дворі будинку №19 проспект Юності: собака живе у цьому ж будику , в цокольному (подвальному поверсі), віконце прикрите ДСП, жителі будинку її там підгодовують, маленька, майже гладкошестна, сіро-коричневого відтінку колір шерті.

    Дарья reply Зоя Винница

    Нажаль таких агресивних собак ще багато бігає, і ніхто не може з цим справитись, сподіваюсь «клуб 4 лапи» все вирішить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up