Аудиторію Стуса назвуть іменем Бузини?

Аудиторію Стуса назвуть іменем Бузини?
У Донецьку, в колишньому національному університеті, аудиторію імені Василя Стуса планують перейменувати іменем вбитого журналіста Олеся Бузини.

Інформацію про це поширив колишній політв’язень, а нині відомий правозахисник, Василь Овсієнко. Деякий час він перебував в одній камері з поетом-борцем, нашим земляком, який народився у селі Рахнівка Гайсинського району. До Вінниці пан Овсієнко приїхав на презентацію збірника  матеріалів V Міжнародної науково-теоретичної конференції, присвяченій Василеві Стусу. Конференція відбулася наприкінці листопада 2013 року у Донецьку. Її проводить Донецький національний університет, починаючи з 1990 року. Захід став традиційний і організовується кожні п’ять років.

Матеріали останньої конференції вдалося видати тільки тепер у Вінниці, куди з осені минулого року переїхав ДонНУ. За словами Василя Овсієнка, він брав участь у всіх п’яти Стусівських зібраннях. Цього разу свій виступ пан Овсієнко розпочав з тривожного повідомлення:

- Кажуть, що в Донецьку, в приміщенні університету, хочуть перейменувати аудиторію Василя Стуса, - зазначив побратим поета. – Планують присвоїти їй  ім’я вбитого Бузини. Яке моральне падіння! Набагато нижче плінтуса. Бо ж хіба можна з кимось порівняти постать генія літератури, який поклав своє життя за незалежність рідної України? Спочатку зняли барельєфа Стуса при вході в університет, а тепер добралися до аудиторії. Де барельєф зараз, ніхто не може сказати. Чи зберігся?

Відео дня

Журналіст RIA зателефонував у Донецьк.  Розмовляв з в.о. ректора вишу, що залишився на тимчасово окупованій території,  Світланою Беспаловою.

- Ми не обговорювали питання про перейменування аудиторії Стуса, - відповіла пані Світлана. – Не пригадую такого. Зв’яжіться з деканом філологічного факультету, вона надасть більше інформації.

Інеса Артамонова, декан філфаку, здивувала тим, що розмовляла українською мовою.

-У нас навіть таблички на дверях залишилися на українській мові, - каже пані Інеса. – В аудиторії Стуса все збереглося так,  як  було раніше. Над дошкою висить його портрет, є картина із зображенням поета, словом, ніхто нічого не знищив. Про перейменування аудиторії вперше чую від вас.

На запитання, хто зняв барельєф, пані Артамонова відповіла так: «Не знаю, хто це зробив, але точно не працівники університету. П’ятого травня, коли це сталося, ми прийшли на роботу і побачили, що там, де стояв барельєф, порожнє місце. Я знала про це о восьмій ранку, мені подзвонили по дорозі на роботу і повідомили новину. Де зараз барельєф? Думаю, що в університеті. Ми обговорювали, що найбільш приходящим місцем для зберігання є університетський музей, мабуть, туди його перенесли».

Надщерблений барельєф

Про те, де  нині знаходиться барельєф Стуса,  журналіст RIA дізнався з повідомлення на сайті Донецької міськадміністрації.

-У соціальних мережах і новинних інформаційних сайтах з’явилася інформація про те, що зникла меморіальна дошка Василя Стуса, яку, за непідтвердженою інформацією, «псевдопатріоти» вивезли з Донецька у Вінницю. Повідомляємо, що меморіальна дошка знаходиться на відповідальному зберіганні на складі муніципалітету.

На підтвердження сказаного, на сайті розмістили фото барельєфу. Звертає увагу надбитий верх. Барельєф лежить під ногами на підлозі. 

Читайте також:

Ректор ДонНУ: в ДНР сказали, що нічого українського не має бути

Професор ДонНу: університет у Вінниці – це результат протестної діяльності студентів і викладачів
Ректор ДОННу Роман Гринюк: "Не жалею о том, что выбрал"
Студенти ДонНУ у Вінниці хочуть повернути собі “культурне” життя
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • znayu.pravdu.pervyi

    ну бред же
  • Місцевий

    Що мав на увазі автор, Віктор СКРИПНИК пишучи свій заголовок, і даючи відповіді словами фахівців окупованого Університету???

    Анонім reply Місцевий

    Выпускник второгодник ПТУ Мысцэвым что-то там лепечет про университеты.

    Місцевий reply Анонім

    Синок аноніст, тебе ще на світі не було коли я закінчував університет. А таких як ти мабудь і в ПТУ не брали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up