Як вінничан на закордонних заробітках обманюють

Як вінничан на закордонних заробітках обманюють
Приймаючи рішення виїхати за кордон на заробітки, вінничани ризикують стати жертвою торгівців людською працею. Якщо знати про типові шахрайські схеми, можна уникнути серйозних проблем та захистити себе у подібній ситуації.

 У пошуках роботи та кращої долі багато вінничан виїжджають за кордон. Але такі поїздки часто обертаються серйозними проблемами. Аби їх уникнути, за сприянням посольства США у Вінниці, створений центр консультування мігрантів.
Працювали за спасибі
Прикладів, коли вінничани на собі відчували всі «принади» міграційного життя, вистачає. Один з найгучніших стався влітку. Обманювати своїх співвітчизників-нелегалів взялись українці, що вже давно працювали в Чехії легально. Шахраї запропонували чотирьом вінничанам роботу, пообіцявши гарантовано надати робочу візу. Проте лише після прибуття.
Майбутні будівельники перетнули кордон, як звичайні туристи. А далі все сталося за звичним сценарієм – гроші та документи у них відібрали та примусили працювати у жахливих умовах, грошей не платили.
Вирватися з полону пощастило лише одному. Зв’язавшись із вінницьким Центром консультування мігрантів, чоловік визволив із трудового рабства й інших своїх товаришів.
Та такі приклади зі щасливим кінцем поодинокі, часто українці залишаються в неволі роками.
За підрахунками Міжнародної організації з міграції в Україні, близько 100 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. З них 70% - жінки.

Підписують, не читаючи
Завадити шахраям наживатися на чужій праці та консультувати, аби запобігти необдуманим крокам співвітчизників - головне завдання центру, каже керівник проекту в місті Олександр Мельник.
- Нещодавно до нас телефонувала одна жінка, збиралася їхати в Італію. Ми їй допомагали, чим могли - і документами, і довідками. А потім випадково з’ясувалося, що вона взагалі громадянка Росії – і всі зусилля марні. – розповідає Олександр. - Крім консультацій, наш центр також надає супровід тим громадянам, які повернулися з-за кордону. Ми допомагаємо адаптуватися.
Проте випадків шахрайства, коли потрібна допомога Центру, набагато більше. Довірливі вінничани підписують угоду, не прочитавши її. Більшість липових організацій пропонують не працевлаштування, а лише інформаційні послуги. В такому випадку клієнт сплачує від 300 до 500 євро лише за телефон посольства тієї чи іншої країни.
Також, беручи участь у розіграші Green card до США, люди сплачують гроші шахраям за її заповнення. Хоча на сайті чітко вказано - усі пункти заповнювати особисто.
Після того, як ваші документи за гроші заповнила певна організація, і переконує, що вам пощастило - перевірте свій виграш. Достатньо просто зателефонувати в посольство. Якщо ви дійсно стали власником Green card, варто заповнити документи знову. Всі бланки пришлють безкоштовно на вказану вами адресу.

Консультанти радять
На жаль, ніхто не застрахований від імовірності бути проданим у трудове рабство. Тож потрібно свої кроки ретельно зважувати та обов’язково радитися зі спеціалістами.
- В Україні діють деякі злочинні групи, які продають людей в рабство за кордон під прикриттям обіцянок законного працевлаштування. Перш ніж скористатися послугами тієї чи іншої компанії, зберіть всю можливу інформацію про неї.
- Ніколи нікому не віддавайте свій паспорт, окрім як працівникам посольств, консульських установ та прикордонних пунктів пропуску.
- Занотуйте контактну інформацію посольства/консульства України в країні, до якої збираєтеся, і негайно зв’яжіться із співробітниками установи в скрутній ситуації.
- Ще до виїзду зробіть ксерокопії вашого паспорта, візи, страхового полісу та будь-яких інших документів, пов’язаних з поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії своїм рідним або близьким в Україні.
- Обов’язково переконайтеся, що ваша робота за кордоном має законний статус. Ще до виїзду ви маєте отримати дозвіл на роботу або робочу візу - робочу, а не туристичну.
Довідка
Якщо маєте будь-які запитання щодо виїзду за кордон з метою туризму, роботи або навчання, звертайтеся за телефоном (0432)56-01-53, з 10.00 до 17.00, або за адресою: пр. Космонавтів, 30, к.410.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    - «Також, беручи участь у розіграші Green card до США, люди сплачують гроші шахраям за її заповнення. Хоча на сайті чітко вказано - усі пункти заповнювати особисто». Не согласен, что анкету заполняют мошенники. Это обычные люди, которые берут деньги за то, что знают сайт, на который нужно зайти, чтобы заполнить анкету для участия в розыгрыше лотереи. - «Після того, як ваші документи за гроші заповнила певна організація, і переконує, що вам пощастило - перевірте свій виграш. Достатньо просто зателефонувати в посольство». В посольство звонить бесполезно, там таких справок не дают. Есть сайт, и там выложены данные всех выигравших. - «Якщо ви дійсно стали власником Green card, варто заповнити документи знову. Всі бланки пришлють безкоштовно на вказану вами адресу». Заново заполнять документы не имеет никакого смысла, поскольку американцев интересую только те формы, которые они получили в первый раз. Никто не будет слать никаких «бланков», это нонсенс. А вот что действительно нужно сделать, так это немедленно дать знать куда надо, что вы намерены ходатайствовать о получении иммиграционной визы. Уважаемый Олександр Мельник, Вы взялись за дело, в котором не смыслите ни бельмеса. Во всяком случае, о программе «Diversity Immigrant Visa» Вам лучше помолчать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up