Замість кладовища склеп під землею. Його вистачить на 500 років

Замість кладовища склеп під землею. Його вистачить на 500 років

“Місто мертвих”. У Вінниці закінчується місце на кладовищах. Чиновники говорять, що до кінця 2016 року ніде буде хоронити. Вінничани Антон і Костянтин Якимчуки пропонують створити кладовище-”бункер”, аналогів якому немає у світі. Спочатку на дві тисячі поховань

Інженер за фахом Антон Якимчук розповів, що ідея виникла у нього тоді, коли почали будувати адмінбудівлю на Хмельницькому шосе, 7 (“Книжка”).

- Тоді з котловану будівельники часто витягали кістки давно померлих людей, - каже Антон. - А потім мене ще вразило, коли були поховання моєї племінниці. На кладовищі її могилу влаштували зверху ще одної.

Коли приїхав на кладовище в село Малинівка (Літинський район), то побиті огорожі біля пам’ятників додали йому впевненості у доцільності задуму.

Відео дня

- У Вінниці помирає близько 2000 людей на рік, - розповів Антон Якимчук. - Практично кожна будівля стоїть на кістках. А влада виділяє під нові кладовища цілком придатні землі для ведення господарства. То чому б не почати освоювати нікому не потрібні яри?

Що буде у “Місті мертвих”?

Автори проекту вже й підшукали місцину. Це - територія за десять кілометрів від Агрономічного та за об’їзною дорогою, як їхати на Гнівань. На їх думку, там є чудові яри, де можна розмістити кладовище у декілька “поверхів”.

- «Місто мертвих» повинно будуватися із залізобетону за принципом «перевернутої піраміди», тобто, кладовище буде “зростати” в глибину, - розповіли про ідею брати Якимчуки. - Воно розраховане на 200-300 років з можливістю продовження до 500 років. Поховання буде проводитись по поверхах, які матимуть висоту 3 метри. Бетонні ніші будуть розміщуватися по блоках. Кожний поверх буде мати активну вентиляцію абсолютну пожежну безпеку та екологічну чистоту. І обов’язково буде охорона, щоб не залізли вандали.

Перша черга «Міста мертвих» розрахована на дві тисячі місць та буде коштувати 6 мільйонів 800 тисяч гривень.За розрахунками його брата, професора економіки у Вінницькому кооперативному інституті Костянтина Якимчука, на створення першої черги "Міста мертвих" потрібно понад шість мільйонів гривень. Це дві тисячі місць, де одна ніша коштуватиме 3400 гривень. Ці гроші вони планують отримати за рахунок як міського бюджету, так і завдяки інвестиціям.

- При цьому всі традиції відвідування людини зберігаються, - сказав Костянтин. - Ви як і зазвичай приходите з квітами, знаходите  родича по портрету, прізвищу. Електронна база даних надасть всі вичерпні відомості про похованих в “Місті мертвих”.

Міськрада: Ідея гарна. Але дуже дорого

З розробленим проектом вінничани пішли у міськраду. Як розповів Антон Якимчук, чиновникам ідея сподобалась, але, на їх думку, це дуже дорого.

- Я вважаю, що це звичайна відписка, - каже Костянтин Якимчук. - Місто потребує захоронень нового типу. Ховати так, як це було завжди, вже неможливо, бо землі для живих людей залишається небагато.

Очільник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко розповів, чому міськрада не буде робити “Місто мертвих” у найближчий час.

- Так, я згоден, що ідея перспективна, - каже він. - Інноваційний підхід, що зможе вирішити одну з найгостріших проблем - брак місць для поховання. Але потрібно шукати місце, де не буде грунтових вод та пустот, що у Вінниці на кожному метрі. А для цього треба вести геологічну розвідку. На початку будівництва буде потрібна гідроізоляція, комунікації, інфраструктура, щоб люди змогли доїхати до “Міста мертвих”. Усе це потягне на суму в десятки раз більшу, ніж вказали автори проекту. І є така вірогідність, що коли ми побудуємо це “місто”, то містяни вимагатимуть “нормального” кладовища за традиціями.

Що кажуть експерти?

“Технічно - це можливо. Але потрібні фахівці”

Ірина Маєвська (63), доцент кафедри промислового і цивільного будівництва ВНТУ

- Збудувати підземний цвинтар з ярусами в ярах - технічно можливо. Для цього спочатку потрібно забурювати у товщу землі палі, які стануть опорами для ярусів цвинтарю. А з боків потрібно влаштувати бетонні стіни, які зміцнять грунт. Але у Вінниці немає таких технологій та фахівців. Якщо місто захоче збудувати таке кладовище, то потрібно буде залучати cпеціалістів з Києва, які вміють будувати підземні парковки. І ще один момент: вартість проекту буде набагато більшою, ніж те, що заявили автори проекту.

Це - не за традиціями Православної церкви

Володимир Тютенко (48), протоієрей, настоятель храму Святителя Луки Кримського

- Тіло - це частина особистості людини, і за біблійною традицією тіло, яке взято із землі, в землю повинно відійти. Та навіть якщо подивитися на такий цвинтар з людської точки зору: як проводити у “бункері” поминки, приходити молитися за упокоєння душі? Навряд чи віряни будуть користуватися таким кладовищем, якщо його збудують. Хоча зараз людей найбільше хвилює грошова сторона похорон. Так, невіруючі спалюють тіла померлих, бо це нібито дешевше, ніж традиційні похорони.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Анонім

    "у нас, в найкращому місці для життя так мрут люди  как мухи))."

    +100!
  • Тамара Козлова-Олейник

    та какие проблемы, выкапывали б ямку и всех скидали б оптом по 50-100тел. Какая разница. Но при адеквате , один под одним ,это жесть .С другой стороны, когда умер, то его это точно не колышет (возможно). Хотя интересно узнать что у нас, в найкращому місці для життя так мрут люди  как мухи)). Наверное не совсем найкраще , походу.
  • Анонім

    Та про який крематорій може іти мова, якщо духовенство проти. Вони ж кришують тему родин та похорон. Навіть у коментарі експерта в рясі читається засудження крематорія. Ніхто вам не дозволить розвіювати прах бо хто ж тоді кожен рік буде купляти букети та свічечки на проводи?
  • Виктор Кондоловский

    Не розумію я поклоніння трупам. Людина це вчинки, а не тіло. Чому не можна зробити крематорій, який би вирішив багато проблем? Навіщо забрюднювати і не раціонально використовувати величезні території? Просто спалити тіло і розвіяти прах (для особливо сентементальних прах можна зберігати в вазі де завгодно)

    Anonymous reply Виктор Кондоловский

    Це традиція усі до цього звикли. Але час та темп життя диктує свої умови і хоч-не хоч, а крематорій необхідний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up