Путін поставить на Донбасі «своїх»?

Напередодні РНБО оприлюднила записи, які свідчать про намір російської сторони ліквідувати декого з очільників сепаратистів. Є, до речі, у цьому списку і вихідець з Вінницької області Сергій Здрилюк (Абвер). Чому Кремль хоче поміняти ватажків ДНР і ЛНР?

Пропонуємо вінничанам ознайомитись з статтею журналістки Олени Ремовської з radiosvoboda.org. 
_______________________________ 
Путін поставить на Донбасі «своїх»?
Ротації у керівництві Донецької і Луганської «народних республік» можуть означати плани Росії відновити на Донбасі вплив, який зазнав удару після успіхів сил АТО. Так вважають деякі військові експерти. Напередодні стало відомо про зміну керівництва «ДНР», а РНБО оприлюднила записи, які свідчать про намір російської сторони ліквідувати декого з ватажків іще однієї сеаратисьскої організації – «ЛНР». На думку експертів, Кремль намагатиметься поставити до керма у цих угрупованнях осіб, які чітко виконуватимуть його накази.

У керівництві  «Донецької народної республіки» – зміни: так званим «прем'єр-міністром» цього угруповання, яке Україна визнала терористичним, обрано Олександра Захарченка. Олександр Бородай, який донині формально очолював «ДНР», підтвердив свою відставку.

Чутки про неї ширилися ще після від'їзду Бородая у Росію наприкінці липня. Те, що так званий «прем'єр-міністр» залишив Донецьк, у «ДНР» мотивували необхідністю «вирішити гуманітарні питання». У четвер, коли з'явилося повідомлення про зміну у керівному складі донецьких бойовиків, Олексадр Бородай спершу спростував дані про свою відставку, але пізніше таки підтвердив.

Відео дня

«Я все-таки корінний москвич. А я вважаю, що «Донецькою народною республікою», Донбасом має керувати справжній донеччанин. Такий донеччанин серед нас є», – так Бородай пояснив свою відставку і додав, що і далі працюватиме серед керівництва «ДНР».

Донецьке обличчя для «ДНР»

Новим керівником угруповання «ДНР» став Олександр Захарченко – керівник донецького підрозділу «Оплоту», організації, зокрема відомої своєю участю у «зачистках» під час Євромайдану. Джерело агентства Reuters із оточення керівництва «ДНР» мотивувало його призначення доброю обізнаністю «оплотівця» щодо ситуації у регіоні, а також його авторитетом на Донбасі. Джерело Reuters також сказало, що призначення Захарченка означає зусилля бойовиків розпочати деескалацію ситуації на сході.

Водночас донецький журналіст Віталій Сізов вважає, що приділяти особливої уваги зміні так званого «прем'єр-міністра» «ДНР» не варто. «І сам Бородай був керівником політичного блоку, який не має особливого впливу на силовий блок, а зараз реальна влада саме у силового блоку, – пояснює журналіст. – Це також ідеологічний крок, тому що що це за «Донецька народна республіка», якщо там серед керівництва немає нікого з місцевих?».

На Болотова «видали ліцензію»

Ротації, можливо, назрівають і в керівництві так званої «Луганської народної республіки» – ще одного угруповання, яке Україна визнала терористичним. Щоправда, у випадку з «ЛНР» ситуація дещо інша: за даними записів, оприлюднених Радою нацбезпеки й оборони України, російські спецслужби нібито дали згоду на фізичну ліквідацію низки ватажків цього угруповання, зокрема й найголовнішого – лідера «ЛНР» Валерія Болотова.

«На Валєру теж нібито «ліцензію» видають… На того, котрий у «болоті» живе, зрозумів? Тільки це між нами…» – це витяг із розмови бойовиків, оприлюдненої Радбезом.

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак вважає, що зміни у керівництві «ДНР» і «ЛНР» можуть бути продиктовані бажанням російської сторони змінити тих ватажків, які керуються, перш за все, своїми інтересами, а не виконують накази російських спецслужб.

«Є достатньо ознак того, що Кремль до кінця не контролює ситуацію з діяльністю терористичних угруповань на сході України. Самі ці угруповання розраховували на можливість бути між країною і Росією. Тобто підтримуватися Росію певним чином, але бути між», – зазначає експерт.

«А враховуючи намагання Путіна на тривалий час взяти під контроль ситуацію на сході України, Кремлю потрібні кадри з розумінням вертикалі, підпорядковані чітко йому – ймовірно, офіцери спецслужб, я гадаю, Головного розвідувального управління, якісь спецпідрозділи, які пройшли Чечню. Швидше за все, мова йтиме про професійних військових», – додає Валентин Бадрак.

Експерт каже, що плани російської сторони серйозно підірвали успіхи на Донбасі сил антитерористичної операції, адже перемоги української армії деморалізували частину бойовиків. Тому Кремль намагатиметься відновити свій вплив, змінюючи неугодних ватажків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Торонтуй

    Саша reply Торонтуй

    Торонтуй - слава Богу, в Торонто ты один такой у р о д.
  • Місцевий

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up