Володар "Золотого м'яча" Ігор Бєланов: «Не розумію, як Вінниччина обходиться без професійного футбольного клубу»

Володар "Золотого м'яча" Ігор Бєланов: «Не розумію, як Вінниччина обходиться без професійного футбольного клубу»
Уславлений форвард київського «Динамо» і збірної СРСР Ігор Бєланов відвідав перший Всеукраїнський футбольний турнір у Вінниці «Aegon kids Cup-2014». З собою відомий спортсмен захопив «Золотий м’яч», з яким дозволяв сфотографуватися всім охочим.

Ігор Бєланов залюбки роздавав автографи, а RIA дав ексклюзивне інтерв’ю. В ньому Ігор Бєланов згадав свої блискучі виступи, а також оцінив перспективи українського і вінницького футболу.

«Карпати» нагадують … «Барселону»

– Мені дуже сподобався рівень гравців провідних команд, які виступали в «Aegon kids Cup-2014». Технічні юні футболісти були у львівських «Карпатах», які виграли турнір. Гра цієї команди дещо нагадує «Барселону». Цікавий футбол демонстрували призери турніру – «Десна» (Чернігов) і збірна Вінниці. На жаль, я не встиг подивитися гру своєї команди – ДЮСШ ім. Блохіна-Бєланова, – каже Ігор Бєланов.

Відео дня

– Ігорю Івановичу, Ви завітали до Вінниці, щоб повболівати за спортшколу свого імені?

– Не тільки. Я приїхав, щоб підтримати змагання. Голландська компанія «Aegon» хоче, щоб я став її «обличчям». Обмірковую цю пропозицію.

– Яким чином Ви підтримуєте ДЮСШ ім. Блохіна-Бєланова?

– Постійно організовую турніри за участі команд цієї ДЮСШ, вожу їх на змагання. Допомагаю юним футболістам матеріально.

– Чим зараз займаєтеся, заробляєте на життя?

– Бізнесом. Також, окрім вінницької ДЮСШ, опікуюся футбольною школою ім. Бєланова в Одесі.       

– Вінниця завжди славилася футбольними традиціями, але зараз у нас немає команди майстрів …

– Це в першу чергу залежить від волі і бажання керівників міста і області. Якщо очільники регіону звернуть увагу на історію і славні футбольні традиції, команду майстрів швидко реанімують. Мені незрозуміло, чому Вінниччина з її футбольним і економічним потенціалом нині обходиться без професійного футбольного клубу. 

Найкраще взаємодіяв з екс-вінничанином Рацем

– Нещодавно у Вінниці виступали ветерани київського «Динамо». Вас в складі цієї команди не було. Чому?

– Є різні збірні ветеранів київського «Динамо», кількох вікових категорій. За одну з цих команд я виступаю, якщо є вільний час. Я мешкаю в Одесі. А більшість гравців, які виступають за ветеранську команду «Динамо», проживають в столиці України. Тому їм значно легше зібратися і кудись поїхати.    

– З ким із «динамівців» найкраще взаємодіяли на полі?

– З Василем Рацем, колишнім гравцем вінницької «Ниви». Він грав у всіх матчах «Динамо», завжди демонстрував високий рівень і часто забивав красиві м’ячі навіть на найважливіших міжнародних змаганнях. Згадую й іншого вихованця вінницького футболу, який у «Динамо» діяв схожим чином. Це Віталій Косовський – швидкий і енергійний гравець. Вінницька земля взагалі була багата на футбольні таланти.           

– Як змінився рівень українського футболу через проведення АТО? Адже приміром, з багатьох клубів тікають легіонери.              

– Особливих змін я не бачу. Рівень вітчизняного футболу знаходиться на стабільному рівні. Гарні європейські перспективи – у  «Дніпра», «Динамо» і «Шахтаря». Хоча у кожного з цих клубів є певні проблеми.

– Як Ви оцінюєте перспективи збірної України у відборі до Євро-2012?

– Шанси вийти з групи є. Колектив зараз підібрався непоганий, хоча і без яскравих зірок.

Найсильніша збірна за всю історію

 – На чемпіонаті світу-1986 в Мексиці збірна СРСР на чолі з Вами демонструвала блискучу гру. Чого вартий наприклад, рахунок 6:0 в стартовому матчі з одним з фаворитів – Угорщиною. Але після незаслуженої поразки нашої команди від бельгійців в 1/8 фіналу (3:4 в додатковий час) я, як і мільйони вболівальників, півночі плакав. Чим мав шанси той колектив виграти медалі Мундіаля? Адже лише через два роки, в 1988 році, наша збірна стала віце-чемпіоном Європи.

– Іноді я переглядаю записи матчів чемпіонатів Європи і світу, де брав участь. Знаходжу свої помилки, згадую пам’ятні миттєвості. В матчі 1/8 фіналу 1986 року, нас безумовно, засудили (бельгійці, як мінімум, двічі забивали з офсайду – авт.). Але в цій поразці певним чином ми винні й самі, підвела «фізика» Адже пресингувати суперників у всіх матчах за 40-градусної мексиканської спеки дуже складно. Через це у нас дещо «підсіла» середня лінія, хребет команди. Дуже шкода, адже збірна СРСР зразка 1986 року мала непогані шанси поборотися за медалі світового форуму. Якщо б нас було трохи більше часу для відпочинку між матчами, ми б обов’язково здолали бельгійців.

– Збірна СРСР зразка 1986 року була найсильнішою за всю історію?

– Це можна сказати впевнено, нікого не ображаючи. Та команда працювала, як єдиний механізм. Кожен знав свою функцію на поле, але водночас чудово підстраховував своїх партнерів і міг в будь-який момент замінити їх в іншому амплуа. Наприклад, за необхідності я міг відіграти в захисті, а оборонець Анатолій Дем’яненко – замість мене на вістрі атаки.                                 

Довідка

Золотий м'яч - нагорода найкращому футболісту Європи, а з 2007 року — найкращому гравцю світу. Від 1956 року її щороку присуджує французький журнал «France Football».

«Золотий м’яч» за всю історію отримували троє українців – Олег Блохін (1975 рік), Ігор Бєланов (1986 рік) і Андрій Шевченко (2004 рік).  

Previous Next

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • TE

    ok
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up