Вибори вийшли цікавішими, ніж очікувалося. Схоже, буде другий тур

Вибори вийшли цікавішими, ніж очікувалося. Схоже, буде другий тур
За останньою інформацією, яка була доступна журналістам у вівторок, на виборах мера Сергій Моргунов набрав 49%, а Людмила Щербаківська - 15%. Тобто вони виходять у другий тур. Чи все ж таки не буде другого туру?

“Вітаю!”, - підійшов у міськвиконкомі  до Сергія Моргунова радник міського голови Максим Лучков. Потиснув руку і додав: “Ми зробили все, що могли…” Моргунов кивнув: “Я знаю...” Свідком цікавої малослівної сцени у вівторок став журналіст RIA.

Це було  саме перед початком прес-конференції, коли Сергій Моргунов мав озвучити свій результат на виборах. Зізнатися, що готовий до другого туру.

Схоже, не долюбила Вінниця Моргунова - так щоб без другого туру. В.о. міського голови не переміг у першому.  Не дотягнув Сергій Анатолійович до 50%+1 голос. І любовні СМСки вінничанам на мобільний не врятували…

Відео дня

«Турботлива та безсоромна Вінниця. 0 16.27 мені прийшло повідомлення з номера 93-193-61-57. «Любиш мене??? Прийди на вибори! Твоя Вінниця». Цікаво, як місто собі купило телефон та номер? І де воно взяло мій номер?» - обурювався на Фейсбуці журналіст Олексій Керман.

Явка по Вінниці – 39,6%. Це рекордно низька. Попередні результати - 49% - за Моргунова. З одного боку – це підтримка більше, аніж у всіх кандидатів на міського голову разом взятих. З іншого  - це підтримка усього 20% вінничан – 55 тисяч голосів. Це просто цифри.

Екзитпол без результатів

Результати опитування екзитполів оприлюднюють одразу перед виборами. Але не у Вінниці. Не цього разу. Опитування робили, а от для кого? Голова КВУ (Комітету виборців України) у Вінницькій області Владислав Телень сказав, що його люди проводили опитування на 40 дільницях. Люди, які проводили це опитування і з якими стикалися журналісти RIA на дільницях, називали це екзитполом. Казали про "крок у 20 людей", тобто періодичність, з якою опитували людей. Але...

Після 20.00 результати опитування КВУ по Вінниці не озвучили.

Зіславшись на те, що при низькій явці виникає велика похибка, Владислав Телень сказав лише, що скоріш за все, вибори відбудуться в один тур. І все.

У той же час соціолог Ірина Бекешкіна з Фонду Демократичних ініціатив, з якою наступного дня зв'язувалися з RIA, пояснила, що до явки точність екзитполу не має ніякого відношення.

- Можливо, що результат не влаштовує тих, хто через КВУ справжній замовник, - розповідає Ірина. - Але... прочитала звіт КВУ. Вони пишуть, що проводили екзитпол у Києві та Харкові. Про Вінницю нічого.

Також Владислав Телень на прес-конференції одразу після закінчення голосування озвучив перші дані по міській раді.

- За попередніми даними, всього пройдуть шість партій, - говорив Владислав Телень. - До ради точно проходять три партії: "Солідарність", "Батьківщина" та "Європейська стратегія". Ситуація ще з трьома до кінця ще не відома.

2 мільйони за 1%  

У вівторок, 27 жовтня, Сергій Моргунов вийшов з відпустки – після виборів. Хто виконував обов’язки виконуючого обов’язки міського голови? Зрозуміло - вся команда влади міста. Але ж це не адмінресурс… Така стратегія…    

49,5% - такий результат був озвучений на прес-конференції Сергія Моргунова. Він дякував за підтримку і довіру. Запевнив, що він та його команда готові до другого туру.

- Фактично кожен четвертий виборець проголосував за «Вінницьку Європейську Стратегію», і кожен другий висловив підтримку мені, як кандидату на посаду міського голови, – так порахував Сергій Анатолійович.

Ніби у Гойсмана-Моргунова було все добре, опитування показували рейтинг 45,3%, пояснювали людям, що не потрібен другий тур, бо й так все зрозуміло. Як писала міська комунальна «Вінницька газета» у спецвипуску: «Спираючись на дані соціологічного опитування, ми бачимо, що Сергій Моргунов із великим відривом випереджає усіх інших кандидатів і, очевидно, стане міським головою. Перемога Сергія Моргунова у першому турі дасть можливість зекономити майже 2 млн грн бюджетних грошей»…  

- Що стосується результатів по виборах міського голови - ми на межі необхідного відсоткового показника, - каже Сергій Моргунов. - Але я хочу сказати, що ми готові до другого туру, якщо будуть відповідні офіційні результати. Наша команда готова відстоювати позицію щодо майбутнього розвитку міста і, звичайно, в другому турі я розраховую на підтримку вінничан.

У п'ятницю, 30 жовтня, відбудеться остання сесія міськради цього скликання. Перше засідання нового складу планують на 18 листопада.  

Наречена в мери  

15% - стільки набрала лідерка вінницької  «Батьківщини» Людмила Щербаківська. Це другий результат на виборах міського голови. Сама ж каже, що сподівалася на кращий результат.

- У зв’язку з цими рекламами, «європейськими стратегіями» люди повірили, - каже вона про результат Моргунова. -  А насправді не повірили. Запустили «каруселі», купили, пообіцяли… Тому й так проголосували.

За її словами, в міліції зафіксовані факти виносів бюлетенів.

- За голос на цих виборах платили спочатку про 150 грн - це ми побачили на відео, яке зняли одного із кандидатів від штабу БПП, - розповідає Людмила Михайлівна. - Потім по 200, а в кінці дня вже по 400 грн пропонували… Ми проводили свій паралельний  підрахунок, то до міськради проходять “Вінницька Європейська стратегія”, Блок Петра Порошенка “Солідарність”, “Батьківщина”, “Свобода”, Радикальна партія Ляшка, “Самопоміч”, “Народний контроль” і має шанси “УКРОП”.

Чи готова Людмила Щербаківська пожертвувати другим туром заради іншої посади? Каже, що ні.

- Якщо ми виходимо в другий тур, то я хочу на відкритих дебатах спілкуватися із Моргуновим, навіть через детектор брехні.

Щодо можливої коаліції, то «готова об’єднати депутатський корпус заради країни».

Чекає Людмила Михайлівна на приїзд у Вінницю Юлії Тимошенко. Вона вже обіцяла особисто підтримати свого кандидата у другому турі. Цілком ймовірно, що Юлія Володимирівна приїде і на весілля до Щербаківської. Після виборів вона збирається одружитися:

- У мене є чоловік, якого я кохаю. Хто він - скоро про це дізнаються вінничани.

Олександр Неприцький, кандидат історичних наук, доцент:

- "Ведь, если звезды зажигают - значит - это кому-нибудь нужно?" Якщо не оголошують результати екзитполу і тягнуть з підрахунком голосів, для чогось це роблять. І з якою б метою це не робили, такі дії, однозначно шкодять іміджу міської влади і сіють сумніви серед виборців.

Руслан Штогрин, політтехноог:

- Неможливість оприлюднення екзитполу дає можливість аналізувати по двох різних напрямках:

Перший напрямок, це те, що результати, які показав екзитпол, з тих чи інших причин не можна було оприлюднювати тому, що результати виявились іншими, ніж загальні тенденції. Причина цього може бути у порушені технології проведення екзитполу, але на мою думку, був великий відсоток відмов респондентів, які виходили із виборчих дільниць. У такому випадку дуже добре йде на розмову радикально налаштований виборець, зокрема таких партій як “Свобода” та Радикальна партія, але менше йде на розмову помірний виборець, який голосує тенденційно. Явка не має жодного відношення до якості екзитполу.

Другий напрямок, це те, що сам екзитпол проводився на замовлення певних політичних сил, але з урахуванням результатів такий екзитпол не повинен був бути оприлюднений. Про це свідчить той факт, що Вінниця вже другий день після виборів не знає реальних рейтингів політичних сил, які будуть у Вінницькій міській раді. По всій країні практично вже відомі результати, натомість у Вінниці повна тиша. Я скажу більше, що зараз чомусь склалася дивна ситуація і багато кандидатів в депутати реально не знають власні рейтинги, через два дні після виборів і це не нормально.

Хто на мера

Результатів виборів у Вінниці наразі ще немає. Є лише приблизні. Ось данні по виборах мера, які ще у понеділок оприлюднив штаб Щербаківської. Вони відрізняються від даних, які озвучили уже у вівторок, але дають можливість приблизно зорієнтуватися, хто з кандидатів яке місце зайняв.

1) Сергій Моргунов - 48%

2) Людмила Щербаківська - 13,5%

3) Олексій Фурман - 8,1%

4) Володимир Воловодюк - 6%

5) Іван Клим'юк — 4,9%

6) Борис Максимчук - 4,4%

7) Юрій Кучерук — 4,2%

8) Віктор Малиновський  — 3,6%

9) Сергій Чумак — 2,3%

10) Олександр Білошкурський — 2,1%

11) Сергій Попович — 1,4%

12) Олександр Жамба — 0,8%.

Результати виборів у міську раду

Після опрацювання майже усіх протоколів дільничних комісій, у виборчій комісії кажуть про те, що кандидатам в депутати міськради від

«Вінницької Європейської Стратегії» - близько 27%

БПП/Солідарність - близько 15%

Батьківщина - близько 12%

"Свобода" - близько 9%

На межі проходження 5% бар'єру - "Самопоміч", Радикальна партія, «Опозиційний блок» и «Народний контроль»

Результати виборів у обласну раду

Ось інформація, озвучена перший заступником голови Вінницької облдержадміністрації Андрієм Гижком на прес-конференції 26 жовтня.

- За прогнозами, ми маємо трійку лідерів, яка точно буде представлена в обласній раді – це «Солідарність», «Батьківщина» та Радикальна партія. Решта – балансують на межі п’яти відсотків. На десяту годину оброблено лише 60 відсотків бюлетенів по дільницях, тому тільки про три партії можемо говорити, - каже  Андрій Гижко.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анна Грачёва

    Боря а ты кричал, да я да я...хаха... Дебаты хотел..ржу не могу... 4 % всего 4% хахаха! А теперь, пишите мне, а лучше Максимчук пиши ты ответку, ты же сам про себя любишь писать

    Дарья reply Анна Грачёва

    Це тоді він був герой, думав, що за ним піде народ, а зараз уже присів побачивши свої рейтинги.
  • Анонім

    Не було ніяких каруселей у Вінниці. Вибори пройшли без суттєвих порушень!

    Семен Аркадьевич reply Анонім

    если не считать то, что в 10:00 из команды Моргунова предлагали за голос по 200 грн., в 15:00 - по 300, а в 18:00 - по 500 грн. и данные экзитпола показывали что явна на момент 19:30 составляла 29% и из них 17% всего за Моргунова, а после окончания как-то сразу у Моргунова стало 49% и явка избирателей 39%, что за него агитировал глава ВР используя админ.ресурс что Законом Украины категорически запрещено - то тогда выборы были честные...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up