То хто рятував дитину, яка ледь не потонула у “Маяку”?

То хто рятував дитину, яка ледь не потонула у “Маяку”?
У Вінницькому аквапарку “Маяк” ледь не втопився семирічний хлопчик. Його доставили до реанімації. В адміністрації закладу кажуть, що професіоналізм працівників аквапарку врятував життя дитині. Але свідки розповідають, що в той час, коли хлопчик вже лежав на дні, інструктор розмовляв по телефону

Минуло трохи більше року з тих пір, як у Вінницькому аквапарку “Маяк” ледь не потонула 11-річна дівчинка, коли з’їжджала з гірки. Трохи згодом у басейні, що поряд із аквапарком, за скляною стіною потонув 35-річний вінничанин. Причиною його смерті друзі в соцмережах тоді називали серцевий напад.

І ось минулого тижня, 9 липня цього року, в аквапарку сталося чергове нещастя - ледь не втопився семирічний хлопчик.

“Недогляд інструктора”
Повідомлення про нещасний випадок у аквапарку “Маяк” з’явилося на сайті вінницького управління служби надзвичайних ситуацій у четвер, 10 липня. Рятувальники писали, що семирічний хлопчик ледь не втопився. Попередньою версією назвали “недогляд інструктора”. Ця новина з’явилась і на сайті “20 хвилин” - із посиланнями на нещасні випадки в аквапарку, які сталися рік тому. Поки журналіст RIA їхала до обласної дитячої лікарні, щоб дізнатися про стан потерпілого, до редакції вже телефонували з адміністрації “Маяка”.  Директор аквапарку Зоя Садовська обурювалася, що “20 хвилин” та сайт служби “101” опублікували неправдиву інформацію - мовляв, саме інструктори з медсестрою врятували життя хлопчика.
Директор аквапарку домоглася від прес-центру Вінницької служби “101”, щоб повідомлення, в якому згадується “недогляд інструктора”, видалили з сайту. Журналісту RIA рятувальники сказали, що мусять ще раз перевірити інформацію.
А RIA тим часом почала власне розслідування.

Відео дня

“Хлопчик нічого не пам’ятає”    
Журналіст RIA одразу ж поїхала до обласної дитячої лікарні,  щоб дізнатись про стан потерпілого. За словами лікаря-ординатора реанімаційного відділення Сергія Обливача, вже наступного дня, 10 липня, стан дитини стабілізувався. Найголовніше, вдалося уникнути  незворотніх порушень з боку центральної нервової системи.
- Хлопчика доставили до нас у відділення о 17.40 в середу, 9 липня, - каже Сергій Обливач. - У нього були судоми - наслідок постгіпоксичної енцефалопатії. Простіше кажучи, протягом деякого часу мозок не отримував кисню, що і викликало судоми. Дитині вводили протисудомні препарати, знімали набряк легенів та мозку, розпочали антибактеріальну терапію. Наразі хлопчик нормально почувається.


Сергію Обливачу, до речі, “щастить” на випадки з аквапарком. У минулому році він лікував 11-річну дівчинку, яка ледь не втопилася там, з’їжджаючи з гірки. Але тоді, за словами лікаря, стан пацієнтки був набагато важчим.
- Цьому хлопчику пощастило, бо, судячи з усього, хтось на місці надав йому кваліфіковану медичну допомогу: звільнив дихальні шляхи від води, зробив штучне дихання та непрямий масаж серця, - каже Сергій Обливач. - Можливо, це зробив інструктор чи медсестра аквапарку. Хто б це не був, він (чи вони), фактично, врятували хлопчику життя.

“Інструктор розмовляв по телефону”
Журналіст RIA, опираючись на слова директора аквапарку та лікаря реанімаційного відділення, розміщує статтю на сайті  “20 хвилин” з оновленою інформацією (“Семирічний хлопчик, який ледь не потонув у аквапарку, завдячує життям інструкторам та лікарям”).
Читачі сайту “20 хвилин” бурхливо відреагували на опублікування новини в такому вигляді. Знайшлися свідки, які спочатку в коментарях, а потім і при зустрічі з журналістом RIA, стверджували - все було не так, як каже адміністрація.
Своєю версією нещасного випадку з журналістом RIA поділилися дві вінничанки - Наталія Ковальчук (25) та Ольга Онуфрійчук (26). Вони завітали до редакції в п’ятницю, 11 липня.
- Я плавала в дорослому басейні - глибина там десь півтора метри, - розповідає Наталія. - Потім зупинилась біля бортика перепочити. Аж тут підпливає Оля і каже: “Наташа, там дитина на дні басейну лежить і не рухається”. Біля басейну якраз проходив інструктор - молодий хлопчина років двадцяти, в білій футболці та шортах. Він розмовляв по телефону, на басейн геть не глянув. Ми поплили туди, куди показала Оля. Я побачила хлопчика - років семи, білявий, в синіх плавках. Він лежав вниз обличчям і не подавав ознак життя.
Наталія каже, вона одразу ж почала кричати і кликати на допомогу:
- Я кричу “Люди, допоможіть, тут дитина втопилася!” і махаю руками. Якась дівчина біля мене, молоденька зовсім, років вісімнадцяти, кинулася до дитини, підхопила за руки і потягла з води до східців. Я слідом за нею. Обличчя хлопчика було синім, з рота йшла піна.
Наталія розповідає, що тут і з’явився інструктор.
- Він кинув телефон. Підняв, потім знову кинув, і побіг до нас, - каже дівчина. - Так біг, що аж шльопанці загубив по дорозі.
То хто рятував?
Наталія розповідає, інструктор почав ляскати непритомного хлопчика по обличчю.
- Кричу йому: “Що ви робите? Його ж треба перевернути, щоб вода вийшла!” - каже дівчина. - Тоді підбіг якийсь чоловік з голим торсом - думаю, відвідувач, бо я його бачила в басейні з дружиною та донькою. Він перевернув малого через коліно, щоб вийшла вода.
Десь у цей час, каже Наталія, і з’явилася мати хлопчика.
- Прибігла білявка, почала голосити. З нею було ще двоє діток - хлопчик і дівчинка майже такого віку, як і постраждалий. Вона все їх питала: “Чого ж ви за ним не дивилися, га?”
Інструктор поніс хлопчика до лавочки, і якась жінка, за словами Наталії брюнетка із короткою стрижкою, років 45, у червоній футболці почала робити дитині штучне дихання та непрямий масаж серця. Хто була та жінка і чому вона була у футболці в басейні, де всі жінки в купальниках, Наталія не знає.

“То були наші працівники!”
А от директор аквапарку “Маяк” Зоя Садовська продовжує наполягати, що саме інструктор та медсестра надали хлопчику першу реанімаційну допомогу.
- Та жінка з короткою стрижкою у червоній футболці, яка, як кажуть свідки, робила хлопчику непрямий масаж серця та штучне дихання - то ж наша медсестра Людмила Мігачова! - каже пані Садовська. - Перед цим вона вийшла, вибачте, до туалету, і зняла халат - так вимагають правила. Коли повернулася і побачила, що сталося, помчала рятувати дитину.
Це підтвердила і начмед станції швидкої допомоги Алевтина Семененко.
- В карті виклику черговий лікар записав, що реанімаційну допомогу хлопчику надала медсестра закладу, - каже пані Семененко.
То хто витягував хлопчика з води? Свідок події Наталія каже - вона з якоюсь дівчиною. Директор аквапарку стверджує, це зробив інструктор:
- Саме наш інструктор побачив дитину, стрибнув у басейн і витяг хлопчика з води. На допомогу йому вже біг другий рятувальник - той, про якого ваші свідки кажуть “підбіг якийсь чоловік і перевернув дитя”, - каже Зоя Садовська. - Нашим інструкторам заборонено користуватися мобільними телефонами в залі - тому це брехня, що “один з них розмовляв по телефону”.
Журналіст RIA запитала у пані Садовської, чи можна поговорити з інструкторами, щоб дізнатись, як саме вони витягували хлопчика з води. Але директорка аквапарку відмовилася - каже, їм немає за що виправдовуватись. І додала:
- Не хочу звинувачувати матір хлопчика, але нагадую, що діти до 12 років  відвідують аквапарк тільки у супроводі повнолітніх осіб, які й несуть відповідальність за їх безпеку.

Де була мати
Версія свідків та адміністрації аквапарку збігається, принаймні, в одному - матері не було поруч, коли з хлопчиком стався нещасний випадок. То де була мати?
- Денис (так звати постраждалого) з моїм 9-річним сином “рвонули” з чоловічої роздягальні до басейну, не спитавши нашого дозволу - хлопці, знаєте … Мій стрибнув у басейн, а Денис за ним. Тільки мій поплив, а Денис - ні … - каже вінничанка Ірина Бур’ян, тітка постраждалого. - Потім вже він казав: “Я думав, що вмію плавати”.
А мати в цей час шукала сина і на гірках, і в роздягальні.
- Того дня ми втрьох пішли до аквапарку - я з 9-річним сином, сестра з 7-річним племінником і наша подруга з 9-річною дівчинкою та 11-річним сином, - каже Ірина. - Адміністратор сказала, щоб хлопчики йшли в чоловічу роздягальню. Вони переодягнулись раніше і помчали до басейну. Ми вийшли, а їх ніде немає. Сестра побігла шукати сина на гірки, потім до роздягальні. У цей час я і побачила, як дві дівчини, одна зовсім молоденька, інша трохи старша, тягнуть мого племінника з води.
Ірина підтвердила те, що казали свідки про чоловіка, який перевернув дитину, щоб вийшла вода.
- Це був хтось із відвідувачів, в плавках. А інструктор побачив, як дівчата витягли дитину з води, то аж телефон йому з рук випав. Він його підняв, потримав у руках і знову кинув. Тоді побіг до нас і почав ляскати малого по обличчю. А жінка у червоній футболці вже відкачувала племінника.

МНСники виправились
Вже у понеділок, 14 липня, на сайті Вінницької служби надзвичайних ситуацій з’явилось нове повідомлення з приводу нещасного випадку у “Маяку”:
“Прикрим є випадок, який стався 9 липня поточного року в аквапарку «Маяк». О 17.40 вінницьким рятувальникам надійшло повідомлення про те, що в реанімаційне відділення обласної дитячої лікарні з аквапарку «Маяк» із діагнозом «асфіксія» було госпіталізовано семирічного місцевого жителя. Якби не професійні дії рятувальників закладу Олександра Сміяна та Юрія Земкова, а також медичної сестри Людмили Мігачової, які на місці пригоди надавали дитині долікарську допомогу, хлопчик міг би загинути”.
Про “недогляд” ні слова.  Про те, що хлопчика врятували дві дівчини, піднявши гвалт та витягнувши його з води - також.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Anonymous

    Я еще ни в одном бассейне не видел отдельной раздевалки для детей. Боитесь педофилов не рожайте детей. Относитесь к жизни проще, педофилов не так много как Вы видите из новостей РЕН-тв.
  • Anonymous

    і вода без хлорки
  • Anonymous

    Води в дворец школьников, там все одного калибра)
  • Anonymous

    в басен водять дітей ті хто туда не ходив.. хто туда ходив дітей свої не пустять.. можна зробити окрему роздягальню для дітей, як варіант.. З.І. педофіли також люблять в басейні поплавати..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up