Про землетрус більшість вінничан дізналися від ЗМІ

Про землетрус більшість вінничан дізналися від ЗМІ
Хвиля землетрусу в Румунії докотилася до Вінниці. Як саме відчули вінничани підземний «штурханець», вони розповіли журналісту RIA. Чи можливі повторення «хитання» поверхні землі – прогноз для нашої газети від фахівців Інституту геофізики НАНУ

Субота, 22 листопада, у проміжку між 21.15-21.20 години, тисячі вінничан і жителів області відчули незрозумілі поштовхи. Пізніше дізналися про причину несподіваного явища – це був землетрус.

У Румунії, в сейсмічній зоні Вранча (територія на стику Карпат між Україною і Румунією) зафіксовано землетрус магнітудою 5,6 бала.  За даними Європейського Середземноморського сейсмологічного центру, епіцентр поштовху знаходився на глибині 40 кілометрів. Через 18 хвилин після першого поштовху пролунав другий, але вже значно слабший, його магнітуда становила 2,1 бала. Уточнимо: магнітуда – це сила поштовху в епіцентрі землетрусу.

За повідомленнями ЗМІ, найбільше відчули коливання землі в Одесі та Одеській області. У квартирах мешканців Одеси гойдалися люстри, дзвенів посуд, дехто відчув  їх, сидячи на стільці чи лежачи на ліжку.  Користувачі соцмереж пишуть, що підземні поштовхи відчувалися також у Чернівцях, Миколаєві та Херсоні, Хмельницькому, Києві та Полтаві. Згадується у переліку і Вінниця. Ось що розповідають про це  наші краяни.

Відео дня

Коти тулилися, як діти

30-річна пані Галина мешкає на четвертому поверху у будинку на Стахурського. У той вечір жінка була зайнята справами на кухні. У квартирі є два котики. Раптом їхня поведінка насторожила господарку. Каже, коти, чомусь, стали кричати, спочатку один потім другий, та так голосно, хоч вуха затуляй.

- Вони у нас спокійні, навіть лагідні,  а тут така переміна, - розповідає пані Галина. - Я подумала, що гризуться між собою, вдарила одного, потім другого. Вони не втекли, навпаки, застрибнули на руки і стали тулитися до мене, як малі діти. А далі підлогу хитнуло. Я навіть вимовила: «Ого!». Пізніше з Інтернету дізналася, що цей поштовх, викликаний сейсмічною хвилею. Наскільки ж наші домашні тварини чутливі до змін у природі! Довелося після цього гладити і заспокоювати котиків.

Задзеленчав посуд, здригнувся холодильник

Вінничан, з якими розмовляв журналіст, чи не найбільше трусонуло у багатоповерхівці у провулку Карла Маркса. Ось що розповідає молода господарка квартири на восьмому поверсі.

- Страшно стало не від того, що хитнулося під ногами, - каже жінка. – Більше злякала невідомість. Не розуміла, що сталося. Подумала, не дай Боже, десь газ вибухнув. Переляку додав дзенькіт посуду і те, як здригнувся холодильник.

Жінка одразу зателефонувала матері. Та мешкає у районі старого аеропорту. У неї квартира на першому поверсі. Втім, ніяких коливань та не відчула.

У соцмережах повідомлялося, що найбільше відчувалися поштовхи  на Свердловському масиві. Саме там в одному з будинків квартира нашого колеги, колишнього працівника RIA Максима Зотова. Максим каже, що про землетрус дізнався з Інтернету. Ще один вінничанин Віктор Мельник проживає у будинку, що на повороті Скалецького і Свердлова. На запитання журналіста чоловік відповів оригінально. Каже, ви переплутали Вінницю з Одесою.

Відчули землетрус у деяких будинках на вулиці Келецька, зокрема, у багатоповерховій  новобудові, що в самому кінці вулиці. Полковник з Росії приїхав до батька у гості. Той мешкає на Червоноармійській. Почувши поштовх, гість запитав у тата: «У вас що, по вечорах сусіди зверху включають щось таке, аж квартира двигтить?»

Хитало й у деяких районах області. Вінницький лікар у вихідні їздила провідати батьків. Вони мешкають у селі Сосни Літинського району.  Каже, дивилися увечері телевізор. Після поштовху раптом заболіла голова, погіршилося самопочуття. У Могилеві-Подільському молода мати укладала спати немовля. Нахилилася над ліжечком і мало не впала від того, що під ногами хитнулося. Здригнулася земля під ногами у жителів села Широка Гребля Вінницького району, Печора Тульчинського району і Забужжя Немирівського району. Про це вони повідомили у розмові з журналістом газети.

У Вінниці нема сейсмологічних датчиків

- Підземні поштовхи на території області не фіксуються, - каже начальник Вінницького Гідрометцентру Марія Кощавка. – Інформацію отримуємо з Києва з Інституту геофізики. Після отримання конкретного підтвердження записуємо її в архівні дані.

Керівник метеостанції в аеропорту «Гавришівка» Марина Горбата підтвердила те, що на території області відсутні сейсмологічні датчики. Тому фіксувати з допомогою приладів підземні поштовхи нема можливості. Пані Марина мешкає у будинку на першому поверсі. Сама вона не відчула дії сейсмологічної хвилі. Однак така участь не обминула її колег.

Відсутні прилади для фіксації такого стихійного явища і в управлінні МНС. Керівник прес-служби управління Олександр Кутовий повідомив, що інформацію про землетрус черговий управління отримав одразу після того, як це сталося. Повідомлення надійшло з Києва. За словами співрозмовника, сила поштовху у нашій області була менше трьох балів. Руйнувань і пошкоджень, спричинених землетрусом, не зафіксовано.

За даними Інституту геофізики НАНУ, на території нашої держави встановлено 38 датчиків для визначення сейсмічних проявів. Найбільше їх працює у Прикарпатті та на Закарпатті. З центральних областей є сейсмодатчик у Полтаві. Найближчий від Вінниці фіксатор підземних поштовхів знаходиться у Києві.

“Спрогнозувати час землетрусу неможливо”

Олександр Кендзера, керівник відділу сейсмологічних небезпек Інституту геофізики НАНУ  

- Землетруси не можна спрогнозувати, - цю фразу співрозмовник повторив кілька разів. – Саме тому фахівці, які досліджують це стихійне явище, ніколи цього не роблять, бо це неграмотно з наукової точки зору. Восени минулого року у наших ЗМІ була інформація, що ось-ось у районі Вранча очікується сильний підземний поштовх. При цьому посилалися на одного з румунських фахівців. Коли ми зв’язалися з ним, з’ясувалося, що журналісти перекрутили його інформацію на свій кшталт. Насправді можна вести мову тільки про ймовірність виникнення. Передбачити землетрус складно, а назвати точні терміни неможливо. Нема у світі такої апаратури. Так, є статистика підземних поштовхів. Якщо говорити про згадану зону Вранча, можна зробити висновки, що сильні підземні поштовхи тут відбуваються один раз на 25-30 років.

Коли найсильніше трусило Вінниччину?

Найсильніші землетруси на території Вінницької області зафіксовані у такі роки: 1940, 1977, 1986, 1990, 2004. Серед них найбільш потужним був у 1940 році. Тоді сила поштовху становила 7,6 бала.

Всього у світі зафіксовано понад 203 тисячі землетрусів з магнітудою понад 4 бали (дані за 1898-2014 роки). Навіть у ці хвилини, коли ви читаєте статтю, в якійсь з точок земної кулі відбуваються підземні «штурханці».

Віктор СКРИПНИК,

(067)1079091

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up