А ще — якісне борошно, домашні яйця та багато жирів.
— Діти визнають лише мою паску, — розповідає господиня вдома за чашкою кави. — Я печу її за бабусиним рецептом, який знайшла у маминому записнику. Якось так склалося, що мама не випікала пасок, хоч і мала рецепт. А я дуже люблю готувати, тому одразу взялася за справу. Тим більше, що бабусині паски я пам’ятаю з дитинства. Вони були високі, пухкі, дуже смачні і довго не черствіли. Бабуся пекла їх у печі, і аромат стояв на всю хату.
Минулого четверга Валентина Володимирівна уже спекла одну партію пасок для своїх друзів із Риги.
Валентина Володимирівна виходить до кімнати і повертається із червоним записником. Показує бабусин рецепт, записаний на жовтих сторінках уже вицвілою від часу пастою.
— Для паски беру півлітра молока, 50 грамів пресованих дріжджів, 15 штук яєць, півкілограма цукру, 200 грамів масла, 100 грамів маргарину, 2 столові ложки олії, дрібку солі та близько 2-х кілограмів борошна, — перелічує. — Дріжджі потрібно розвести у підігрітому молоці і залишити, щоб підійшли. Усі яйця розділяю. У жовтки додаю 100–200 грамів цукру і збиваю до густої пишної маси. Потім просіваю борошно, додаю дрібку солі та виливаю у нього дріжджі, вимішую. Додаю збиті жовтки та розтоплене масло з маргарином, знову добре вимішую. Потім ідуть збиті із цукром білки, знов вимішую. Після цього ставлю, щоб сходило. На кухні має бути тепло, тому я зранку вмикаю і відкриваю духовку.
Тісто має підійти двічі. Кожного разу господиня вимішує його руками майже годину. Поки тісто підходить, Валентина Володимирівна готує форми: прогріває їх на плиті та змащує олією або маслом, посипає манною крупою, щоб паски не підгоріли.
— Ще багато залежить від борошна, — зауважує господиня. — За роки практики, уже на дотик відчуваю якісне. Воно має бути білим, без грудочок. У тісті — легким, повітряним, приємним на дотик. Уже кілька років беру наше, вінницьке, «Зерносвіт». Ще ніколи мене не підводило, завжди якісне: біле, добре замішується, тісто гарно сходить. Коли печу паски, форми заповнюю тістом на третину. Як тільки воно підійшло до країв, паски можна саджати у духовку. Спочатку кладу їх у дуже гарячу, а через 5–10 хвилин збиваю температуру удвічі. Випікаю приблизно 40 хвилин. Готовність визначаю дерев’яною шпажкою — проколюю нею паску аж до дна. Якщо вона залишається сухою — паска готова. Зверху змащую глазур’ю. Готую її із 5 білків та двох пакетиків цукрової пудри по 200 грамів. Збиваю до густої маси і заливаю паску. Усім бажаю гарних великодніх свят та смачної паски!
Компанія "Зерносвіт" є лауреатом Всекраїнського конкурсу якості продукції "100 кращих товарів України" у номінації "Продовольчі товари" по продукту "Борошно пшеничне вищого сорту", Київ - 2013р.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер