Крадія засудили, але не посадили. Його бачили за роботою на городі судді, що виносив вирок

Крадія засудили, але не посадили. Його бачили за роботою на городі судді, що виносив вирок
Система не працює. Засудили до позбавлення волі чоловіка, який обікрав дачу вінничанина Василя Бондарчука, ще в березні. Але крадій на волі й розказує людям, як відкупився від тюрми: викопав судді криницю й працював у нього на городі... Тільки коли журналіст почала цікавитися причиною невиконання рішення суду, все стало на свої місця. Тобто злодій потрапив за грати.

У селі Маянів Тиврівського району в грудні минулого року обікрали три хати. Написав заяву в міліцію тільки один господар – 60-річний вінничанин Василь Бондарчук. Втім, як каже чоловік, користі з цього вийшло не багато. Крадія засудили, але він в тюрму за сім місяців так і не потрапив й вихваляється, що сидіти взагалі не буде…

- Вони в хаті все перевернули. Старі ікони позривали. Медалі батька викрали. Горілка стояла „Хлібний дар” – порожня пляшка лишилася. Тушонку відкрили, там на місці й закушували. Від подарункової горілки „Єльцин” лише коробку покинули. Усі речі порозкидали, ліжка перетрусили, на горище лазили. Телевізор був у хаті, пластиковий „Самсунг” – не взяли. Тюніки тільки повиймали. А з горища „Рекорд” старий забрали, бо в деталях є цінні метали…

У множині розказує Василь Бондарчук про злодіїв, що похазяйнували в його батьківській хаті, бо упевнений, що крала злочинна група. Збитків у цій кримінальній історії нарахували приблизно на 50 тисяч гривень. Найцінніше зникле - бензокосарка, бензопилка, зварювальний апарат, компресор і металеві труби для загорожі.

Але за результатами розслідування оголосили підозру одній людині – раніше судимому 30-річному селянинові, якого згодом засудили до трьох з половиною років позбавлення волі, додавши ще один місяць за попередній не відбутий строк.

Цей рецидивіст, як думає Василь Бондарчук, - цап-відбувайло. Свідків злочину міліція не знайшла, бо селяни бояться розказувати, що бачили, під протокол. А в Маянові, як каже чоловік, усі знають правду і мовчать, щоб себе не наразити на небезпеку.

- Цей Саша все на себе брав, бо обіцяли вигородити, - говорить вінничанин про засудженого за крадіжку з його дачі. 

Відкупився від тюрми?
Про суд Василь Бондарчук дізнався випадково, й почуте на засіданні стало для нього сюрпризом. Судили не групу, а одного і тільки за те майно, яке знайшли під час розслідування. Інше вкрадене відокремили в окреме провадження, досі нерозкрите.

- Я питав суд, чому не читають всі матеріали справи, все ж документально підтверджено, що в мене вкрали. Але мене ніхто не слухав, - каже Василь Бондарчук. – Я обурювався дуже. Сказав судді, що в нього мутні очі, тому не довіряю, врешті встав і вийшов із суду. Мені не так образливо було, чи посадять того Сашу чи ні, як за цю державу, яка тримає таких суддів і таких прокурорів. Прокурор ставив крадію тільки такі питання, на які треба було відповідати «так» чи «ні». А суддя своє торочив, бо Саша викопав йому колодязь. Не буде порядків ніколи, якщо від тюрми можна буде відкупитися. 

Редакція не знайшла підтвердження цієї інформації, але що саме так, викопавши криницю, відкупився крадій від тюрми, ходять розмови у Маянові. Люди також розказали вінничанину, який приїздить на дачу кожні вихідні, що вони бачать крадія за роботою на городі судді, що вів його справу. 

- Він, безсоромний, гуляє по сьогоднішній день на свободі та хвалиться, що сидіти не буде. Нікому до нього діла немає. Як це так?! В голові не вкладається така безнаказанність! - обурюється Василь Бондарчук. 

А вирок Олександру Колісніченку винесли ще 24 березня. Присудили за крадіжку з проникненням три з половиною роки тюрми.    

Немає відповідей
Адвокат Сніжана Чубенко говорить, що крадія мали б арештувати ще у залі суду, бо це був його не перший злочин і скоєний він на іспитовому строку.

- В третій раз людина притягувалася до відповідальності за крадіжки, тобто має схильність потрапляти в чуже житло і красти все, що бачить, - говорить адвокат. – На досудовому слідстві під варту його ніхто не брав, під час розгляду справи в суді він був на волі. А варто було застосувати до цього крадія виключний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, якщо не на досудовому слідстві, то одразу після вироку суду першої інстанції. Але суд цього не зробив, тим самим дав злочинцеві можливість далі вчиняти злочини або просто поводитися так, як він поводиться з потерпілим - знущатися, виснажувати морально, насміхатися: „бач, я на волі! А ти що хотів, мене посадити?” Обурює, що людина не кається, не відшкодувала ні моральної, ні матеріальної шкоди потерпілому і заявляє на кожному кроці, що все в нього куплено, все заплачено, як розповідає мій клієнт.

Сніжана Чубенко говорить, що регулярно цікавилася виконанням рішення суду – не виконано, надсилала скарги в прокуратуру - відповіді немає. Тобто поки її клієнт оперує чутками, адвокатка намагається отримати офіційні відповіді. Але поки що єдине може констатувати як факт:

- Суд, який виніс вирок, не контролює його виконання.

Суддя сміється
Телефонуємо судді, що виносив вирок Олександру Колісниченку за крадіжку з дачі Бондарчука. На питання, чи дійсно засуджений ним чоловік працює у нього на городі, суддя відреагував сміхом.

- Те, що він десь з місяць тому був на волі, це я можу підтвердити, - каже Анатолій Мазурчак. - На нього позов надійшов про стягнення моральної шкоди, завданої злочином. 

- Від Бондарчука? – уточнюємо.

- Так. Я тоді дзвонив у міліцію, бо вирок пішов їм давно вже на виконання, але там мені сказали, що десь засудженого не виловили, - продовжує суддя і сміється, коли мова заходить про роботу засудженого на нього. - Я не такий дурний, щоб якийсь “уголовнік” в мене працював. Що я ворог сам собі чи що? Криницю, каже, мені викопав? Немає в мене криниці. Можете приїхати і подивитися. Потерпілий трохи чоловік нервовий. До нього через поведінку на засіданні можна було й санкції впливу застосувати, але хтось має бути розумніший. Він кричав «Всіх купили!» і вимагав 12 років дати підсудному. Але суд розглядає справу в межах санкції статті. Якщо встановили покарання від і до, то в цих межах й виноситься покарання. Людині дали реально позбавлення волі. Після апеляції, наскільки я пам’ятаю, вирок лишився без змін. Виконання покарання тому й затягнулося трошки, бо ще в апеляції розглядався вирок.

- Якщо вас цікавить, де засуджений зараз, то можу дізнатися і передзвонити, - пропонує суддя, і за кілька хвилин дзвонить зі словами: - Точно, на волі! Я подзвонив в Тиврівський райвідділ міліції, і мені сказали: «Ми будемо його в понеділок закривати». Таке ж «будемо в понеділок закривати» я чув ще місяць тому. Подзвоніть їхньому начальнику. Не мішало би їх підкрутити. Що це за виконання вироків! Оце й породжує невдоволення і чутки! Якщо людина засуджена, то це не тільки нервує потерпілого, а й всіх людей, бо як це так: засудили, а він, злодій, ходить на свободі. Це ненормальне явище! 

Це розслідування розворушило міліцію 
Редакція звернулася в міліцію з питанням, чому не доправили засудженого в установу виконання покарань. Начальника Тиврівського райвідділу набрала прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник на прохання журналіста. Той одразу не зміг прокоментувати ситуацію, сказав, що передзвонить пізніше. Це було у п’ятницю, в той же день, як у Тиврів дзвонив суддя. А в кінці дня в понеділок редакція отримала від Анни Олійник ось таку інформацію:

- Тимчасово виконуючий обв’язки начальника управління призначив перевірку щодо невиконання ухвали суду про примусову доставку засудженого в установу виконання покарань. До територіального підрозділу направили мобільну групу, яка буде здійснювати перевірку наданої журналістом інформації. Також буде вжито вичерпних захотів для виконання ухвали суду. Вже затримали засудженого, на території Немирівського району. Його доставили в ізолятор тимчасового тримання, звідки доправлять в установу виконання покарань для відбування призначеного судом покарання.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Цирк, що хочуть те і роблять, я так зрозуміла, що суддя викрутиться і далі працюватиме на своїй посаді.
  • Анонім

    "не так і потрапив" "бензхопилка"   І таке в кожній статті, журналісти...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up