Студентам вигідніше давати хабарі, ніж вчити те, що в житті не знадобиться

Студентам вигідніше давати хабарі, ніж вчити те, що в житті не знадобиться
На думку борців з хабарництвом, зміна навчальної програми допоможе подолати корупцію у навчальних закладах
"Сорому не відчуваю. Просто неприємне відчуття, яке за кілька хвилин зникає", "Це щоб просто полегшити собі навчання і життя", "Батьки самі дають гроші, щоб здати і не мучитись..." Це цитати студентів - учасників фокус-групи, темою якої стала корупція у вузах. В опитуванні, організованому молодіжною громадською організацією "Наше поділля" взяли участь вихованці чотирьох навчальних закладів. Відбулося це в рамках проекту "Подолати корупцію у вузах - подолати дракона в собі". Так, студенти торговельно-економічного, педагогічного, аграрного і технічного університетів анонімно розповіли про причини, які спонукають платити за навчання. Слід зазначити, що ніхто з викладачів про таку акцію не знав. - Основними мотивами студентства давати гроші є вирішення "проблем", тобто здачі іспитів, найлегшим шляхом. Також - солідарність в усвідомленні, що "оптом дешевше" і настанови новачків старшокурсниками, які звикли за все платити.  - розповідає голова ВОЛГО "Наше Поділля" Юрій Степанець. - Однією з причин корупції є цінування в першу чергу диплому, а не знань. То ж для подолання хабарництва необхідно змінити ставлення до освіти. За словами Юрія, опитані мало вірять у цілковите знищення корупції. Вважають, що принаймні найближчі десять років ситуація не зміниться.          - Як розповіли двоє студентів-програмістів, їм вигідніше заплатити гроші і не вчити застарілі програми, якими зараз ніхто не користується. А в цей час краще піти на роботу і вчити те, що дійсно знадобиться. - розповідає керівник проекту Валентина Лотоцька.    - В житті все змінюється щотижня, а викладач продовжує читати з пожовклих листків застарілі предмети, які нікому не потрібні. Було б логічно сформулювати певні рекомендації для Міністерства освіти, яке б переглянуло навчальні програми. Тоді студенти зацікавлені будуть вчитися і ставати кваліфікованими спеціалістами, а не давати хабарі, - впевнений Юрій Степанець. Результати проведеної фокус-групи молодіжна організація використає для розробки "антикорупційної" символіки та листівок, які будуть поширюватися серед молоді.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Ну листовки они, предположим, сделают. Только проблему-то не решат. И вообще, тема взяток очень спорная. С одной стороны - не давали б взяток - никто б их и не брал бы и не приучался к этому. С другой стороны - учебная программа реально перегружена лишней информацией и далеко не каждый студент имеет желание забивать себе голову лишними вещами - при нашей-то теперешней жизни и так есть чем загрузиться. Проблему нужно решать, скорее всего где-то посередине между тими понятиями, и сразу в обоих направлениях - одни лишь листовки ничего не решат как всегда... Практический пример - наш культуро-эколого-экономико-технический университет (политех который). Я не зря употребил такое название - из него видно как и с какими приоритетами там поставлена учебная программа. Согласитесь, для политеха странно иметь больше выделенных часов под культурологию, чем под физику. :) Большинство студентов просто физически не в состоянии усвоить поток всей этой разноплановой, и, в большинстве случаев, абсолютно бесполезной и некачественной информации - отсюда и взятки, и никакие листовки не помогут.

    Anonymous reply Anonymous

    +1 Ненравятся взятки не давайте! Не понимаю в чем проблема?

    Anonymous reply Anonymous

    Сама навчаюся у ВНТУ. і належу до тих самих як говорилося вище "студентів програмістів". з початку мого навчання на потоці в нас було 120 чоловік. і лише через пару років навчання ця кількість зменшилася до 70. Це говорить про те, що залишаються лише найращі і найсумлінніші. Який сенс говорити про корупцію в вузах, якщо корумпована вся країна? потрібно починати з "верхівки", яка показує наглядно приклад поведінки в сучасній Україні або напротивагу - - -почати з шкіл...де можна купити ту ж саму золоту медаль, вдало поступити на безкоштовне навчання в університет, а потоім платити за сесії. Я просто знаю, що у нас в ВНТУ найкращі викладачі. Не знаю як інші студенти, але я сама і мої знайомі жодного разу не давали хабарі. Так, були часи, коли були високі навантаження, коли по деяким предметам важно було отримати потрібний рейтинг(кредитно модульна система), але нічого, викладачі завжди шанували старанних студентів , і якщо ти дійсно вчився, відвідував всі пари, здавав своєчасно усі роботи - то ти отримаєш гарну оцнку, саме ту, яку заслужив. Мені соромно за тих студентів, що виразили свою зовсім не об єктивну думку. і соромно що не було проведено опитування серед усіх студентів, а тільки серед тих, які "купляють свій диплом". Ще згадала 1 випадок з першого курсу:,як двоє хлопців намагалися дати хабаря викладачу на іспиті. Нічого в них не вийшло...якщо ти "нуль без палички, ніякі гроші не зроблять з тебе одиницю"...дякую за увагу!

    Anonymous reply Anonymous

    Да, на счет гуманитарных дисциплин сложно не согласиться с Украинцем. Дело в том, что учебные программы технического характера сокращают, а их место занимают именно "всякие культурологии". Хотя тут с другой стороны можно и не согласиться. Человек должен быть многогранным, особенно человек с высшим образованием. Разве не стыдно, когда ты не можешь связать и 2 слова? а обычно "технари" - народ помешанный на точных науках, разные сочинения не для них. Обидно только то, что программа ВУЗа должна быть больше рассчитана на приобретение новых и нужных практических навыков. А то получаешь диплом, тебя переполняет огромный багаж приобретенных знаний, а вот куда их применить не знаешь...

    Anonymous reply Anonymous

    Бесспорно - человек с высшим образованием должен быть развит многогранно. Но во всём должна быть мера - мера количества "всяких культурологий" в учебной программе для технического ВУЗа, например... Ещё затрону тему качества - когда я учился на первом курсе, культурологическая программа включала в себя посещения театра - а наш театр оооччень хорош - и это, ИМХО, правильно. Но потом это как-то всё прекратилось, и основным "блюдом" культурологии стали дозы неимоверного таланта местных кружков художественной самодеятельности - и принудительный порядок, в котором проводились посещения, ИМХО, здесь не должен иметь место - потраченное на это время того, как правило, не стоило...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up