Вінницький аеропорт – мішень для поглинання

Вінницький аеропорт – мішень для поглинання
Ще у 2008 році облдержадміністрація вклала в реконструкцію аеровокзального комплексу вісім мільйонів гривень. Відтоді наш аеропорт не сходить з уст зацікавлених осіб, можливих інвесторів. З’являється на сторінках газет, екранах телевізорів.

Три роки тому аеропорт почав приймати чартерні рейси. З’явилося чимало планів і сподівань, але разом з тим і нарікань скептиків, щодо масштабності розвитку порту, його необхідності як такого та щодо доцільності вкладання чималої суми грошей у реконструкцію. Мовляв, все класно, от тільки, де взяти необхідний пасажиропотік.
У свій час українське Міністерство закордонних справ говорило про Вінницький аеропорт, як про важливий транспортний вузол для організації паломництва іудеїв до своїх святинь на території України. За задумом колишнього губернатора Олександра Домбровського, він міг би бути задіяним для вантажних перевезень з Китаю до Росії та Близького Сходу.
Ми розуміємо, що аеропорт - унікальний об’єкт. Він – реалізована фантастика, втілена мрія, він споріднений з вишуканим художнім твором… Та полотном Леонардо да Вінчі не може володіти ЖЕК! У ЖЕКу картину або вкрадуть, або її там проп’ють, або на ній там намалюють плакат «Усі на боротьбу з амброзією!». Не по Сеньці шапка. Так вийшло й з Вінницьким аеропортом. Він був створений сильною державою. А у слабкої ця коштовність, що дісталася у спадок, випала з рук. Тому коли у Вінниці почали з’являтися перші інвестори, що бажали розкрутити аеропорт, влада зацікавилася пропозиціями… Принаймні, повинна була зацікавитися. Претенденти були не дрібні. Наприклад, поляки із Лодзю виявляли бажання співпрацювати та вивчати інвестиційну обстановку.
Були потенційні інвестори і зі Сходу.
Тим не менше все залишилося лише намірами.
У 2010 році поширювалися новини, що «Шанті Україна» - дочірня структура британської Shanti Capital – виграла конкурс на оренду потужностей Вінницького аеропорту. Називалася навіть ціна проекту – 200 мільйонів доларів. Однак пізніше Вінницька облдержадміністрація спростувала цю інформацію.
І зовсім недавно на останній сесії обласної ради депутати знизили планку вимог для майбутніх інвесторів Вінницького аеропорту – оренда потенційним інвесторам буде коштувати не 1 мільйон грн, а 200 тисяч гривень в квартал. Тема оренди фірмою «Шанті» Вінницького аеропорту мусується досі, хоча на сьогоднішній день він функціонує як комунальне підприємство Вінницької облради.
- Ця структура з незрозумілих причин розповідає, що виграла тендер по оренді, хоча це не правда, - каже депутат облради Валерій Коровій. - А от для чого постійно нав’язується думка, що вони вже орендатори, це цікаве питання.
Голова обласної ради Сергій Татусяк каже, що аеропорт збитковий і тому віддавати в оренду сильному інвестору просто необхідно. Депутати - прихильники того, аби аеропорт функціонував, як і функціонує. Стверджують, що це планова збитковість, як і всіх аеропортів. А ціна питання - один мільйон гривень на рік, це не великі гроші для нашої області.
Очевидно десь ведуться інші підрахунки.
Найактивніший орендатор українських аеропортів компанія «Шанті» поки що не розкриває власників.
У планах цієї загадкової, маловідомої компанії з британською пропискою - отримати контроль над половиною потенційно привабливих аеропортів України, через які поки що відсутнє регулярне сполучення. І якщо їй дійсно вдасться реалізувати проект у Вінниці, то використавши всі можливості нашого аеропорту, що обговорювалися раніше, копійка до копійки – все на користь компанії «Шанті» та якихось громадян України.
Регіональними аеропортами інвестори зацікавилися після того, як колишні державні ворота України («Бориспіль», «Харків», «Донецьк», «Дніпропетровськ», «Львів», «Одеса», «Сімферополь») стали показувати збільшення прибутку. Зараз через них проходить близько 95% пасажирського авіапотоку держави. Але якщо для цих «стратегічних» об’єктів держава ще виділяє хоч якісь засоби на реконструкцію, і функціонування декотрих з них сяк-так підтримується і без приватного капіталу, то для аеропортів дрібніших, що знаходяться в управлінні місцевої влади, відсутність інвестицій означає відсутність пасажирів.
Вінницький аеропорт через вигідне розташування може перетягнути на себе частину пасажиропотоків у напрямку великих міст або курортів. Крім того, «Гавришівка» може обслуговувати вантажні авіаперевезення. Це все не фантазії, а аксіома, але вже сьогодні пасажири, котрі час від часу літають з Гавришівки до Польщі нарікали, що квитки могли б бути дешевшими. І ставлять за приклад інші аеропорти.
У нас, очевидно, продовжують жити за майже математичним правилом: щоб в одного прибуло, треба, щоб у когось іншого убуло.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Аэропорт можно развивать, если не будет лишних хапуг и посредников. Он раньше работал. А сейчас что? Нужен авиарейс на Москву, лучше транзитный, типа Черновцы-Винница-Москва. И внутренние транзитные авиарейсы завести. Например Львов-Донецк сажать в Виннице. И будет движение. Он именно так и работал раньше . В основном дальние рейсы были транзитные.
  • Anonymous

    а кому нужен этот аэропорт? 2-3 часа и ты в Киеве, в Борисполе Думаю ничего не будет

    Anonymous reply Anonymous

    При Советском Союзе в нашем аэропорту было много хороших рейсов.И сейчас многие люди пользовались бы услугами нашего аэропорта,если бы он работал.
  • Anonymous

    на сколько я знаю, на ремонт аэропорта доил предпринимателей бывший нач.управления транспорта ОДА Рыбак В,Б......теперь он вроде командует аэропортом...человек мутный и не предсказуемый......вот и ситуация с объектом такая же. он своего не упустит, а опыт зарабатывания денег-лобирования интересов комерсов, у него есть....вспомнить хотя бы что он творил при проведении конкурсов на пригородные и междугородние маршруты. много тогда честных предпринимателей-перевозчиков остались без работы-их маршруты забрали структуры связанные с вышеупомянутым господином. вот так и теперь......хотя кто знает????
  • Anonymous

    Писали, типа в Польшу билет 800 гривен. Оказалось 1200. За такую сумму я не полечу. Мне с семьей проще машиной добраться, а заодно во Львове на день остановиться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up