Дембель відкладається! Чому?

Дембель відкладається! Чому?
Фото: Інтернет
У розпорядженні RIA є аудіозапис скандальної наради комбрига 81-ї десантно-штурмової бригади, де служать також вінничани. Триповерховими матюками полковник пояснював, чому перенесли терміни демобілізації

- Чемоданний настрій відміняється, - сказав комбриг. – Ситуація складається так, що треба послужити ще півтора-діва місяці. Це не моя команда, а Генштабу. Замість серпня підете на дембель у вересні-жовтні.

Сержант, не хочеш на місце комбрига?

Із запису чути, як полковник «розпікає» підлеглих за те, що наприкінці служби бійці роблять все за правилом: своє відслужив, мені вже все до лампочки.  Командир називає це поганою рисою, притаманною українцям. Бо треба справу доводити до завершення. Після чого хочеться затулити вуха – з уст полковника звучать «соковиті» матюки. Зробити це  присутніх на нараді офіцери і сержанти, яких зібрали у Дружківці на Донеччині, зрозуміло, не можуть.  Як зізнався у телефонній розмові один з них, таких добірних матюків він не чув на «гражданці».  Ще більше добірний мат  став звучати після того, коли один із сержантів висловив невдоволення перенесенням дембелю.

Відео дня

-Неправильно це, не по закону, - каже боєць. – Не тільки я так думаю, бійці просили передати те само. Ви би хоч підійшли до людей, сказали спасибі за те, що скоро рік, як лямку тягнемо.

І тут комбрига понесло: «Сержант, ти готовий  стати на моє місце? – запитував командир стальним голосом. – Кажеш, освіта не дозволяє. А освіта дозволяє називати командирів під…ми? Ви жалієтеся, що вибилися з сил.  А комбриг, по вашому,  не вибився, він стожильний?  Знаєте, скільки я був у відпустці? Один раз і це за майже два роки. Що у комбрига дома проблеми з дітьми, це вас, зрозуміло, не колише. І не тільки це. У нас у всіх є одна відповідальність – за державу, зцього все треба починати». Після цього він назвав сержанта людиною, яка вносить деструктив у ситуацію. Замість того, щоб налаштовувати підлеглих на те, що треба ще залишитися, поки прийде зміна. Нове поповнення, за словами керівника наради, поки що проходить підготовки.

-Сержант, якби ти заявив про це у Росії, здогадуєшся, де б уже був? – продовжував комбриг.  Нагадав, що він  фізично не має можливості спілкуватися з усіма бійцями. Команди передає бійцям через комбатів і ротних. Сподівається на сержантський склад, який найближче знаходиться до солдатів. 

Мобілізація в чотири етапи

Полковник роз’яснив, чому переносять терміни демобілізації. За його словами, насамперед це викликано загрозою можливого літньо-осіннього наступу російсько-терористичних сил. Не можна у такий момент оголювати підрозділи. Саме тому командування Генштабу пригальмувало дембель у попередньо визначені строки – протягом серпня підрозділи бригади мали залишити усі ті, хто служить з літа минулого року.  Розповів про їхнього бійця на прізвище Стовпа. Сказав, що після поранення у Донецькому аеропорту ампутували ногу. Незважаючи на це, солдат після лікування знов проситься у бригаду.

Проведення демобілізації планується у чотири етапи. Зокрема, орієнтовні графіки звільнення військовослужбовців у часові терміни та кількість бійців: з 21 по 30 вересня - 20%; з 1 жовтня по 10 жовтня - 20%; з 11 по 20 жовтня - 20%; з 21 по 31 жовтня - 20%.

Чому наказ доводять усно?

Коли комбригу нагадали про ротацію, він парирував: «Ротація – це слово-паразит, забудьте про нього». Стверджує, що військовослужбовців призивають служити і є таке поняття,я к відпустка. Хоча вона не обов’язкова. Комбриг переконаний, що ротацію вигадали у тих підрозділах, де мали достатню кількість особового складу, тому вони мали можливість час від асу замінювати один одного.  Насправді це не передбачено жодним документом.

-Ми готові б ще послужити, але ж треба було про це завчасно попередити людей, бо у більшості з нас у серпні час виходити на роботу, - каже боєць на ім’я Ігор. – А якщо звільнять, що тоді? За законом, робоче місце  має зберігатися рік під час служби в АТО, а тут вийде більше.

- Є указ президента, що тетя хвиля мобілізації має бути звільнена до першого вересня, - каже ще один військовослужбовець на ім’я Василь. – То це як розуміти – накази Генштабу мають більшу вагу, ніж укази президента? Можливо, тому наказ нам довели усно, а все має бути зафіксовано на папері, бо інколи слова високі чини мають властивість забувати.

Які документи готують для тих, хто йде зі служби

Іван Бездітний, юрист:

мандир частини готує план звільнення. Цей план повинен обовязково доводитись до відома військовослужбовців. Проводиться бесіда командира частини із військовослужбовцями, під час якої їм розповідається про їхні права, обовязки та гарантії, які вони отримають при демобілізації, а також про їхні подальші дії. Військовослужбовцям надається увесь пакет документів: наказ командира військової частини про звільнення, про здачу посади військовослужбовця,  про виключення його зі списку частини. Крім того, демобілізованим особам, яким не було надано учасника бойових дій, обов’язково видається пакет документів, що дають їм право на оформленнія статусу.  

При звільненні військовослужбовцю видається направлення до військкомату за місцем проживання. У військкоматі військовослужбовець повинен стати на облік протягом п’яти діб з моменту виписки з військової частини. Після чого він має з’явитись на своїй роботі та відмітитись, що повернувся до виконань службових обов’язків, аби не бути звільненим. Коли поранений боєць працевлаштований, однак лікується у госпіталі або знаходиться у полоні і, відповідно, не може вийти на роботу через рік, його звільнення з частини відбувається після того, як виходять із закладів охорони здоров’я чи з полону

При демобілізації військовим передбачено одноразову грошову допомогу. 4% місячного грошового забезпечення військовослужбовця множиться на кількість місяців, які він провів у зоні АТО.

 

 

 

Коментарі (2)
  • Анонім

    Меня так улыбают высказывания таких вот комбригов! Так и хочется спросить - А ТЕБЯ в армию кто тянул? ТЫ какие задачи по обороне страны  последних 23 года  выполнял? Думал не халявку прожить и свалить на пенсион? А нифига! Отрабатывай то что на тебя страна (народ) потратила - учёба, служба итд Ведь содержался ТЫ за налоги таких вот простых людей! А сейчас когда пришла беда ТЫ рассказываешь своим солдатам как давно ты был в отпуске и какие у тебя проблемы?! Да им плевать на твой гемор как и тебе на их жизни ( главное что генштаб скажет о тебе) И это в место того чтобы сплотить вокруг себя людей ТЫ упражняешься в матюках и остроумии? ТЫ думаешь напугал кого то? НЕТ ! По какому праву ТЫ обращаешся к сержанту на "ты"? В устав посмотри и найди свои выражения и обращения там .Нашел? Так вот изменяться нужно с начинать из себя а потом уже и бойцов учить А то что солдаты вас называют пи....рами так на это у них есть все основания потому никто как они видят как ведут себя их командиры не местах и они ложат свои жизни на поле боя! Не ТЫ в своём кабинете! И на последок......Вспомни своё предназначение раз уж выбрал профессию ОФИЦЕРА! и не ной перед своими подчинёнными

    Борис Абрикосов reply Анонім

    Еще хочу дополнить, что воевать должны подготовленные контрактники, у которых зарплата должна быть как у наших "полицейских" от 8-до 10 тысяч грн (+премия+весь соц. пакет во время АТО), которые по Киеву гоняют бомжей!

    А у нас воюют срочники (для политиков они рабы на 1.5 года), которые КМБ все с метлой проходили, и офицеры, которые не имеют никакой мотивации воевать.

    А за 150$ воевать, "хай они мне улыбаються", да еще и потом похороны будут оплачевать родители! Это все очень печально...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up