Що каже Власюк про гроші, знайдені в його кабінеті, і чому Фіщук образився на RIA

Що каже Власюк про гроші, знайдені в його кабінеті, і чому Фіщук образився на RIA
Пристрасті по вінницькому обласному центру медико-соціальної експертизи, здається, вгамувалися. Чи стане вінничанам, які оформляють тут інвалідність, краще від зміни керівництва? Чи зуміє новий головний лікар налагодити роботу такого специфічного закладу і знайти спільну мову з колективом?

- Серед самих пацієнтів є багато шахраїв, які хочуть групу з інвалідності тільки заради грошей та пільг. Я інвалід з дитинства, маю 3-ю групу, і ніхто з лікарів у МСЕК ніколи не вимагав від мене тих страшних грошей, про які сьогодні говорять. Зате бачила, як поводилися люди, яким не давали 1 чи 2 групу, бо здоров’я їх покращилося - кричали, погрожували судитися з лікарями і писати заяви до Прокуратури, - розповідає 25-річна вінничанка Олена Барчишена.

Чому “наїхали” на МСЕК

П’ять місяців навкруги вінницького обласного МСЕК точилися  баталії. Місцеві активісти Майдану, представники “Свободи” та “Батьківщини” вперто добивалися звільнення з посади головного лікаря Віктора Власюка. Пана Власюка активісти звинувачували у тому, що він розвів у ввіреному йому закладі неабияку корупцію: мовляв, за групу інвалідності потрібно було “відбашляти” цілих 2000$!

Відео дня

Чи і справді інвалідність у МСЕК продавали?

Вінничанка Ольга Матвєйчук (45), інвалід другої групи, розповідає, що якби за інвалідність щороку потрібно було платити по 2000$, то дешевше було б жити взагалі без тієї групи:

- Три роки тому мені встановили другу групу інвалідності, - каже Ольга. - Відтоді щороку я її підтверджую. Жодного разу з мене не вимагали гроші, не шепотіли на вухо про якийсь там тариф. Та й блату в мене не було. Як і всі люди, приходила з документами від лікаря, чекала 30-40 хвилин в черзі і проходила комісію. Я геть не знаю ні імен, ні прізвищ тих лікарів. Просто люди у нас різні бувають. Якось жіночка, яка зі мною в кабінеті на комісії була, влаштувала лікарям скандал, бо вона з другої групи на третю не хотіла переходити. Лікарі кажуть, у вас стан здоров’я покращився, а вона в крик: “Я на вас в прокуратуру напишу!”. Мала б радіти, що краще зі здоров’ям стало, а вона за розмір пенсії переживає.

МСЕКіаді кінець?

RIA неодноразово писала про те, як активісти “штурмували” обласний МСЕК, як приватна охорона не впускала до приміщення виконуючого обов’язки головного лікаря Валентина Фіщука, якого призначив голова облради більше місяця тому, як через поведінку активістів обурювався колектив закладу.

Чи і справді у обласному МСЕК терміново потрібно було міняти керівництво, журналіст RIA поцікавилася у голови вінницької громадскої організації для людей з обмеженими фізичними можливостями “Гармонія” Раїси Панасюк.

- Нічого не можу вам сказати, бо не знаю ні колишнього, ні нового головного лікаря, - каже пані Раїса. - Наша організація вже більше восьми років співпрацює із МСЕК, тому якихось страшних проблем не виникало - лікарі завжди йшли нам на зустріч. Чула, звісно, всяке про те, що лікарі не встановлювали ту групу інвалідності, на яку розраховувала людина, ширяться чутки і про хабарі. Але підтвердити це не можу, судитиму лише з нашого власного досвіду.

А от люстрацію вінницьких медиків, під яку підпав і обласний МСЕК, голова громадського Люстраційного комітету Єгор Соболєв назвав “спотвореною і протизаконною”: мовляв, не можна люструвати лікарів, які не є державними службовцями. А такі дії Сергія Свитка по відношенню до медиків, за словами Соболєва, інакше як самоуправство розцінювати не можна.

Фіщук образився

І от два тижні тому МСЕКіаді настав кінець - новопризначений виконуючий обов’язки головного лікаря Валентин Фіщук нарешті потрапив на роботу. Коли зламали замки на дверях кабінету головного лікаря, то активіст від “Батьківщини” Януарій Шостак в коробці від взуття знайшов 1700$. Всі присутні дружньо вирішили, що в цій коробці колишній головний Віктор Власюк зберігав хабара. Активісти викликали оперативну групу, правоохоронці описали все вилучене майно.

Ще за тиждень журналіст RIA зателефонувала Валентину Фіщуку, щоб дізнатися, як йому працюється на новому місці і чи вдалося порозумітися із колективом. Але ділитися такою інформацією з журналістом пан Фіщук відмовився - через образу на RIA:

- Всі вінницькі ЗМІ в минулому номері написали про гроші, які ми знайшли в кабінеті Власюка, - каже Валентин Фіщук. - Тільки ви не написали. Значить, вам нецікаво. А у нас тут, між тим, багато чого цікавого відбувається… Проте вам не розповідатиму.

Колектив не в захваті

Журналіст поспілкувалася з колективом, щоб все-таки дзнатися, чи задоволені вони новим керівником і як їм працюється разом. Лікарі розповіли, що оцінювати роботу нового головного не хочуть - минуло всього два тижні

Колектив МСЕК і досі не в захваті від того, яким чином їм призначили нового головного лікаря. Кажуть, не можна так насаджувати людям чиюсь волю і стверджувати, що, приміром, ми, представники громади, краще знаємо, який керівник вам потрібен. Розповідають лікарі і про те, що на днях до їхнього закладу завітала місцева самооборона:

- Чоловіки з зачісками “оселедець” кричали, що прийшли робити нам люстрацію і вимагають, аби кожний лікар передав їм для вивчення всі робочі та особисті документи, включно із ксерокопіями паспорта та ідентифікаційного коду. Інакше всіх “треба вивести у двір і розстріляти”, - розповідає лікарка, яка не називає свого прізвища.

За словами жінки, колектив обурений, бо Валентин Фіщук місцеву самооборону так і не заспокоїв, не став на сторону лікарів, не захистив їх.

Лікарі розповідають, що в обласний Департамент охорони здоров’я передали свою пропозицію про організацію постійного відеоспостереження у приміщенні МСЕК. Особливо це стосується кабінету, де пацієнети проходять комісію - щоб уникнути подальших звинувачень у корупції та хабарництві.

- Нас вже так щедро полили брудом, що ми вирішили вдатися до активних дій. Нехай потім хоча б в одного пацієнта чи активіста язик повернеться нас хабарниками називати. Організуємо і громадську приймальню, нехай громадськість долучається і бачить все на власні очі.

Віктор Власюк, колишній головний лікар обласного центру медико-соціальної експертизи:

“Сам написав заяву до міліції”

- З приводу тих грошей, які активісти, незаконно виламавши двері мого кабінету, знайшли нібито в коробці від взуття - я більше ніж переконаний, що це недолуга підстава. Таке собі продовження театрального шоу й балагану, яке активісти влаштовували мені й лікарям закладу протягом останніх місяців. Їм же треба було дати народу ще “хліба й видовищ”.

Кабінетом головного лікаря я не користувався вже давно. Забрав більшість особистих речей і сидв, так би мовити, “на ящиках”. Підозрював, що як активісти повністю плюнуть на закон, то ввірвуться до кабінету і залізуть у кожну щілину. Так і сталося. З моїх речей там біла лише пляшка віскі, до якого мені байдуже, і стара пара змінного взуття. Це такі “скарби” вони знайшли?

Того ранку, коли активісти разом з паном Фіщуком незаконно проникли в мій кабінет, мені зателефонували лікарі. Розповіли, що ті “болгаркою” зрізають замки і нишпорять по кабінеті. А Януарій Шостак, після того, як “несподівано” знайшов гроші, кинув на публіку таку фразу: “Не пожалкував би поставити і більше грошей, аби тільки потрапити до цього кабінету”. Це чули самі лікарі.

Представники правоохоронних органів не зверталися до мене за якимись роз’ясненнями. більше того - я сам написав заяву про те, що ці особи незаконно проникли в мій кабінет і покрали мої речі. А, взагалі, все це гидко, низько й підло. Що я робитиму? Наразі чекаю сесії облради, яка й має вирішити все законним шляхом.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Таким як Власюк потрібно за гратами сидіти а не у МСЕКУ Вінниця місто маленьке всі знають скільки коштує група і як Власюк придбав аптеки нерухомість..... і скільки разів його ловили на хабарі.
  • Дурська-іваник Надя

    Знаю людей які з діабетом що два роки ходять на комісію а знаю цілком здорових з групою Ціна  питання пенсія за рік вот і все
  • Anonymous

    Однажды мне один знакомый сказал - Дай взятку и получи левую инвалидность,потом оформишь субсидию и будешь платить меньше за ЖКХ услуги,да еще каждый месяц будут давать пенсию. И говорит......- Не БУДЬ ЛОХОМ!  
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up