Переіменування вулиць у Вінниці - це приклад дискримінації жінок

Переіменування вулиць у Вінниці - це приклад дискримінації жінок
Нещодавно у Вінниці пройшла декомунізація. Комісія експертів обирала нові назви вулиць, які замінили радянські значення. І на честь кого було названо більше вулиць: жінок чи чоловіків?

Журналісти «20 хвилин» підрахували вулиці Вінниці та розбили їх на три категорії: на честь чоловіка, жінки або нейтральна назва. У рахунок не брали провулки та площі. Кількість старих назв сягнула понад 250.

З них 63%- це вулиці названі на честь чоловіків: генерали, полководці Другої світової війни, письменники, радянські політики. А 32%- нейтральні вулиці, як наприклад Добрих сусідів, Затишна, Дружня. І лише 5% названі на честь жінок. Удостоїлися честі бути увічненими на карті Вінниці: Зоя Космодем’янська, Марко Вовчок, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Ляля Ратушна, Поліна Осіпенко та інші.

«Меншовартість» жінок на карті міста не змінилось і в теперішньому. Як і раніше, обирали більше чоловіків, ніж жінок. Із загальної кількості 71% нових назв довелось на честь видатних чоловіків. Це особи, які пов’язані з історією України: письменники, вчені, воєначальники та інші. Під нейтральні назви прийшлось – 25%. «Жіночих» вулиць у Вінниці додалося 4%. Лише три вулиці мають ім’я видатних українок: це письменниця та мати Лесі Українки Олена Пчілка, чемпіонка СРСР та України з плавання, вінничанка Марія Гавриш та видатна співачка, педагог Марія Литвиненко-Вольгемут.

Відео дня

Чому не дотримується рівноправність між жінками і чоловіками на карті міста? Це питання ми задали експерту Коаліції з протидії дискримінації в Україні Світлані Дубиній, виконавчому директору ГО «Прогресивні жінки» Наталі Сергієнко, а також голові робочій групі по декомунізації Андрію Реві.

- Це просто візуалізація дискримінації жінок та гендерного дисбалансу в Україні, що прикро, але факт, - відповіла Світлана у Facebook.

Виконавчий директор ГО «Прогресивні жінки» Наталя Сергієнко має схожу думку.

- Тому що немає рівноправ’я між жінками та чоловіками в принципі, – каже Наталя. – Ви подивіться на нашу владу. Керуючі посади, ті «крісла», які вирішують важливі питання, зараз зайняті чоловіками. І середні зарплати у чоловіків більші, ніж у жінок. Тому вулиці – це відображення тієї дискримінації, яка існує нині.

Андрій Рева, голова робочої комісії та заступник міського голови не бачить дискримінації прав жінок в нових назвах вінницьких вулиць.

- Таких завдань перед нами ніхто не ставив, - каже він. – Ми представляли на розгляд громадськості ті імена та події, які так чи інше стосувалися Вінниці. Чоловіки або жінки для нас однакові. А виділення певних квот у відсотках, що жінок або чоловіків повинно бути більше, це вже віддає середньовіччям.

З урахуванням переіменованих вулиць у Вінниці тепер буде так:

Вулиці названі на честь чоловіків - 62%

Вулиці названі на честь жінок - 4%

Вулиці, що не названі ім'ям людей - 34%

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Не "ім'ям", а іменем! Бо ім'я - іменник 4-ї відміни.
  • Анонім

    Разве в истории Украины много достойных женщин? Именами всех кто зарекомендовал себя так улицы уже названы.
  • zerro

    пропонується назва: вул. Велика Петрозалупінська
  • Нефёдов Николай

    "Андрій Рева, голова робочої комісії та заступник міського голови Андрій Рева не бачить дискримінації прав жінок в нових назвах вінницьких вулиць."

    Мало того він ще й фальсифікатор,який начитався Віктора Суворова (Резуна).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up