Партія президента. Або Усім кар’єристам час записуватись у “Солідарність”?

Партія президента. Або Усім кар’єристам час записуватись у “Солідарність”?
Вибори закінчилися, вибір продовжується. Уже восени, якщо Порошенко реалізує свою передвиборчу обіцянку, країну можуть чекати нові позачергові вибори – парламентські, а головною пропрезидентською силою в оновленій раді може стати стара партія нового глави держави

Без кількох днів президент. Новий президент не планує «розганяти уряд», а політичною партією, на яку буде опиратися у Верховній Раді може стати … «Солідарність».

Таку заяву 25 травня, після закінчення голосування, зробив голова виборчого штабу Петра Порошенка у Вінницькій області Григорій Заболотний.

«Солідарність» була створена Порошенком ще в 2001 році. І уже невдовзі партія приєдналася до виборчого блоку «Наша Україна» (у складі блоку партія йшла на парламентські вибори 2002 року), а її лідер, Петро Порошенко, став керівником виборчого штабу блоку.

Відео дня

- На той час у нас в області “Солідарність” була досить потужною силою, - згадує тодішній голова Вінницької обласної організації «Солідарності» Анатолій Ворона. – В партію увійшли далеко не останні люди в області, усього кількість членів у нас нараховувалась десь під тисячу людей… А потім ми перейшли в «Нашу Україну».

На сьогодні ж, створена “Солідарність” перебуває в досить аморфному стані.

Після Помаранчевої революції про неї фактично не було нічого чути до червня 2013 року. Тоді “Солідарність” очолив депутат від фракції “Батьківщина” і давній соратник Порошека Юрій Стець (колишній генпродюсер 5 каналу).

Тоді ж він пообіцяв об’їхати усі обласні центри, щоб подивитися, що залишилось від партії.

У Стеця на партію були конкретні плани: вона буде активним політичним гравцем під час президентської кампанії 2015 року та парламентської - 2017-го, - говорив він тоді.

А сьомого лютого цього року Центр соціальних та маркетингових досліджень Соціс та Київський міжнародний інститут соціології навіть опублікували результати опитування  щодо можливої розкладки політичних сил в новій Раді. В опитуванні фігурувала і “Солідарність”. Тодішній її рейтинг, за даними соціологів, дорівнював 7,5%.

Ще раз “Солідарність” «засвітилася» уже в квітні. Коли лідер УДАРу Віталій Кличко висловив підтримку Порошенку на виборах. А народний депутат від УДАРу Павло Розенко повідомив, що партії УДАР та ”Солідарність” єдиною командою братимуть участь у виборах депутатів Київради.

Сьогодні про «реанімацію» “Солідарност”і  говорять уже як про реальність.

- Я думаю, що її реанімують, - каже нардеп Григорій Заболотний. - Довкола цього питання ідуть дуже серйозні консультації. Але, думаю, “Солідарність” може бути такою силою, довкола якої об’єднаються кілька партій демократичного спрямування. Не виключено, що потім ця назва буде змінена. Це буде залежати від того, як вирішать ті, хто збереться на з'їзд.

- Реанімувати можна усе, було б бажання, - каже Анатолій Ворона. - Тим більше, якщо, наприклад, на рівні області цим займеться така людина як Заболотний.

P.S. За результатами невеличкого опитування в групі “20 хвилин” в соціальній мережі ВКонтакте, більшість (58% з 672 людей, які проголосували станом на 18.00 вівторка) вважають, що Порошенко сьогодні не представляє жодної політичної партії. І це правильно, адже де-юре “Солідарність” очолює Юрій Стець. Разом з тим, 11,5% вважають, що лідер президентської гонки все-таки представляє “Солідарність”.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 6 до 13 травня, які ви могли пропустити photo_camera 20:14 У жахливій автопригоді на Вінниччині загинули водій автівки та його пасажирка photo_camera 19:44 У Вінниці біля Вежі з'явилася нова локація для вшанування пам'яті полеглих Захисників photo_camera 18:17 Ветерани війни з Вінниччини провели день на кінній стайні photo_camera Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 17:53 Турніром відкрили стрітбольний сезон. У Вінниці провели чемпіонат із вуличного баскетболу photo_camera 16:43 Кукурудза з Вінниччини користується особливим попитом в країнах ЄС 15:24 З водойми в Іллінцях дістали тіло 47-річного чоловіка 14:17 Захисник з Луки-Мелешківської отримав «Золотий Хрест» від Головкома ЗСУ 14:14 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну 12:43 До Жмеринки «на щиті» повертається Ілля Снігур з позивним «Безмежний» 12:12 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає 11:43 Поліцейські мають право перевіряти документи вінничан про військовий облік 10:37 Українські військові «приземлили» ворожий штурмовик Су-25 на Авдіївському напрямку 09:17 В Україні відзначають День матері. Історія, заборони та прикмети 12 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up