На засідання облради запросто зможуть приходити 108 спостерігачів. Але бажано не з папірцями, а з планшетами

На засідання облради запросто зможуть приходити 108 спостерігачів. Але бажано не з папірцями, а з планшетами
Напередодні 4 сесії облради 7 скликання депутати навчилися користуватися електронною системою "Рада В". Вже на самому засіданні обласні обранці голосували за допомогою персональних карток.

На засідання 11 лютого не прийшли 16 з 84 депутатів. На початку сесії голова облради Анатолій Олійник нагадав: усе, що відбувається на засіданні, – транслюється.

– Ми даємо аудіо на площу перед приміщенням, а в холі охочі можуть дивитися відео, – сказав Олійник.

І справді, декілька людей при вході в обласну раду стоять і спостерігають за відеорядом із зали на проекторі. Слухають трансляцію на вулиці кілька жінок і чоловіків похилого віку. У самій залі – людяно, жарко і гамірно. На балконі з-десяток активістів стоять із плакатами на підтримку звільнення Юрія Хорта з-під варти. Депутати вшанували хвилиною мовчання загиблих бійців, послухали гімн і привітали своїх колег із досягненнями та святами.

Відео дня

Анатолій Олійник розповів про ініціативу створення в облраді міжфракційного об'єднання "Рівні можливості". Мета діяльності новоспеченої організації – забезпечити співпрацю політичних сил, а також створити комфортні умови в політиці для чоловіків та жінок. За принципом "гендерної рівності", до об'єднання увійшло шість леді та один джентльмен. Під керівництвом Людмили Станіславенко у "Рівних можливостях" працюватимуть депутати Ірина Колесник, Тетяна Антонець, Жанна Дмитренко, Лариса Білозір, Людмила Кулинівська та Михайло Кременюк.

З 59 питань, попередньо винесених на порядок денний, залишили 55. 

– Знімаємо з розгляду питання про інвестиційну програму "Вінницяоблтеплоенерго", про програму для учасників АТО, їхніх родин та сімей загиблих під час подій 31 серпня біля Верховної Ради. Не обговорюємо відшкодування депутатських витрат та створення центру допомоги учасникам АТО, – сказав голова облради.

Далі депутати підтримали порядок денний 66-ма голосами "за". Але розгляд питань після цього не почався.

До слова запросили гостя – нардепа Олексія Рябчина. Той подякував Вінниччині за воїнів, які обороняють Україну на сході. Сказав, для нього це має особливе значення, оскільки сам родом з Донбасу.

– Також я вдячний вашому місту за те, що студенти і співробітники Донецького національного університету почуваються тут, як вдома. Приємно знати, що переселенці у Вінниці стають повноцінною частиною громади, – сказав Рябчин.

Щодо питання про відставку уряду, нардеп радить коаліціянтам приборкати амбіції і не триматися за посади. Олексій є головою підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності. Тому й пообіцяв підтримувати вінницькі ініціативи цього напрямку.

– А чим ви вже допомогли Вінницькій області як її куратор? – запитав у нього депутат Юрій Яремчук.

– Я не куратор вашої області. Просто енергетика – мій фах. Якщо є якісь речі у цій сфері, які я повинен від вас почути, то готовий взяти їх до уваги, – відповів Олексій Рябчин.

А вінницький депутат Олексій Фурман поцікавився, чи планує "Батьківщина" виходити з коаліції, якщо уряд Яценюка наближатиметься до відставки. "Батьківщинівець Рябчин сказав, що іншої коаліції наразі нема, а якщо й "виходити", то "Батьківщина" зробить це останньою.

Так і підібралися до розгляду питання щодо регламенту.

Дискусійний момент – допуск громадян на засідання облради. Депутат Андрій Вигонюк запропонував не обмежувати кількість присутніх у залі.

– Винятки – якщо людина перешкоджає роботі депутатів, знаходиться у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, – запропонував Вигонюк.

– Інше питання – як ми будемо "вичисляти" таких людей, – сказав Олійник.

Зрештою, вирішили пускати таку кількість спостерігачів, яку може витримати балкон, – 108.

Висловився з цього приводу і депутат Юрій Мазур. А ще, тримаючи в руках стос паперів із матеріалами по засіданню, сказав:

– Нащо нам папір? Краще б ці гроші, що пішли на друк і на ці папірці, відправили на потреби наших солдатів. 21 століття надворі! Невже в когось немає грошей, щоб купити "Айпад"?

У залі загули, посміялися і переглянулися – типу, ану, в кого там нема планшета?

Серед інших питань по регламенту, вирішили надати дозвіл комунальній газеті "друкувати" депутатів. Щоквартально кожна політична сила, представники якої є в облраді, зможе звітувати на сторінках газети "Вінниччина" про депутатську діяльність. Того, хто подаватиме інформацію, обиратимуть окремо від кожної фракції. "Розгулятися" на сторінках видання депутат облради може на десять тисяч знаків. Анатолій Олійник пообіцяв, що незабаром таку процедуру зможуть здійснити у місцевих ЗМІ і районні депутати.

Депутатські фракції формуватимуть з чисельністю не менше шести депутатів ради. Варіанти щодо чотирьох та п'яти депутатів – забракували.

– Хай буде шість чоловік, як слід. Щоб не казали, що ми цю кількість підстроюємо під когось, – запропонував депутат Владислав Рой. Колеги з інших політичних сил його підтримали.

Аудіозаписи засідань вирішили зберігати "відповідно до чинного законодавства". Бо були пропозиції писати у цьому пункті регламенту "на десять років" або "на необмежений термін".

За дві години роботи обласні депутати встигли розглянути лише питання, пов'язані з регламентом. Після 12-ої пішли на 30-хвилинну перерву – пообідати і покурити.

Детальніше про голосування за відставку уряду у Вінницькій облраді можна прочитати тут.

А як засідання починалося – розповів Віктор Скрипник кількома годинами раніше.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up