Побили за рибу. Орендар ставу зламав щелепи рибалці

Побили за рибу. Орендар ставу зламав щелепи рибалці
Віталія (праворуч) в лікарні кожен день провідує друг Ілля
Жителі села Куна Гайсинського району збирають підписи за позбавлення родини Плохих права оренди сільського ставка. Причиною стало жорстоке побиття орендарем 24-річного хлопця

Віталій Кучеренко нині лікується на стаціонарі в обласній лікарні імені Пирогова. Лікарі щелепно-лицьового відділення кажуть, що в хлопця перелом верхньої і нижньої щелеп, вибито зуб. На обличчі під очима і на носі садна, подряпини. Пацієнт не може пережовувати їжу, його годують рідкими розчинами з допомогою трубочки. За словами потерпілого, його побили орендарі ставка у селі Куна брати Андрій і Юрій Плохі.

У селі дві тисячі людей, а ловити рибу може тільки одна сім’я

Про побиття Віталія RIA розповів його друг Ілля.  Хлопець каже, у селі шоковані тим, що сталося. Разом з Іллею журналіст побував у лікарні. Віталій через силу розповідає, що сталося. Говорити складно, бо в роті встановлено лікувальні скобки.  Хлопець працює у Дніпропетровську. Приїхав у гості до батьків у Гайсин. Разом з ними навідалися до бабусі в село Куна. Город бабусі підходить до сільського ставка.  Пішов до берега, закинув вудочку. Через деякий час до нього підійшли двоє.

Відео дня

- Я не знаю цих людей, - продовжує  Віталій. – Сказали  забиратися геть. Здивувався, бо я не в них на подвір’ї, а на бабусиному городі. Від них почув, що ставок тримають в оренді і рибалити тут заборонено. Попросив документи. У відповідь почув,  мовляв, зараз будуть тобі документи.  Не думав, що двоє здорових мужиків можуть напасти на одного.

За словами Віталія, якби не прибігли на допомогу батьки, сестра, травми могли бути ще більші. Хлопець каже, сутичка нагадувала побоїще. Перепало навіть бабусі. Вона і сестра теж опинилися на землі.

Батьки Віталія знають, що один з братів Плохих раніше працював у міліції. Розуміли, що в лікарні має знайомих. Тому не стали залишати хлопця на стаціонарі у Гайсині. У райлікарні лише зробили рентген, отримали першу допомогу  і повезли  у вінницьку «пироговку».

- У Гайсині лікар сказав, що перелом тільки однієї щелепи, - розповідає мати потерпілого пані Валентина. – У Вінниці зробили повторний знімок, на ньому видно, що у сина переламана ще й друга щелепа. Ми не залишимо без розгляду побиття сина. Дитина не може працювати і через це має проблеми на роботі. Я вже не кажу, що втратив гроші на придбаний білет на поїзд до Дніпропетровська. Бо ще дорожче обходиться лікування, за свої наймали машину, щоб доставити його до Вінниці. 

Батьки Віталія звернулися до міліції.  Їх здивувало, що міліція приїхала на виклик спочатку до Плохих, а тоді  разом з ними прийшла до  будинку бабусі потерпілого. Та й люди  не залишилися осторонь. Їм невтямки, що це за договір такий - у селі майже дві тисячі людей, а ловити рибу дозволено тільки сім’ї Плохих? Тому й збирають підписи, щоб позбавити їх права оренди.

«Я вдарив, але він почав першим»

Юрій Плохий у розмові з журналістом  RIA не приховував, що це він ударив рибалку. Але тут же уточнив, що той першим протягнув руки. Говорить, що має медичну довідку про пошкодження губи. Йому наклали чотири шви.

- Шкодую, що так сталося, просто у мене кулак сильніший, - каже співрозмовник. – Коли всі вони позбігалися, там уже не можна було зрозуміти, хто кого б’є. Якби він не задирався, нічого б такого не було.

Співрозмовник погоджується, що забороняти його землякам ловити рибу неправильно. Каже, після інциденту ходили у сільраду до голови. Домовилися, що внесуть зміни у договір. Буде дозволено любительське спортивне рибальство. Для цього відведуть спеціальне місце. Кожен зможе ловити рибу, що розмножується природним способом – карась, окунь, плотва. Якщо на гачок потраплять інші особини,  які розводять орендарі, купуючи запибок за власні кошти, такий улов доведеться повертати назад у водойму. За словами орендаря, все це має бути юридично прописано, щоб надалі не виникали скандали з рибалками.

Звернення людей обговорять депутати

Сільський голова Куни Світлана Кондратюк зізнається, що цей скандал нікому не робить честі. Каже, знає обидві сторони, як нормальних порядних людей. Уточнює, що став орендує  Петро Плохий, а господарюють  його сини – Андрій і Юрій. Підтверджує факт обговорення питання про внесення додатку до договору оренди, щоб дозволити доступ до риболовлі усім бажаючим жителям села.

- А де голова була раніше, коли ми просили її про це? – невдоволено запитує один з земляків сільського голови. – Плохі тримають ставок уже 15 років. А вона тільки тепер нагадалася? Будемо вимагати, щоб скасувала оренду. Бо проблеми з орендарем мав не тільки цей хлопець. Тут не одному Плохі ламали вудки. І руки простягали, ніхто з ними не хотів тягатися, бо боялися, що один в міліції працював. Тепер люди не хочуть мовчати. Так що нехай припиняє голова з ними договір і крапка.

Сільський голова на це каже, що причини для розірвання договору, на її думку, у даний час не існує. Орендар справно сплачує встановлений розмір податку. Але звернення громадян винесуть на розгляд чергової сесії. Тоді ж планують прийняти додаток до договору оренди про доступ до водоймища усім бажаючим. 

- Що мені їхні документи, коли сина покалічили, - каже мати Віталія пані Валентина. – Ці додатки не вернуть втрачене здоров’я дитини.

Лікування переламаних щелеп, кажуть лікарі, потребує тривалого  часу. Хлопець мало не щодня задає медикам  питання, коли вже можна буде жувати їжу. Хоче нормально по-людськи поїсти, а не сьорбати через трубку молоко та бульйони. Мати, коли чує це, не може стримати сліз…

P.S. Коли стаття була підготовлена, з села Куна повідомили, що вже зібрано понад сто підписів з вимогою розірвати договір оренди з родиною Петром Плохим

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    А ніхто не задумався, що орендарі вкладають своі кошти в той самий ставок ???!!! Цеи всеодно, що ми зараз всі зберемось і підемо брати в магазині, все що нам сподобається. Це злочин! Але в цьому випадку, неправі обидві сторони, не треба було так калічити людину.

    Oleksandr Stoliarov reply Анонім

    Читай водний і кримінальний кодекси.

  • Анонім

    Спалити орендару хату, і всі проблеми вирішаться!
  • Анонім

    плохие - это типа опущенные считаются?

    Анонім reply Анонім

    Плохі- це фамілія)
  • Анонім

    Підстави для розірвання є - в договорі не обмежено право на загальне водокористування - ловити однією вудочкою, купатись, напувати худобу. Орендар порушив умови договору - забезпечити право на загальне водокористування, це і є вагома умова для розірвання договору.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up