Біометричний паспорт - де отримати, як і коли?

Біометричний паспорт - де отримати, як і коли?
З 12 січня українці отримали змогу оформлювати нові закордонні паспорти - біометричні, з електронним носієм. Що робити із паспортом “старим” і чи варто міняти його на біометричний, скільки це коштує і які документи для цього потрібні? Головне, чим паспорт із електронним носієм кращий за паспорт без чіпа?

З 12 січня в управлінні Міграційної служби величезні черги - вінничани з ночі займають черги, щоб оформити документи на біометричний паспорт. Начальник управління каже - панікувати не треба, паспортів вистачить всім.

Вінничани дещо стурбовані ситуацією із введенням біометричних паспортів в Україні. Ті, хто мають на руках діючий закордонний паспорт, не знають, чи варто міняти його на паспорт новий. Ті, хто закордонного паспорту не мають взагалі, сумніваються, який паспорт обрати - з електронним носієм чи без нього. Якщо в травні цього року Україні відкриють безвізовий режим із країнами ЄС, то у виграші будуть, звісно, ті, хто вже має біометричний паспорт.

Біометричний паспорт потрібен для того, щоб українці могли без візи перетинати кордон із більшістю країн Європи. Із звичайним закордонним паспортом для цього потрібно буде відкривати візу або ж оформлювати біометричний паспорт. Найближчим часом, поки не вирішено питання із безвізовим режимом України із країнами ЄС, можна оформлювати як звичайний закордонний паспорт, так і біометричний. До того ж часу спокійно можна користуватися і діючим закордонним паспортом.

Відео дня

Міняти чи не міняти

Немає паспортів “старих” і “нових”. Відтепер ваш закордонний паспорт або має безконтактний електронний носій, або не має. По суті, той, хто оформлює сьогодні закордонний паспорт без чіпа, отримає на руки такий самий паспорт, який діяв в Україні до 12 січня 2015 року.

Начальник Управління Державної Міграційної служби у Вінницькій області Борис Наливайко каже, що вибір паспорта залежить виключно від самої людини.

- Не можна сказати, який паспорт краще оформлювати - з електронним носієм чи без, - каже пан Наливайко. - У біометричного паспорта з електронним носієм є, звісно, свої переваги. Його неможливо підробити, і на такий паспорт можна записати будь-яку інформацію про людину. В деяких країнах на біометричний паспорт заносять дані про групу крові людини, наявні хронічні захворювання, алергічні реакції. Це дуже допомагає у випадку, наприклад, якщо із людиною щось сталося і терміново потрібна інформація медичного характеру. На електронний носій (чіп) біометричних паспортів українців сьогодні ж заноситься тільки відцифроване фото людини, відбиток пальців та підпис.

Пан Наливайко також каже, що вибір паспорта залежить і від того, до якої країни і як часто людина планує їздити. Адже з багатьма країнами, в тому числі, США чи Китаєм, безвізового режиму немає. З іншого боку, біометричний паспорт дуже знадобиться у випадку, якщо питання із безвізовим режимом України вирішиться позитивно вже у травні цього року.

Робиться швидше

З 12 січня цього року не тільки біометричний, а й звичайний закордонний паспорт робитиметься швидше: 20 робочих днів, якщо ви нікуди не поспішаєте, і 7 робочих днів, якщо ви бажаєте отримати паспорт терміновий. Раніше для того, щоб отримати звичайний закордонний паспорт, потрібно було 30 днів, а для термінового - 10.

Щодо вартості, то біометричний паспорт обійдеться вінничанам на 60 гривень дорожче, ніж паспорт звичайний. Якщо вашу біометрику робитимуть 20 днів, то заплатити за це потрібно 518 гривень. Якщо біометрика термінова - 775 гривень. Відповідно, звичайний закордонний паспорт коштуватиме 458 гривень, а терміновий без електронного носія - 715 гривень.

Для оформлення біометричного паспорта не потрібно також ніяких додаткових документів - ті ж оригінал та копія внутрішнього паспорта громадянина України та оригінал і копія ідентифікаційного коду. Звісно, для біометричного паспорта потрібно не тільки сфотографуватися, а й залишити відбитки пальців та поставити підпис на електронному планшеті.

Один нюанс: на офіційному сайті Державної Міграційної служби в Україні у переліку документів, необхідних для оформлення біометричного паспорта, вказується і довідка із військкомату або військовий квиток - тільки для чоловіків до 25 років. Проте начальник Управління Державної Міграційної служби у Вінницькій області Борис Наливайко каже, що сьогодні ніяких наказів чи особливих розпоряджень щодо пред’явлення такої довідки вони не отримували:

- Ми не вимагаємо ніякої довідки із військкомату і приймаємо документи на оформлення закордонного паспорта на основі того, що й завжди - внутрішнього паспорта та ідентифікаційного коду.

Від чіпу можна відмовитися

За словами пана Наливайка, 12-13 січня цього року 24 особи у Вінниці подали документи на оформлення біометричного паспорта, а по всій області ця цифра склала 200 осіб. Пункт прийому документів для оформлення паспорта з електронним носієм у Вінниці знаходиться на вулиці Театральній, 10.

- Наше відділення на Театральній, 10 працює з 9 ранку до 6 вечора щодня, окрім неділі, - каже Борис Наливайко. - До кінця місяця відкриються ще чотири вузли: на Пирогова, 4, у Могилів-Подільському, Тростянці та Гайсині. Панікувати чи створювати ажіотаж навколо біометричних паспортів не потрібно - терміни оформлення закордонного паспорту значно скоротилися. Тому, навіть якщо людина захоче поміняти діючий закордонний паспорт на біометричний, можна спокійно це зробити у будь-який час.

Пан Наливайко також каже, що у випадку, коли особистісні чи релігійні переконання утримують людину від оформлення біометричного паспорта, від нього можна спокійно відмовитися. Просто написати відповідну заяву і подавати документи на оформлення паспорта без електронного носія. Це передбачено Законодавством України.

Кожній дитині - по паспорту

Цікавість біометричного паспорта ще й у тому, що його може отримати навіть новонароджений. Якщо раніше батькам доводилося прописувати неповнолітніх дітей у своїх закордонних паспортах, то тепер навіть маля може отримати власний закордонний паспорт.

Дітям від народження до 12 років ніяких відбитків пальців до електронного чіпу, звісно, не заносять. У паспорті цієї вікової категорії має бути тільки фото дитини. Діє такий паспорт чотири роки. Вже з 12 років і за попередньої згоди батьків до паспорта дитини можна заносити і відбитки пальців. До того ж, дитячий біометричний паспорт коштуватиме менше: звичайний - 348 гривень (діти не сплачують 170 гривень Державного мита) і 605 гривень - терміновий.

Отримати “дорослий” біометричний паспорт можна буде не у 18, а в 16 років. Термін його дії сягає вже десяти років.


Що потрібно для того, щоб оформити біометричний паспорт

Сьогодні у Вінниці подати документи для оформлення біометричного паспорта можна за адресою - вулиця Театральна, 10: з 9.00 до 18.00 щодня, окрім неділі.

Від біометричного паспорта можна відмовитися і оформити звичайний закордонний паспорт, без електронного носія.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Ольга Ящишина

    Доброго дня.Підскажіть будь ласка,у мене є закордонний пастор який дійсний до 2019р.але там у мене дівоча фамілія ,я вийшла замуж і фамілія змінилася,закордоний паспорт лежав,неподорожувала і так і фамілію непоміняла,але тепер планую їхати за кордон.Мені можна змінити фамілію в цьому паспорті чи варто робити уже новий.І для дитини 7 років можна також окремо біометричний паспорт зроб ти?Що потрібно для цього?
  • Кучугурная Марина

    Доброго дня.Підскажіть будь-ласка, якщо я маю закордоний паспорт, а хочу змінити на біометричний, чи залишається в мене на руках мій звичайний закордонний паспорт  чи потрібно його здавати?Якщо залишається то, можу я подати його для того щб відкрити  вуєвудську візу.А біометричним  поїхати на 3 міс закордон потім приїхати і поїхати на рік.?
  • Святослав Ігорович

    Я можу  поміняти закордонний паспорт старого взірця на біометричний не по місцю прописки, тобто я прописаний у Львові а виробити біометричний хочу в Києві?
  • Закерничний Вячеслав

    По біометричному паспорту з чіпом я зможу перетинати кордон України без візи? Якщо мені 23 роки, чи потрібно змінювати паспорт чи фото в ньому в 25 років?

    Роман reply Закерничний Вячеслав

    можете перетинати, міняти не треба, у паспорта є термін дії (10років) після чого треба робити новий паспорт а не фото вклеювати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up