Антонець виграла суди і збирається повертатися до дитячої обласної

Антонець виграла суди і збирається повертатися до дитячої обласної
Андрій Вигонюк (“Свобода”) та Таїсія Гайда (Автомайдан) влаштували екскурсію “страшилками” дитячої обласної. І завітали до кабінету головлікаря дитячої обласної Василя Паненка (26 березня 2015)
Суд скасував рішення голови облради Сергія Свитка про звільнення екс-головлікаря обласної дитячої лікарні Тетяни Антонець. Але новий керівник лікарні Василь Паненко не поспішає звільняти крісло: каже, що суд був неправильний …

- Не розумію, чому Василь Паненко і досі займає посаду головного лікаря, - каже Тетяна Антонець. - Суди підтвердили, що його призначення, як і моє звільнення, було незаконним. Ще більше дивує бездіяльність вінницької обласної ради - виходить, Сергій Свитко ігнорує рішення судів і відмовляється виконувати Закон.


Чи повернеться Тетяна Антонець до дитячої обласної лікарні? Після десяти місяців судових справ, які закінчились на користь пані Антонець, можна припускати, що так, повернеться. Принаймні, це підтверджують рішення спочатку вінницького окружного адміністративного, а потім і апеляційного судів. Проте із цими рішеннями не погоджується новий головний лікар Василь Паненко та вінницькі активісти - представники “Свободи”, Автомайдану та Люстраційного комітету. Вони навіть створили свій контролюючий орган при обласній дитячій лікарні і тепер влаштовують всім охочим екскурсії по медичному закладу, аби показати, як там, за їхніми словами, “крали гроші”. Потенційне повернення пані Антонець на посаду головного лікаря вони називають не інакше, як “маячнею”, бо впевнені, що колишня головлікарка … помилилася судом і десять місяців доводила свою правоту не в тому суді.


Бояться “рейдерського захоплення”

Відео дня

Майже два тижні тому, 18 березня, вінницький апеляційний суд підтвердив рішення суду адміністративного про те, що голова облради Сергій Свитко незаконно призначив Василя Паненка на посаду головного лікаря дитячої обласної лікарні. І постановив скасувати таке розпорядження - чинності ця Ухвала набувала того ж таки дня, 18 березня. Тобто, вже наступного дня, 19 березня, Василь Паненко мав би вважатися “не головним лікарем” дитячої обласної.

Проте крісла свого новий очільник не покинув. Більше того, за його словами, не має навіть таких намірів:

- Я спокійно продовжую працювати і впевнений у своєму становищі. А заяви Антонець про її повернення - звичайне “окозамилювання”.

Незважаючи на такий спокій, громадські активісти на чолі з заступником голови обласного осередку “Свободи” Андрієм Вигонюком письмово звернулися до міліції, СБУ та ОДА: мовляв, побоюються, що Тетяна Антонець влаштує рейдерське захоплення обласної дитячої лікарні.

- Вона цілком може взяти кількох молодиків, прийти до лікарні і вимагати, щоб Паненко покинув кабінет, - каже Андрій Вигонюк. - Ми цього не допустимо. Ми з Василем Паненком добрі друзі, я допомагаю йому у викритті корупції, яка процвітала в лікарні. Вважаю, цей керівник на правильному шляху.

Сама ж Тетяна Антонець у розмові з журналістом RIA запевнила, що не готує ніякого рейдерського захоплення і збирається діяти виключно законним шляхом:

- Я сподіваюсь, що і голова облради Сергій Свитко, і очільник лікарні Василь Паненко є законослухняними громадянами. Наразі письмово попереджую виконавчу службу про те, що у випадку, якщо ці особи не виконають рішення судів, звертатимуся до органів влади. Можна діяти і більш рішуче, та я не хочу дестабілізувати ситуацію і провокувати “злі язики”.

Активісти “контролюють” лікарню

При дитячій обласній лікарні наразі діє Громадська рада з активістів, які взяли всі “гарячі питання” закладу на власний контроль. Обов’язки секретаря там виконує Андрій Вигонюк, який планує йти на вибори до вінницької обласної чи міської ради - за його словами, сам поки що не знає, куди саме.

-  До Громадської ради входжу я, Таїсія Гайда (Автомайдан - ред.), Анатолій Банах (Люстраційний комітет Вінниччини - ред.), В’ячеслав Нижник-Осокольський (був у Правому секторі - ред), - каже Вигонюк. - Це вперше громада контролюватиме діяльність комунального закладу, хоча практика створення таких рад давно дозволена відповідним положенням Кабміну. Ми викриваємо корупційні схеми - це колосальний досвід! І плануємо надалі створити такі ради при кожному обласному закладі охорони здоров’я.

В колективі лікарні, діяльність активістів розцінюють по-різному. Одні лікарі вважають, що активісти просто піаряться, а Паненко таким чином вислуговується перед вищим керівництвом. Інші лікарі, навпроти, до створення такого контролюючого органу ставляться спокійно і схвалюють його діяльність.

За словами Тетяни Антонець, Василь Паненко “пригрів” біля себе активістів виключно заради самозахисту:

- Ці активісти займаються для Паненка брудним піаром. Взяти хоча б екскурсії по харчоблокові, пральній та операційному блокові, які давно потребують ремонту. Простіше всього показати страшну картинку і сказати - це Антонець винна. Я шість років поспіль домагаюся від влади додаткового фінансування на ремонт цих об’єктів, що підтверджує моє листування із Департаментом охорони здоров’я, обласною радою та облдержадміністрацією. Ще можна було б зрозуміти, якби Паненко знайшов кошти на ремонт і тоді цим хизувався.  

То який суд “правильний”?

І місцевий активіст від “Свободи” Андрій Вигонюк, який активно цікавиться справами у дитячій обласній лікарні, і сам головний лікар Василь Паненко переконані, що рішення адміністративного та апеляційного судів, які має на руках пані Антонець - “фількина грамота”.

- Всі ці справи мали б розглядатися у вінницькому міському суді, бо стосуються трудового законодавста, - каже Василь Паненко. - Тоді б вони, можливо, мали силу. А так Антонець хай заявляє, що їй заманеться. Вона просто помилилася судом.

На запитання журналіста RIA, чи і справді Василь Паненко вірить у те, що пані Антонець, десять місяців доводячи свою правоту у судах, не проконсультувалася із юристами, де і як це правильно робити, лікар відповів так:

- Можливо, вона не подумала. Або пішла до адміністративного суд, бо була впевнена, що там їй “допоможуть”.

Сама ж Тетяна Антонець розповідає, що з позовом про незаконне звільнення вона спочатку і справді звернулася до вінницького міського суду. Але зважаючи на те, що мова йшла про керівника обласного комунального закладу та вінницьку обласну раду, справу було направлено до адміністративного суду.

- Невже пан Паненко хоче звинуватити всіх суддів адмінсуду в незнанні закону та юридичних процедур? Чи для нього справжніми є ухвали лише міського суду?

Хто буде головним

Незважаючи на те, що по справі “Антонець-обласна рада” вже є рішення судів, ситуація залишається незрозумілою. З одного боку - сама пані Антонець, звільнення якої вінницький адмінсуд визнав незаконним ще 7 листопада минулого року, що за два місяці підтвердив і суд апеляційний. З аргументами пані Антонець складно сперечатися, адже рішення суду підлягають обов’язковому виконанню. Тим паче, що трудовий контракт Антонець перейшов у безстроковий:

- Сергій Свитко звільнив мене ще 5 травня минулого року, а 6, 7 та 8 травня я ще була на роботі, і ніхто цього не оскаржував, - каже пані Антонець. - Тому мій контракт став безстроковим і я можу спокійно повертатися на роботу. Для цього мені зовсім не потрібна окрема постанова будь-якого суду про поновлення на роботі.

З іншого боку, Василь Паненко переконаний, що для нього немає підстав йти з посади, бо з головою облради він заключив трирічний трудовий контракт:

- Вінницька обласна рада, яка є власником лікарні, зключила зі мною трудовий договір, - каже Василь Паненко. - Тому звільняти мене і призначати іншого керівника має право тільки голова облради із затвердженням на сесії облради. Судові рішення, якими хизується Антонець, тут ні до чого.

Володимир Барцьось, прес-секретар голови Вінницької обласної Ради Сергія Свитка:

" Немає підстав поновлювати  Тетяну Антонець на роботі"

- Василь Паненко наразі є законно призначеним головним лікарем дитячої обласної лікарні. Три місяці тому, на 31-ій сесії облради депутати затвердили рішення про його призначення. 

Щодо позову депутата облради Юрія Яремчука про те, що Паненка було призначено незаконно, то на минулому тижні, 26 березня, Вищий адміністративний суд України ухвалив рішення на користь обласної Ради, що стосується аналогічного позову Юрія Яремчука. Тоді він просив скасувати розпорядження Сергія Свитка про звільнення екс-керівника Вінницького обласного шкірно-венерелогічного диспансеру та призначення нового головного лікаря цього закладу. Тому вважаю, що саме Вищий адміністративний суд України, який скасував рішення Вінницьког окружного адміністративного і апеляційного судів у справі того ж таки шкірно-венерологічного диспансеру, має ухвалити і остаточне рішення щодо законності призначення Василя Паненка.

Рішення суду про поновлення Тетяни Антонець на посаду головного лікаря обласної дитячої лікарні немає. Тому Василь Паненко продовжує виконувати свої обов’язки відповідно до чинного законодавства та згідно укладеного між ним і обласною Радою контракту. Сьогодні немає підстав поновлювати  Тетяну Антонець на роботі.

Обласна рада буде діяти відповідно до чинного законодавства. Варто тільки дочекатися остаточних рішень судів.

Як розвивалася епопея з вінницькою обласною дитячою лікарнею

5 травня 2014 року: голова вінницької обласної ради Сергій Свитко своїм розпорядженням звільняє Тетяну Антонець із посади головного лікаря дитячої обласної лікарні.

8 травня 2014 року: відбулося засідання Профкому лікарні, де на посаду нового керівника лікарі одноголосно підтримали кандидатуру Тетяни Антонець. На засідання трудового колективу прийшли і вінницькі активісти, які намагалися завадити лікарям проголосувати за обрану кандидатуру

22 травня 2014 року: представники громадських організацій разом із депутатами облради обговорювали кандидатів на посаду нового головного лікаря дитячої обласної. Дійство супроводжувалося скандалом і тривало більше чотирьох годин. В результаті депутати та громада обрали три кандидатури: Тетяну Антонець, Василя Паненка та Дмитра Свистунова

Липень 2014 року: за позовом депутата вінницької облради Івана Лєти скасовано розширені повноваження голови облради Сергія Свитка, керуючись якими останній і звільнив Тетяну Антонець

11 вересня 2014 року: голова облради Сергій Свитко призначив Василя Паненка новим головлікарем дитячої обласної лікарні. Незажаючи на те, що судові справи Антонець ще тривали

7 листопада 2014 року: вінницький окружний адмінсуд визнав протиправним та скасував розпорядження Свитка про звільнення Тетяни Антонець

13 січня 2015 року: вінницький апеляційний суд підтвердив рішення окружного адмінсуду у справі Антонець від 7 листопада 2014 року

січень 2015 року: депутат вінницької облради Юрій Яремчук звернувся до адміністративного суду із позовом про незаконне призначення Василя Паненка головним лікарем дитячої обласної лікарні

5 лютого 2015 року: вінницький адмінсуд визнав протиправним та скасував розпорядження голови облради Сергія Свитка про призначення Василя Паненка головним лікарем дитячої обласної лікарні

18 березня 2015 року: вінницький апеляційний суд підтвердив рішення суду адміністративного від 5 лютого 2015 року   

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дарья

    Не можуть поділити одне крісло. Коли вони уже угомоняться та почнуть нормально працювати.
  • Анонім

    ПОЗИЦІЯ ОБЛАСНОЇ РАДИ І ЇЇ ОЧІЛЬНИКА СЕРГІЯ СВИТКА ЩОДО ОБГОВОРЮВАНОГО ПИТАННЯ



    на жаль, автор статті свідомо чи несвідомо не дала коментар голови обласної Ради Сергія Свитка, тож ми надаємо його повністю на поставлені журналістом питання:



    1. 18.03.2015 апеляційний суд підтвердив рішення суду 1-ої інстанції від

    05.02.2015 про незаконність призначення Василя Паненка на посаду головного лікаря дитячої обласної лікарні. Чи є це підставою для голови облради Сергія Свитка розірвати з паном Паненком трудовий договір?



    Обласною Радою подано касаційну скаргу на постанову Вінницького окружного адміністративного суду і ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду щодо визнання протиправним та скасування розпорядження голови обласної Ради від 09.09.2014 року про призначення Василя Паненка на посаду головного лікаря Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, що були ухвалені на користь депутата обласної Ради Юрія Яремчука. Варто зазначити, що 16 січня 2015 року депутати обласної Ради на 31 позачерговій сесії обласної Ради 6 скликання ухвалили рішення про затвердження розпорядження голови обласної Ради Сергія Свитка No 257 про призначення Василя Паненка на посаду головного лікаря Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, яке не оскаржено. До речі, 26 березня 2015 року Вищим адміністративним судом України було ухвалено рішення на користь обласної Ради, що стосується аналогічного позову Юрія Яремчука, який також просив скасувати розпорядження голови обласної Ради про звільнення екс-керівника Вінницького обласного шкірно-венерелогічного диспансеру та призначення нового головного лікаря цього закладу. Тому вважаю, що Вищий адміністративний суд України, який скасував рішення Вінницького окружного адміністративного і Вінницького апеляційного адміністративного судів у зазначеній вище справі, має ухвалити і остаточне рішення щодо законності призначення Василя Паненка.



    2. 13.01.2015 набрала чинності ухвала окружного адмінсуду від 07.11.2014 про визнання незаконним та протиправним рішення Сергія Свитка про звільнення Тетяни Антонець із займаної посади (від 05.05.2014). Чи означає це, що Тетяна Антонець має право повернутися на посаду головного лікаря?



    Рішення суду про поновлення Тетяни Антонець на посаду головного лікаря обласної дитячої лікарні немає. Тому Василь Паненко продовжує виконувати свої посадові обов’язки відповідно до чинного законодавства та згідно укладеного між ним і обласною Радою контракту. На сьогодні підстав поновлювати на посаді Тетяну Антонець немає.



    3. Чим має у даному випадку керуватися Вінницька обласна рада - рішенням судів (виконувати їх) чи умовами трудового договору, заключеного із Василем Паненком? Чи потрібно виносити дане питання на сесію облради?



    Обласна Рада буде діяти відповідно до чинного законодавства. Варто дочекатися остаточних рішень судів і лише згодом робити висновки.
  • Андрій Вигонюк

    На жаль, мій тривалий коментар подано уривками та окремими тезами.

    Якщо є підстави поверненню- прошу дуже, позов проти власника- Обласної ради- от і вона вирішує.

    Прикро, що немає коментару обласноі Ради чи юрвідділу.

    Анонім reply Андрій Вигонюк

    Какое отношение гайда имеет к автомайдану? Они же от нее публично открестились!

    Іван Слободян reply Андрій Вигонюк

    Боже, це якийсь ЖАХ. Вона, Антонець, ж 100% корупціонер і начисто обирала обл. дит. лікарню. Невже цей античиновник може повернуктися на посаду і далі нагло красти у величезних масштабах держ гроші. П.С. Суди куплені за вкрадені гроші.

    Анонім reply Іван Слободян

    Вона не повернеться НІКОЛИ бо вже пенсіонерка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up