Як колишній міліціонер змусив теперішніх правоохоронців ворушитися

Як колишній міліціонер змусив теперішніх правоохоронців ворушитися
Андрій Моховіков переслав півтисячі завдатку за мобільний автору інтернет-оголошення, який виявився шахраїм, а міліція, замість шукати афериста, закрила провадження. Система дала задню, коли чоловік подав до суду - поновила розслідування
Вінничанин ламає ідеальні умови для інтернет-шахраїв, яким зручно дурити людей на гроші, бо ніхто їх не шукає. Андрій Моховіков оскаржив в суді постанову про закриття кримінального провадження, порушеного за його заявою. І правоохоронна система дала задню – скасувала попереднє рішення раніше, ніж про це виніс ухвалу суддя.

Про колишнього міліціонера, який переслав півтисячі завдатку за мобільний автору інтернет-оголошення і потім взявся заставляти міліцію працювати, щоб притягнула шахрая до відповідальності, 20minut.ua писав на початку липня - тут. Справу, де Андрій Моховіков потерпілий, закрили. Мовляв, це не кримінал, а цивільно-правові стосунки. Й послали людину судитися з недобросовісним продавцем. А як, якщо завдаток пересилався через „Приват-24”? Продавця ж іще треба знайти і заставити прийти до суду.

Андрій Моховіков знайшов про афериста дані, скориставшись власними оперативними знаннями і зв’язками. Дізнався, що на картці обманщика – під 200 тисяч гривень, й протягом тижня на неї надійшло 50 переказів на різні суми (від розміру завдатку до ціни телефону, який юнак нібито продавав через термінову потребу в грошах). Тож сумнівів ніяких - це був шахрай.

Колишній міліціонер знає, що повинна була зробити слідча, щоб зібрати офіційно ті самі дані. Але вона закрила провадження через два місяці. Отримав постанову про це чоловік через півроку, коли прийшов спитати, як йде розслідування. Виявилося – ніяк. За словами Моховікова, слідча навіть запиту в банк не посилала. Крім його пояснень в постанові не написала інших даних по суті справи. Зате процитувала статті Цивільного кодексу, аргументуючи, що історія Моховікова – не кримінал.  

І в решті чоловік пішов до суду з вимогою поновити розслідування – до слідчого судді, як вимагає Кримінальний процесуальний кодекс. То раніше можна було скаржитися в прокуратуру, тепер – тільки в суд.

- Три засідання слідство ігнорувало вимогу слідчого судді надати йому матеріали провадження, без яких він розглядати мою скаргу, звісно, не міг, - говорить Андрій Моховіков. – А на четвертому - суддя зачитав, що прокурор 10-го липня (заднім числом!) скасував постанову слідчої. Чому заднім числом? Бо на третьому засіданні, 17 липня, він телефонував прокурору і сказав, щоб завтра справа була. Ну, і 18-го вже був папірець про скасування постанови слідчої.

Так привід розгляду позову Моховікова зник. Його скарга далі не розгадається, а розслідування шахрайства має відновитися.  

В прес-службі прокуратури області заперечили, що скасували постанову про закриття справи потерпілого Моховикова лишень з тієї причини, що він її оскаржував у суді.

- Прокуратура міста з рішенням про закриття даного кримінального провадження не погодилась. Його скасували 10 липня й слідчому в цій справі надали вказівки щодо всебічного розслідування, - сказала прес-секретар прокурора області Ірина Вихованець. - Доречі, слідчого в справі змінили.
 
А хіба слідча не погоджує закриття провадження з прокурором? В міліції постійно мова, що без погодження в процесуального керівника нічого не можна зробити.  

- Не обов’язково погоджує. Якби погоджувала, ми б їй не дозволили, - запевнила Ірина Вихованець.  

На постанові про закриття провадження стоїть дата 23 січня. Виходить, прокурорського рішення документ чекав більше п’яти місяців. А ось що Андрій Моховіков розповідав ще до позову в суд про реакцію слідчої на його обурення закриттям справи:

- Вона мені одразу сказала: прокурор не опротестував, так що ви хочете? Типу, питання всі до прокурора. Але я знаю, що нього іти без толку. От я й пішов у суд, як вимагає Закон.

 

Читайте також:

Відео дня

 

Ідеальні умови для інтернет-шахраїв. Міліція їх не шукає
О бедных "терпилах" замолвите слово. Про развод на OLX и реакцию милиции

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Взагалі, питання цивільно-правових відносин не зовсім відноситься до повноважинь міліції.

    Для того, щоб не "попадатись на вудочку" інтернет шахраям достатньо  користуватися захищенеми інтернет ресурсами, таких наявно в досталь, та ігнорувати "інтернет обє'явки" де вказано: продам ЛЕД телевізор сотої діагоналі за тишчу гривень з предопплатою п'ясот. За товар потрібно розраховуватись виключно по прибутті його на поштове відділення, з попереднім ретельним його оглядом.

    З особистого досвіду інтернет продавця: будь який продавець, який впевнений у якості свого товару та достовірності його опису у оголошенні - відправить його наложеним платижем, попередньо обумовивши все з покупцем.

    Для ЛОХів: не буває Айфонів 5 серії за тисячу гривень і потужної необхідності продавця в коштаж уже сьогодні, бо всі ломбарди уже закриті то він не може його туди здати в три рази дорожче чим ціна у оголошенні.

    Анонім reply Анонім

    Чукча не читатель, но писать любит. Разбирать цивильно-правовые отношения вообще в компетенцию милиции не входит. Но наступают такие отношения только в том случае, когда оговоренный и оплаченный б/у товар приходит в ненадлежащем виде, комплектации и пр. Это, к стати, палка о двух концах. Потому, что когда идеальный внешне ноутбук или смартфон "тупит-лагает" или "без инструкции для колхозника", то есть все шансы самому оплатить издержки ответчика плюс судебные расходы. Но в статье речь о другом - о стремительно растущем вале тупых кидков на залогах, когда провинциальный злодюжка, втершись в доверие, деньги украл и исчез. Что есть ст. 190 в чистом виде и милицейской подследственности. Раскрывается элементарно, благодаря убожеству и патологическому идиотизму нынешних сопливых "кидал", которые просят денег на свою собственную банковскую карту, "привязанную" к номеру телефона, с которого осуществлялся "кидок". Таких недочеловеков надо долго и больно "учить". С радостью, пристрастием и широкой оглаской, чтоб другим неповадно было! Заодно, может  уровень слидчих и "киберзащитников" подтянется, хотя бы до уровня образцового гущинецкого ПТУ... Видите, сколько всего хорошего и полезного можно сделать за паршивых 20 баксов  .

    Анонім reply Анонім

    Автор над Вами правильно написал, дешевый товар - это кот в мишке. Хотите Качественный, сертефецированый  и гарантийный  товар - не жалейте денег. А хотите бббб/уууу за      3 грн., готовтесь что вас кинут через ХУ.... безмежное количество раз, и потом еще два раза для закрепления пройдённого материала. Ну вижу по коменту, що Вас, как лоха, кидали часто, то уже не страшно.
  • Абрамович Геннадий

    Моё почтение, Вам UT5NM!
  • Анонім

    Вибачте мене ну блять вже мабуть з самого народження диттиная знає про інтернет шахрайства та його види і все одно знаходяться ексземпляри які видуться на обман. А тут ще й колишній міліціонер, вже представляю який він був спеціаліст якщо так попав!

    Анонім reply Анонім

    Тот, кто не вчера приехал из колхоза, знает, что на интернет "развалах" можно приобрести отличную кастомную электронику по цене в разы меньше, чем предлагают барыги-перекупщики. Которые там же за копейки выметают все у людей, продающих СВОИ девайсы. И под другим ником выкладывают их в два-три раза дороже, чем купили. Базар он и есть базар... Но в данном случае речь идет о беспрецедентной наглости разных сблевышей, включая откровенную школоту, которая уже даже барыжить не хочет, а просто кидает по беспределу. Пользуясь совершенной беззубостью и безграмотностью нынешних правоохренителей. Этот "вал" надо сбить. Однозначно и образцово-показательно! Первым станет барыжка из Ровно. Не повезло засранцу. Будет "терпеть" на всю катушку. И таких эпизодов по всем областям надо бы сделать 10-15. Это немного и для следствия большого труда не составит, но всякую сволоту хорошо встряхнет. И тогда Украина хотя бы на шаг ближе к цивилизованному РЫНКУ станет.

    Абрамович Геннадий reply Анонім

    Друже! Спеціаліст Він був і є класний! Хто його знає, не дасть збрехати!
  • Анонім

    Молодец, Андрей Борисович!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up