У активістів спитають „Звідки зброя?”

У активістів спитають „Звідки зброя?”
Обіцяють роззброїти. Про рішення перевірити громадські формування на озброєність членів днями заявила прокуратура, бо на господарських конфліктах ці захисники сторін все частіше світять стволами. Як сприйняли таку новину керівники тих структур, які в народі вважають озброєними, і чи вірять вінничани, що перевірки припинять „безпрєдєл”?

Останній конфлікт зі стрільбою на обласному рівні був на Мурафському кар’єрі. Кількома тижнями раніше вся країна спостерігала за війною Правого сектору в Мукачевому... І ось днями правоохоронці вирішили: варто перевірити громадські формування на наявність зброї, якщо є законним чином оформлена, то чи все з нею гаразд. Журналіст продзвонила керівників самооборон та інших силових формувань, щоб почути реакцію на раптовий контроль правоохоронців. І виявилося - дехто знає заздалегідь, коли в який підрозділ прийде працівник міліції. 

Шість десятків кримінальних проваджень про злочини, де знаряддям була вогнепальна та пневматична зброя, бойові припаси, вибухівка, розслідується зараз. Цьогорічних із них, за даними прокуратури області, – третина. Виходить, 40 злочинів – це недоведені до суду або й не розкриті події минулих років. 

В повідомленні прес-служби прокуратури області написали, що ініціювали перевірки також власників травматичної зброї. І вже 29 із них позбавили пістолетів, бо люди втратили статус члена громадського формування з охорони порядку, тому володіти зброєю вже не мають права.  

То що ж послужило причиною, що саме зараз правоохоронці взялися вишукувати незаконно озброєних? На це є пояснення в офіційному повідомленні прокуратури області: „У ряді злочинів учасниками подій стали представники громадських формувань, які мали при собі зброю. При цьому, їх дії часто пов’язані з так названим «захистом» прав суб'єктів господарювання”.  

Пізно органи реагують?
- Ми бачимо, що міліція не може працювати на упередження, на якусь профілактику, і дуже часто проводить якісь такі подібні речі тільки тоді, коли вже щось трапилося. Що стало причиною перевірок, чи Мурафа, чи Мукачеве, не знаю. Але поки, як кажуть, не плюнуло гарячим, не реагували.  

Це так прокоментував початок перевірок громадських формувань командир крайової команди УНСО Сергій Чумак, який сам не раз брав участь в господарських конфліктах. Він не проти перевірок. Контроль за озброєнням, каже, має бути. Так вимагає Закон. Він же сам, доречі, уже роззброєний. В Сергія Чумака забрали оформлений в законний спосіб, але незаконно використаний в Калинівському райвідділі міліції мисливський карабін, бо вже засудили за той постріл. 

- Чи не викличе опору в членів формувань раптовий контроль правоохоронців, як думаєте? – питаємо в Сергія Чумака, який керував Правим сектором в той період, коли його люди носилися з "калашами" - макетами автоматів.    

- Якщо людина адекватна, нормальна і по правилам зберігає зброю, то які нарікання можуть з її боку до правоохоронців, коли вони її перевіряють? - каже він. - Якщо ж неадекватна, якимось чином отримала зброю і починає з нею ходити де попало, то... Мабуть, неправильно її видали, цю зброю. 
  
„В нас нема, що перевіряти”
Про участь різних силових груп, які в народі називають „бандитськими” та вважають озброєними, „20 хвилин” писала тут - Вінницькі "робінгуди" дуже схожі на героїв 90-х. Зараз питаємо в керівників військово-політичних рухів і самообоорон, як ставляться вони до перевірок на озброєність? 

- В нас немає зовсім, кого перевіряти, - сказав начальник штабу громадського формування „Вінницька обласна Самооборона Майдану” Андрій Книжник. - У одного чоловіка тільки є зброя. Він колишній працівник міліції, і все законно. Хочете, щоб я озвучив причину перевірок? Це все називається – підготовка до виборів. 

А от очільник вінницького Правого сектору Ігор Гемба думає, що перевіряти починають усіх через події в Мукачевому.   

- Поки що ніяких дій і дзвінків не було. Залишаємося без уваги правоохоронців, - сказав він. – Якщо в наших є зброя, то вона легальна. Кількість не скажу. Така інформація – не для розголошення. Особисто я не маю зброї. 

Нагадаємо, що й Ігор Гемба теж був учасником подій, де силовим втручанням вирішувалися господарські конфлікти.  

- Якщо розібратися, що відбувається у Вінницькій області, то так, перевірки зброї потрібні, - каже він. - З’явилося дуже багато самопроголошених псевдо патріотичних організацій. І я не проти, щоб їх перевірили на наявність зброї з документом.   

Відео дня

В самообороні – все по графіку 
- Нормально, що перевіряють. От в мене зараз сидить пан капітан і переписує всі дані про членів формування, - реагує на дзвінок журналіста керівник штабу міської самооборони Віталій Пілманіс і замість говорити самому, передає трубку міліціонеру.  
- Зараз перепишу собі весь їх особовий склад, і з приводу кожної людини зробимо перевірку, - мусив вже розмовляти капітан. - Сьогодні мені сказали сюди прийти, а завтра, не знаю, може, до когось іще. Це в керівництва треба питати. 

- Всі громадські формування підпорядковані і підконтрольні обласній міліції, яка повинна курувати, що твориться в них, бо дуже зараз багато пішло зброї з АТО і дуже багато людей, яких вважали активістами, займаються грабежами та іншими протизаконними діями, - говорив далі самооборонівець.
 
Він не зміг сказати, скільки його людей мають дозвіл на зброю. Мовляв, про всіх 900 не знає. Зате жінки-самооборонівки, говорить, озброєні травматами. 

- Мені не треба, навіщо? – розсміявся на питання, чи має зареєстрований пістолет чи мисливську рушницю сам, Віталій Пілманіс. - В мене є табельна зброя в зоні АТО, так що мені зброя не треба.
 
- Після Майдану міліція була збентежена, а зараз вже треба приводити все до ладу, бо під вивіскою якоїсь громадської організації, якогось формування, може будь-що творитися, - розказує далі Віталій Пілманіс, і з його слів стає зрозуміло, що він про перевірку знав. - Перевірки повинні бути, як мінімум, раз в три місяці. Але це не від мене залежить. Це від керівництва. Наприклад, Алексєєв сказав, що сьогодні підрозділ мій перевіряють, а завтра - районної самооборони, далі області. Повинні бути перевірки, щоб не було всяких непорозумінь. 

Люди кажуть: "Нарешті!"
Редакція запитала вінничан у групі Вконтакті Новини Вінниці 20minut.ua, як вони ставляться до того, що правоохоронці вирішили перевірити законність видачі зброї членам громадських формувань (самооборони, Правий сектор, приватні охоронні структури).  

- Нарешті! Давно пора покінчити з цим „безпрєдєлом", - більшість вибрали саме таку відповідь. Проголосуйте і ви. 


 


 

ЗБРОЙНА СТАТИСТИКА
В скількох злочинах знаряддям були
вогнепальна та пневматична зброя, бойові припаси, вибухівка
та скільки вилучили забороненого? 

ані прес-служби прокуратури Вінницької області)
 

  • Всього розслідують - 60 проваджень 
  • За подіями цього року - 20 
  • Більшість з них - це розбої і хуліганства


За півроку вилучили 

  • 36 одиниць вогнепальної зброї:
    1 автомат,
    6 гвинтівок,
    17 пістолетів,
    9 обрізів мисливських рушниць,
    3 одиниці саморобної зброї  
  • 3458 набоїв 
  • 7 гранат 
  • 3,5 кг вибухової речовини 
  • + 29 пристроїв для відстріл гумових куль (з почату перевірки)

 
Добровільно здали 

  • 107 одиниць вогнепальної зброї (78 – незареєстрованої)
  • 28 - спецзасобів (6 незареєстрованих) 
  • 2 снаряди 
  • 3 міни 
  • 469 набоїв різного калібру

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexey Shytov

    а то, что Пилманис имеет уголовное прошлое - это ничего. зато теперь - "самооборона".

    "поважна людина"... мерзко и противно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up