Кому субсидія. Заявку на пільгу подало уже більше 22 тисяч городян

Кому субсидія. Заявку на пільгу подало уже більше 22 тисяч городян
Станом на минулий тиждень тільки в обласному центрі заявку-талони на оформлення субсидій подали більше 22 тисяч городян. З них близько восьми тисяч уже отримали послугу. Та соцслужби очікують збільшення претендентів на держпопомогу всередині грудня, коли люди отримають квитанції за листопад

Якщо раніше, напевно навіть не усі ті, кому передбачені субсидії, не квапилися їх оформляти, то цьогоріч, за словами експертів, ситуація має змінитися. Зростання цін на товари при фактичній незмінності рівня зарплат та пенсій плюс підвищення тарифів мають призвести до зростання «попиту» на державну допомогу.

Правда, поки що, принаймні у Вінниці, особливого ажіотажу в цьому питанні не спостерігається. Так, станом на 23 жовтня, за словами директора департаменту соцполітики Лариси Попової, за субсидіями звернулися близько 20 тисяч городян. Приріст, порівняно з аналогічним періодом минулого року, склав 3,5 тисячі.

Через два тижні, станом на 12 листопада, кількість городян, які отримали талони попереднього запису на оформлення субсидій, склала близько 22 тисяч. Кількість тих, хто уже отримав послугу – вісім тисяч.

Відео дня

- Але ми прогнозуємо, що орієнтовно всередині грудня, після того як люди отримають платівки за комунальні послуги за листопад, буде друга черга звернень за субсидіями, - каже заступник міського голови Андрій Рева.

Справа в тому, що якщо в жовтні опалення подавалось тільки кілька останніх днів місяця, то в листопаді більшість квартир (за виключення тих, де мерія вирішила економити, вимикаючи подачу опалення вдень) опалювалися практично місяць. А це означає, що ця обставина суттєво «обтяжить» розмір квартплати.

Кому передбачено

Нагадаємо, з першого жовтня змінилися умови надання субсидій. Окрім зміни нормативів на кшталт площі житла, обсягів спожитих газу, гарячої та холодної води, тощо змінилась і сама схема обчислення/нарахування субсидій.

Якщо раніше все було більш-менш чітко: субсидія призначалась, якщо розмір комунальних нарахувань перевищував 15% чи 10% від сукупних доходів родини, то тепер для цього є окрема формула.  

«Житлові субсидії будуть призначатись за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг та обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу, який буде розраховуватись для кожного домогосподарства індивідуально за відповідною формулою» - йдеться у поясненні на сайті міськради.

Простіше кажучи, суть в тому, що спочатку вираховується відсоток обов’язкового платежу. Для цього середньомісячний дохід (протягом 6 міс.) ділиться на розмір прожиткового мінімуму (в даному випадку 1176 гривень, а не 1218 гривень як для працездатних), далі ділиться на 2 та множиться на 15. Останні дві цифри – незмінні. Таким чином отримується певний відсоток, помноживши який на розмір сукупного місячного доходу родини і визначається розмір обов’язково платежу. Якщо отримана сума перевищує розмір нарахованих комунальних платежів – субсидія відповідно не призначається. Якщо вона менша – різниця між двома показниками і буде розміром субсидії: віднявши отриману суму від розміру нарахувань (якщо вони не виходять за межі соціальних нормативів), можна визначити розмір субсидії.

Хто не отримає

Але окрім отриманого таким чином показника, є ще інші критерії, які визначають, чи може отримана людина субсидію, чи в цьому їй буде відмовлено.

По-перше, якщо в помешканні зареєстровані працездатні громадяни, які протягом трьох місяців до звернення не працювали, не навчалися на денних відділеннях та не були зареєстровані у службі зайнятості як безробітні (крім тих, хто доглядає за дітьми, інвалідами та людьми похилого віку). По-друге, не отримає субсидію той, хто здає житло в оренду. По-третє, якщо у власника, зареєстрованих мешканців або їх подружжя у власності є більше одного житлового приміщення або автомобіль не старше 10 років. І нарешті, якщо з моменту придбання житла пройшло менше одного року.

Куди звертатися

Для визначення права на призначення житлово-комунальної субсидії потрібно звернутись до головних спеціалістів Департаменту соціальної політики, які здійснюють прийом у Територіальних відділеннях Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» за місцем реєстрації: відділення «Прозорий офіс» «Вишенька» - просп. Космонавтів, 30, відділення «Прозорий офіс» «Старе Місто» - вул. Островського, 85.

Для призначення субсидій потрібно мати довідки про доходи, склад сім’ї та сплаті житлово-комунальних послуг.

Правда, у Вінниці цей перелік скорочено. Зокрема, не потрібно приносити довідки про нарахування за житлово-комунальні послуги, цю інформацію спеціалісту управління соцзахисту надає Центр муніципальних систем управління, який має відповідну базу даних. Також пенсіонерам не потрібно приносити довідку про нараховану пенсію, ця інформація теж отримується спеціалістом (крім пенсіонерів МО та УМВС).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    С такими темпами скоро будут социальные бунты.

    винничанин reply Анонім

    Значит, АТО распространится на всю Украину.
  • Анонім

    Это только началою  Поднимется оплата за отопление до европейских нормативов (мы же теперь Европа) всех пенсионерам, бюджетникам автоматом можно насчитывать субсидию.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up