Анонс: I дитячий Всеукраїнський фестиваль з вінницької гри «Шахові сліди»

Анонс: I дитячий Всеукраїнський фестиваль з вінницької гри «Шахові сліди»
Всі охочі школярі можуть взяти участь в I дитячому Всеукраїнському турнірі з гри «Шахові сліди». Змагання пройдуть в суботу, 21 листопада 2015 року в МДЮСШ № 6 Вінниці (Театральна, 24) . Тривалість гри – з 16.00 до 17.30. Реєстрація в день початку змагань - з 15.30 до 15.55 год. Початок - о 16.00 годині. Внесків – немає.

Правила легкі і доступні кожному, незалежно від віку. Винахідник гри протягом 10 хвилин навчить грати всіх за допомогою демонстраційної дошки. Також можна буде поспарингувати перед початком турніру!

Турнір проводиться в трьох групах: серед юнаків та дівчат до 8 років (2007 р.н.), до 10 років (2005 р.н і молодші) та старше 10 років (2004 р.н. і старші) за нокаут-системою (до першої поразки).

Призові місця серед юнаків і дівчат  визначатимуться в групах:  до 8 років (2007 р.н.), до 10 років (2005 р.н і молодші) та старше 10 років (2004 р.н. і старші). Призери нагороджуються грамотами, медалями і цінними призами (футболками, сувенірами).

Відео дня

Довідки за телефонами: організатор Шафір Михайло Володимирович (099-128-52-72,  098-268-93-67)

Правила вінницької гри «Сліди»

   В «Сліди» (або «Шахові сліди») грають два учасники на 64-клітинковій дошці. Ходять по черзі.

  1. Для гри можна використовувати шахи різних кольорів або шашки (з дамками), або фішки. Оптимально в якості основних фігур використовувати шахові тури, в якості їхніх слідів – шашки відповідних кольорів. 
  2. Хід виконує лише одна головна одна фігура (умовно це тура) у кожного з гравців. Вона ходить як шахова тура – на будь-яку кількість клітинок по вертикалі або горизонталі. Перескакувати через фігури тура не може. Єдина відмінність цієї фігури від шахової тури – заборонено ставати під удар.
  3. На початку партії тура білих розташовується на клітинці «а1», чорних – на «h8». Інших фігур на шахівниці немає. Починають білі.  
  4. Туру бити заборонено (як короля в шахах). Водночас всі неможливі ходи повертаються назад - за вимогою одного з гравців або судді.
  5. Після кожного ходу тури на її попередньому місці знаходження ставиться слід – будь-яка фігура або фішка (окрім тури) кольору своєї тури.
  6. Сліди не ходять і не б’ють ані туру, ані сліди суперника. Якщо помилково походити слідом – хід повертається назад, як неможливий.
  7. Чужі сліди можна бити турою (лише один слід за один хід). Це можна робити лише тоді, коли слід є незахищеним іншим слідом або турою. Захищені слідом або турою сліди знімати забороняється. Якщо побити слід не по правилам – хід повертається назад, як неможливий.
  8. Бити сліди в грі необов’язково.          
  9. Суддя має право оголошувати поразку за 3 неможливих ходи. 
  10. Мета гри – захопити і відгородити якомога більше території, щоб у суперника не було ходів - тобто запатувати опонента. Запатований гравець, який не може зробити хід – оголошується переможеним. Отже, його суперник – виграв.

Арбітр має право присудити нічию, якщо ситуація на дошці багаторазово повторюється і протягом 30 ходів суттєво не змінюється. А ось погоджуватися на нічию забороняється. За гри по правилам в слідах має бути переможець.    

За перемогу нараховується 1 очко, за поразку – 0, за нічию – ½ очки.

В слідах необхідно виконувати правила етики: можливі за правилами ходи брати назад заборонено; торкнувся своєї фігури – маєш нею ходити; торкнувся чужої – мусиш її бити.     

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Молодці, що розвиваєте спорт.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up