Бійцям АТО допоможуть вибрати «потрібних» волонтерів

Бійцям АТО допоможуть вибрати «потрібних» волонтерів
Волонтери біля першого інформаційного намету. Олена Верлан (у центрі) зі студентами-черговими Іваном Кучером і Світланою Дяченко збираються віднести пораненим солодощі, а Людмила Станіславенко передає Олександру Дмитрієву талони на бензин, необхідний для відправки авто з продуктами в зону АТО
Вінницькі волонтери вирішили створити єдиний інформаційний центр - так виник проект «Волонтер-інфо». Це зроблено заради того, щоб військовослужбовці могли швидко зорієнтуватися, в яку саме з волонтерських організацій їм потрібно звернутись.

На території військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, недалеко від входу, стоїть синій намет з написом «Волонтер-інфо».

- Намет знаходиться тут уже тиждень, - розповідає студент Вінницького національного медичного університету Іван Кучер, який зі Світланою Дяченко, також студенткою медуніверситету, чергує у наметі. – Вінничани можуть сюди приносити продукти, медикаменти, речі для бійців.

Куди бійцям звертатися

Відео дня

Волонтерське життя навколо намету вирує: голова наглядово-координаційної ради громадських організацій та волонтерів при Вінницькому військовому госпіталі Олена Верлан привезла ящики з печивом і цукерками, передані благодійниками для поранених. Їй допомагають голова ГО «Рада Вінниччини» Людмила Станіславенко та голова благодійного фонду «Архангел» Олександр Дмитрієв.

- «Волонтер-інфо» - спільний проект госпітальних волонтерів і благодійного фонду «Архангел», - розказує Олена Верлан. - Волонтерських організацій у Вінниці та області багато. Це чудово, але людям часом складно розібратися, заради кого волонтери, власне, і працюють. Адже кожна організація, як правило, має якийсь один основний профіль. Проблеми, з якими стикаються ті, хто повернувся із зони воєнних дій на Сході, різні: юридичні,  соціальні,  з ліками. Тому й вирішено було створити єдиний інформаційний центр. Коштами для придбання обладнання нам допоміг депутат Верховної Ради Геннадій Ткачук. В інших містах подібні центри вже успішно працюють, тепер такий буде і у Вінниці. Це наш перший намет, плануємо поставити ще кілька.

Буде і брошура

Поки що інформацію чергові надають тільки усно, але скоро в наметі з’явиться і друкована продукція.

- Ми вже підготували до друку брошуру, яка необхідна для тих, хто потрапляє в АТО – від моменту мобілізації і до повернення додому, - розповідає Олена Верлан. - За рік ми вже вивчили всі основні проблеми, які можуть підстерігати військовослужбовців. Краще, звісно,  їх  уникнути взагалі  – тому треба вивчити цю брошуру до відправки в АТО, бо коли воїн потрапляє в якесь складне становище, вже пізно читати її… Невдовзі проведемо її презентацію, потім будемо розповсюджувати через військкомати і намети «Волонтер-інфо». У наметах, до речі, буде інформація і для самих волонтерів – наш проект має на меті координування роботи всіх волонтерських організацій. Батькам тих бійців, які знаходяться в зоні АТО, допоможемо передавати дітям передачі, якщо ж син чи дочка довго не виходить на зв'язок – допоможемо дізнатися, що з дитиною…

Ходили попід хати

Поки студенти-чергові відносять солодощі в госпіталь – роздавати пораненим, Людмила Станіславенко передає Олександру Дмитрієву талони на бензин.

- Треба авто заправити - увечері я з колегою по фонду Валерієм Токарем поведу автомобіль в Артемівськ, у Перший добровільний мобільний госпіталь імені Пирогова, - пояснює Олександр Дмитрієв. – Минулого тижня передали туди на 60 тис. грн медикаментів, а цього разу веземо техніку для кухні (хлібопічки, духовку), свіжі овочі. На моїй пам’яті вперше стільки народу збирало вантаж: організації і з обласного центру, і з районів, і «неорганізовані» громадяни. З Комсомольського, наприклад, передали тонну продуктів – за одну добу назбирали! Голова селищної ради з кількома активістами попід хати ходив, збирав гроші – на них купили тушонку, рибні консерви. Люди позносили свіжу городину: огірки, цибулю, а вінницькі підприємці ще й помідорів і капусти дали, так що поранені на передовій отримають свіженькі вітаміни.

Волонтери вперше зустрінуться

- Волонтери Вінниччини працюють без вихідних і свят, - каже Людмила Станіславенко. – За цілий рік ми встигли заочно між собою перезнайомитися, по телефону спілкуємося часто, а оце вирішили зустрітися «живцем». У суботу, 4 липня, представники волонтерських груп, які працюють з бійцями АТО, влаштовують дружню зустріч на озері Соцького. Познайомимося нарешті у реальному житті, обміняємося досвідом, поласуємо борщем і кулешем. Буде і культурна програма. Назвали ми цей захід «Коло щирих сердець» - адже за рік тяжкої праці з рядів волонтерів відсіялися ті, хто шукав легкої слави чи піару, залишилися лише ті, в кого дійсно велике та щире серце.

Сергій Замостянський

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Сбор ОПГ "волонтер".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up