Сьогодні провідна неділя. Не кажіть про мертвих погане.

Сьогодні провідна неділя. Не кажіть про мертвих погане.
Другий тиждень після Великодня називають "поминальним", або Томиним (Фоминим) тижнем, Проводами, "гробками", "могилками" (Поділля й Волинь), "бабським Великоднем" (Київщина та Лівобережжя), поминками (Херсонщина). Починається тиждень Провідною, Поминальною, Томиною неділею, Радуницею (Радунцем, Радовницею).

Для Проводів немає одного чітко визначеного дня - цей день кожного року призначає священик. Таким днем може бути будь-який день поминального тижня.
Здавна існує звичай в Україні провідувати на Провідному тижні своїх померлих родичів. У призначений для Проводів день уся парафія з хоругвами, хрестами, церковним хором і священиками іде на кладовище. Ставши поміж могилами, відправляють спільну панахиду, моляться за спасіння душ померлих, а потім справляють на гробках своїх близьких обід-тризну. Вітаються з ними, тричі постукавши по хресті свяченим яєчком i сказавши: „Христос воскрес!" Якщо між покійними i живими залишились якісь непорозуміння, слід попросити вибачення, а також простити їх. Вважається, що в ці дні вони нас чують, тому вибачать тим, хто завинив перед ними на цьому світі.
Згадуючи на "поминальному" тижні померлих родичів, не годиться їх називати небіжчиками, бо в ці дні вони все чують, як про них кажуть. Найкраще говорити про них "родичі".

Ще у народі вірять у те, шо в ніч на Страсну п'ятницю душі померлих збираються на свій „Мертвецький Великдень" у колишніх своїх церквах, а правлять цю службу покійні священики iз цих же церков. А повертаються вони в засвіти у першу неділю після Великодня. Вона так i називається — Поминальна, або Провідна (Проводи).

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Згадав історію. Бабця колись розповідала. Була у Вінниці якась відома на все місто алкоголічка. Пиячила та спала де попало. Заснула раз на кладовищі, у купі листя. Прийшов офіцер з коханкою - бо більше не було де: дома жінка і т.д., присіли біля тієї купи. Він скинув куртку, підстелив їй. Горілочка, закусочка, все таке... "За тебе,- каже він". " - І за тебе, - відпвідає вона". Раптом з купи висовується рука: "А за мене?!"... Вони зацсяли так, шо, втікаючи, забули і куртку, і горілку. Та баба встала, випила, закусила. Порилася в кишенях, за документами знайшла офіцера - бо ж трибунал, бляха муха! - і віддала йому належне. У сім.ї стався шкандаль, але загалом то був хеппі енд.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera 12:15 Зробіть себе красивою цією весною: найкращі процедури від вінницьких салонів краси (партнерський проєкт) 12:13 Військові 120-ї бригади тероборони отримали нове обладнання для боротьби з окупантами photo_camera 11:28 Уламки дрона пошкодили енергетичний об'єкт на Вінниччині: 23 тисячі людей були без світла Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 11:09 У Вінниці наступного місяця працюватиме 31 пришкільний табір 10:11 ЗСУ збили 20 ворожих «шахедів»: ППО працювала й на Вінниччині 10:10 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 09:41 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:20 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 08:39 Сьогодні вітаємо Степана. Історія, заборони та прикмети 17 травня 21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року 18:43 «Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up