Жертви вінницького „Еліта-центру” самі добудували дім

Жертви вінницького „Еліта-центру” самі добудували дім
- Ми добудували будинок без додаткових внесків, а дістався він нам від „Мрії” ось таким, - показують фото дому в Аграномічному вкладники Юрій Усов, Наталя Гладка, Ірина Підлісна і Лариса Феняк. - На рівні третього поверху грошей не стало
За розтрату мільйона доларів по вісім років тюрми, але з правом оскарження, дали керівникам приватної фірми за аферу на кшталт „Еліта-центру” під Вінницею. Потерпілі інвестори просять більше для підприємців і кажуть, що будинок, який вони добудували самі, не віддадуть нікому

Суд дав солідні строки, але не взяв підсудних під варту. У вересні справу розтрати двох підприємців, які зібрали гроші з вінничан за 40 квартир, але не побудували для них будинок в Агрономічному, буде слухати апеляційний суд.

- Те, що засуджених за мільйон доларів розтрати не взяли під варту, насторожує, - кажуть потерпілі. - Тим більше, що зі сторони підприємців не раз звучали фрази: «Нам не страшні ваші вироки», «Ми все порішаємо», «У нас скрізь зв’язки»...

Засідання запланували на 11 вересня. До рішення апеляції засуджені судом першої інстанції ще не злочинці. Але як 39 вінничан, визнанні слідством потерпілими, рятували свої квартири самі, варте окремої уваги. Люди побороли вінницький „Еліта-центр” тим, що змогли самі добудувати будинок. Зараз кажуть, що без бою його не віддадуть.

Хто винний, і що робити
Щоб довести до пуття багатоповерхівку на вулиці Академічній, знадобилися роки. Зводила дім приватна фірма „Сервіс-Центр «Мрія»”. Зібрала сто відсотків коштів з вінничан-інвесторів, але через рік застрягла на рівні четвертого поверху... Це було якраз в 2007 році, коли в Києві закрутилася справа славнозвісної афери „Еліта-центр”.

Так само, як і в столиці, у Вінниці люди вклали в примарні квартири заощадження, позичені чи кредитні гроші, але житла у визначений договорами строк не отримали. Причину кваліфікувало міліцейське слідство, як службову розтрату у особливо великих розмірах.

- Одна справа - хто винний, і друга – що робити далі, - згадує один з інвесторів, адвокат Юрій Усов, який у складі ініціативної групи з семи вкладників цивільним позовом добився арешту будинку і заморозив подальші дії підприємців, яких запідозрили в шахрайстві. - Ми мали оперативну інформацію, що під заставу незакінченого будівництва нашого дому хотіли взяти два мільйона кредиту. Один планували віддати, як відкати, а з другим втекти.    

Роки пройшли в судах
- Я купував квартиру для дочки і казав, що вона мені знадобиться через сім років. Як напророчив, - каже адвокат Усов, що з сусідами по недобудованому будинку в Агрономічному пройшов не один суд, оббив не один поріг, не на одній підніжці колишніх забудовників спіткнувся. - Ми домоглися порушення кримінальної справи дуже тяжко. Нам постійно ставили палки в колеса. Хтось в обласній прокуратурі їх прикривав.

«Їх» - це засновника фірми “Сервіс-центр „Мрія” і її «мозкового центру». Так називають потерпілі підприємців Рибака та Романова. Останній - раніше судимий за схожі злочини.      

- До осені 2007 року вони оперували всією сумою, а це близько 8,5 мільйона гривень, - говорить Юрій Усов. – Але з жовтня роботи припинилися. Нам казали, що причина відставання від графіку - нестандартні панелі, яких доводиться чекати. Потім зима заважала будувати...

Навесні інвестори дізналися про плани фірми взяти кредит на продовження будівництва. Виникло логічне запитання: «Де поділися вклади, якщо їх внесли 100 відсотків?» Люди написали заяву про злочин і звернулися в облдержадміністрацію за допомогою. Там створили робочу групу, яка встановила: на три поверхи «Мрія» витратила тільки 3,5 мільйона, а на вклади інвесторів можна було звершити дім повністю. Зниклі п’ять мільйонів, а це на той час мільйон доларів, стали підставою для порушення кримінальної справи.

- Ми дізналися, що в «Сервіс-центрі «Мрія» нічого за душею немає. Тільки величезні борги, - каже адвокат. – Тож єдиним варіантом відшкодувати збитки була передача людям права на незакінчений будинок. Фірма жодної копійки своїх грошей в будівництво не вклала. Тільки наші кошти.


Такий вигляд мав будинок в селі Аграномічне під Вінницею у 2007 році, коли вінничани-інвестори почали судові процеси і пошуки можливостей добудувати свій дім

Взяли справу в свої руки
Люди організувалися в кооператив «Академічне», через суд отримали права на будинок і знайшли структуру, яка за вільні 23 квартири в їхньому 63-квартирному домі та 650 квадратів нежитлових приміщень закінчить будівництво.

- Ми знов били в набат, дзвонили, просили і знайшли інвестора ВАТ «Гніванський кар’єр», - каже адвокат Усов. - Ми його прийняли в члени кооперативу за пайовий внесок на непродані квадратні метри.

Але не все так гладко в «Академічному», як знається на перший погляд. Зі слів адвоката, підприємці постійно ставили палки в колеса, оскаржували кожний отриманий документ. Дійшли до Вищого спеціалізованого суду, щоб скасувати рішення про передачу людям прав на недобуваний дім.

- Я особисто знаю всі нюанси цього скасування, хто, як і почому його скасовував, - каже адвокат. – І що цікаво, вони й там «кинули». Наобіцяли квартиру в нашому будинку і навіть уклали договір, коли у «Мрії» вже ніяких прав не було.

Будинок уже належав кооперативу „Академічне”, тому люди на повторному розгляді просили відшкодувати їм тільки ту суму грошей, яка пішла мимо будинку. Суд задовольнив вимоги повністю.

- Це був 2012 рік. З того часу почалася активна стадія будівництва, - каже адвокат Усов. – Паралельно з цим кримінальна справа пішла до суду. Встановили суму вкрадених коштів. Математика дуже проста. У вилучених слідством документах актів виконаних робіт на 3,5 мільйона гривень, а в банківських виписках 8,5 мільйона внесків людей.

„Якщо що – влаштуємо люстрацію”
Вирок підприємцям винесли в червні. На нього є дві апеляції. Підсудні наполягають, що вони не винні. Потерпілі - по вісім років тюрми для таких мало.

- Будинок вже зданий в експлуатацію, і ми б давно переїхали в наші квартири, якби нам не заважали. Боїмося до апеляції робити ремонти, - каже власниця квартири на вулиці Академічній Лариса Феняк.

- Ми вже настільки налякані, - каже ще одна інвестора Ірина Підлісна. – Не раз траплялося так: тільки є рішення на нашу користь, раз – на їхню друге.

- Якщо апеляція скасує вирок, ми це так не залишимо, - говорить потерпіла Наталя Гладка. – Приведемо Правий сектор і влаштуємо люстрацію. Ці шахраї мають чим платити суддям, бо досі продають квартири в нашому будинку. Я ходила як покупець по оголошенню, і посередниця сказала, що вона від Романова.

- У нас на будинку плакат висить, що забудовник – обслуговуючий кооператив „Академічний”, - розказує Ірина Підлісна. - Я ріелтера до плакату підвела і спитала про це. Так вона мені сказала, що «Мрія» поглинула кооператив! Як так можна безбожно брехати?!  

“Сервіс-центр «Мрія» працює з іншими людьми – колишніми міліціонерами?
Додзвонитися редакції вдалося тільки до одного з підсудних підприємців. Номер пана Романова, який зберігся у потерпілих ще з тих часів, вже чотири роки належить іншій людині. Жінка, яка зняла трубку, сказала, що запитують Романова постійно, але вона з ним не знайома. А колишній засновник фірми „Сервіс-центр “Мрія” Олександр Рибак не поміняв контактних даних.

Чоловік розповів, що вважає рішення суду першої інстанції необґрунтованим. Розкрадання не було, були господарські витрати фірми і він докладно пояснив їх слідству. В апеляційному суді Олександр Рибак буде доводити, що проблеми будівництва під Вінницею – це не кримінал, а цивільно-правова справа.

- Просто комусь дуже треба було відібрати цей будинок, - сказав він і додав, що з „колегами” по фірмі вже кілька років не спілкується.

- Після порушення кримінальної справи Рибак передав права на підприємство колишньому працівнику міліції, - говорить адвокат Юрій Усов. – Вони не можуть заспокоїтися ніяк. Подають безкінечні позови до судів, скарги в різні органи, в нас було безліч прокурорських перевірок, маємо чотири судові процеси і відкрите кримінальне провадження.

Юрій Усов давав пояснення в прокуратурі щодо законності діяльності кооперативу „Академічне”, бо там зараз це досліджують. Заяву написав теперішній директор „Мрії”. Про нього адвокат Усов каже, як про колишнього слідчого міліції та члена Партії регіонів, який у своїх скаргах пише, що у підприємства „помаранчеві рейдери відібрали будинок”.

Поговорити з цією людиною редакція не змогла – мобільний номер заблокований оператором. Тож продовження буде. Тим більше, що конфлікти навколо будинку кооперативу „Академічне” тривають.

- Я маю достовірні дані, що «Мрія» представлялася забудовником на підставі старих документів і продовжувала реалізацію квартир в нашому будинку, - каже Юрій Усов. - Побудували таку схему: начебто Романов, як приватний підприємець, був винний якійсь особі гроші, і «Мрія» перебирає на себе його борг та зобов’язується повернути його квартирою. Таких договорів вони уклали з десяток.

- За моєю інформацією, Романов продовжує усім цим займатися. Це в нього життєва схема така: «кидає» людей, вони починають бунтувати, він знаходить наступних, «кидає» їх і за рахунок цих грошей розраховується з попередніми, - розказує адвокат. - Оскільки збитки цим "попереднім" відшкодовані, він і засуджується до позбавлення волі з відстрочкою виконання. Попередніх п’ять разів йому вдавалось подібним чином уникати реального ув’язнення за вчинені злочини. Можемо лише здогадуватись, чому після того, як Романова по нашій справі арештував суд першої інстанції, апеляційний - змінив міру запобіжного заходу й залишив підозрюваного на волі. Але це було ще за старого керівництва. Змінилось не лише керівництво суду, а й, сподіваюсь, підхід до подібних суб’єктів, і уникнути справедливого покарання за людські сльози на цей раз Романову не вдасться.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • сосід

    романов і рибак ці два злодія є уродженцями рашки, що  й не дивно ,також в цій злодійській схемі задіяні колишні мент@ри шевчов і вічіков люди будьте уважні при купівлі квартир в цьому будинку реальним продавцем є Гніванський карєр або потерпілі від злодіянь мрії ,обовязково провіряйте документи такі як свідоцтво на право власності , технічний паспорт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up