Стрижавський лісник каже, що вибору не мав. А поранений ним в голову чоловік навряд чи заговорить

Стрижавський лісник каже, що вибору не мав. А поранений ним в голову чоловік навряд чи заговорить
Лісник Микола розпізнав звук і бачив спалах, тож не сумнівався – по його будинку стріляють. Взяв свій карабін і двічі вистрілив у темряву через вікно. Поранений ним охоронець з Вінниці зараз у комі і сказати, чи справді грабувати приходив і з ким, навряд чи зможе...

Чоловіка з простреленою головою знайшла під будинком лісника міліція. Близько четвертої ранку минулого середи правоохоронців викликав господар. Сказав, що захищався від нападу бандитів і застосовував карабін. А біля пораненого зброї не було. Лісник думає, що співучасники нападу втекли, коли він почав відстрілюватися.
- Звичайно, я не ходив сам оглядати територію. Ніч. Темнота. Куди йти? Тим більше, що був у Зарванцях випадок страшний, - каже Микола про нерозкритий розбій з убивством на іншій околиці Вінниці. - Мені треба було дитину захищати, жінку. Тепер спати нормально не можемо, тому що зброю у мене вилучили. Навіть ту, що була непричетна до події.
Поранений в голову лісником чоловік - в реанімації. Це 36-річний охоронець приватної фірми з Вінниці. В міліції з’ясували, що незадовго до подій в Стрижавці, він святкував день народження в ресторані з компанією. Учасників застілля знайшли і перевіряють на причетність до подій під хатою лісника. З’ясовують, чого вінничанин опинився там, з ким був і з якою метою приходив. Запитати ж у самого неможливо. Чоловік тиждень у комі, й медики сприятливих прогнозів не дають.

Влучив навмання
- Куля застряла на задній пластинці тім'яної кістки, - каже хірург лікарні швидкої допомоги Валерій Надольський. - Вона пройшла лобну кістку, пройшла речовину мозку, не пошкодила магістральних судин. Оперативне втручання забезпечило пораненому можливість існування і зняло загрозу втрати життя.   
А вчора заступник головного лікарня Богдан Трохименко сказав, що пацієнта двічі прооперували, і він досі без свідомості. Зараз він знаходиться в стані сопору - виконує інструкції лікарів, і ті чекають покращення. Та навряд чи взагалі після такого поранення людина зможе давати свідчення правоохоронцям.
- Стан залишається важким, - каже Богдан Трохименко. - Пошкоджена ліва півкуля. Важко сказати, чи людина в перспективі буде розмовляти. Треба чекати. Поки прогноз можна дати тільки один - про життя.
- Я знаю, що жива людина, - говорить Микола, якій навмання влучив прямо у лоб. – Я зараз не у тому стані, щоб слідкувати за одужанням. Чи чекаю, коли він дасть свідчення? Знаєте, я не пішов до нього в ресторан чи куди там стріляти. Я захищався. І не хотів такого...

„У мене іншого виходу не було”
Попередня версія слідства: пострілами з мисливської зброї з вікна у темряву лісник хотів налякати нападників, які вночі вдерлися на територію його домогосподарства в стрижавському лісництві та влаштували погром.
У будинку на околиці лісу Микола живе з сім’єю – дружиною та двома дочками. Тоді вдома була жінка і 17-річна дочка. Подружжя прокинулося від шуму на подвір’ї.
- Нас розбудив сильний хлопок, - каже лісник Микола. – Я одразу сказав: постріл. Крізь сон зрозумів. Пішов до того вікна, звідки почув більший звуковий ефект. Штору відслонив - нікого не побачив. Менше хвилини – і посипалося скло. Вікно вибило, напевно, не пострілом. Лежала каструля. Але постріл був однозначно. Я бачив спалах і чув звук. От я і вистрелив два рази. Після цього стало тихо.
Так пояснював лісник свої дії на камеру працівникам сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції. Правоохоронці тепер з’ясовують, чи не було перевищення меж необхідної оборони в поведінці лісника. З такою кваліфікацією відкрили кримінальне провадження.
- Зважаючи на ті події, що в нас зараз у державі відбуваються, робиться такий беспредєл, що хоч можна подумати, - казав Микола. – Можливо, з ціллю заволодіння зброї приходили. Можливо, пограбувати. В мене іншого виходу не було.

Лісника роззброїли
Постріл був з нарізного карабіну «Мерлін». А на експертизу у лісника забрали обидва його карабіни. Як пояснив начальник обласної міліції Олег Школьний, балістичну експертизу має пройти вся наявна зброя. Вона, до речі, була зареєстрована.     
- Поки не будуть проведені всі експертизи, відтворення, не можу сказати, чи було перевищення меж необхідної оборони, - каже полковник Школьний. – І ми не знаємо всієї ситуації. Треба перевірити, що передувало цим пострілам, щоб не виникало ніякого сумніву ні у сторони потерпілого, ні у чоловіка, який захищав свою сім’ю, своє житло. І там, і там люди - треба просто розібратися. Особи, які були з пораненим напередодні цієї події, встановлені. По них проводиться перевірка. Треба встановити, чи дійсно хтось ще з ним був на подвір’ї лісника, щоб дати не двозначну, а чітку відповідь. Чи людина прийшла з метою скоїти злочин туди, і після цього було застосування зброї в межах необхідної оборони. Або ж можливий другий варіант: чоловік випадково потрапив на те подвір'я, і заходи, які по відношенню до нього були виконані, граничать зі злочином.

{photo_gallery id=4376|}
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    писали со слов лесника - и этим все сказано..(( Светлая память погибшему (имя называть не буду)..
  • Anonymous

    он сегодня умер((( и было все далеко не так как написали,а человека не вернешь
  • Anonymous

    єти "домики лесника" самим лесникам как правило не пренадлежат, туда селят теж кто рабоатет лесником и его семью. Если он уволится там будет жить кто-то другой.
  • Anonymous

    Санитар общества!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up