Спалений санаторій «Поділля» у Хмільнику опинився в руках д-у-у-же відомих людей

Спалений санаторій  «Поділля» у Хмільнику опинився в руках д-у-у-же відомих людей
У розпорядженні RІА є списки з прізвищами тих, кому дісталися номери у санаторії «Поділля». Надали їх редакції представники місцевої Самооборони. Вони вимагають відновлення розслідування у справі приватизації санаторію

Прізвища цих людей відомі багатьом на Вінниччині: Джига, Демішкан, Нешик, Аксельрод, Барецький, Кістіон, Пастух, Сусіденко, Реп’ях.

Загалом у списку (додаток до протоколу №25 зборів ТОВ «Санаторій «Поділля» від 10.02.2012) – 110 осіб. Усі вони мають свою частку у власності оздоровниці. Хтось придбав кімнату, хтось дві-три, а дехто – понад 50 (!). Понад 50 номерів записано на прізвище Джига Микола Миколайович. Це син народного депутата, колишнього губернатора області. Майже 20 номерів викупило сімейство Реп’яхів. Більшість з них записана на сина директора санаторію – Олександра Реп’яха. Пастух Григорій Макарович має п’ять номерів (Пастух Валерій Григорович – керівник УБОЗ обласної міліції).

Яким чином відбувалося придбання частини оздоровниці? Хто видав «на люди» «таємні» списки? Як їх намагалися відібрати у хмільницької Самооборони? Нарешті, чому Самооборона виступає за поновлення розслідування кримінальної справи щодо приватизації санаторію «Поділля»?

Відео дня

Всі прізвища зачитали на зборах

- Про те, кому  тепер належить спалений корпус санаторію «Поділля», ми дізналися випадково, - розповідає керівник хмільницької Самооборони Станіслав Найчук. – Після подій на Майдані нас запросили люди на збори. Раніше вони мовчали. Але в той час панувало піднесення. На цій хвилі вони вирішили добитися повернення зарплати. Люди висловлювали своє невдоволення. Саме в той момент хтось передав мені списки з прізвищами нових власників.

Як стверджує пан Станіслав, хто був на зборах, стали вимагати зачитати усі прізвища. Поіменно з першого до 110-го номера зачитали усіх. З уточненням, скільки кому дісталося номерів.

- Реакцію людей не важко передбачити, особливо, коли йшлося про тих, хто викупив найбільше номерів, - продовжує співрозмовник. – Після того директор санаторію пан Реп’ях запропонував мені зустрітися. Я не заперечував. На зустріч директор приїхав не сам, представив міліціонера, сказав, що він з Вінниці з УБОЗу, ще один учасник тієї розмови – син директора Олександр.

За словами пана Станіслава, бесіда зводилася до того, щоб він повернув списки. Мовляв, у них прізвища відомих людей, навіщо їх виставляти напоказ.

- Розмова наша закінчилася нічим, - продовжує керівник Самооборони. – Я сказав, що колектив просить встановити, де поділася частка власності трудового колективу. Тому все одно ці прізвища не можна буде замовчувати.

Previous Next

Узбеку не віддамо, у нас є свої інвестори

Голова ради сільгоспвиробників області Микола Панасюк у розмові з журналістом  RІА  насамперед наголосив, що продаж номерів корпусу №3 відбувся на законних підставах з дотриманням усіх вимог чинного законодавства. Уточнив, чим була викликана необхідність продати санаторні номери.

- Після пожежі до нас почали навідуватися інвестори, які хотіли викупити корпус, - каже пан Микола. – Один з них був навіть з Узбекистану. Я сказав, у нас є свої інвестори. Нехай краще наші люди відбудують і користуються майном. Тоді на кожній нараді в області говорилося, що треба відбудувати корпус, а нема грошей. Тому ми повідомили всім, хто має бажання, нехай викуповує і ремонтує.

Як відбувався сам процес купівлі-продажу, пояснив директор санаторію Анатолій Реп’ях.

- Продавали тільки номери, - стверджує пан Реп’ях. – Вся інша частина будівлі залишилася у власності санаторію. Бажаючі вносили гроші. Далі вони ж за свої кошти здійснювали ремонт придбаного номера, умебльовували його. Ми ж ремонтували тільки коридори, холи, сходи, вестибюлі. Тепер з новими власниками будуємо стосунки на договірних умовах, простіше кажучи, орендуємо у них номери і сплачуємо власнику кошти.

Співрозмовник не назвав вартості оренди. Тільки уточнив, що вона включає в себе всі витрати, необхідні для експлуатації приміщень. Так само не уточнив, по якій ціні продавали квадратні метри новим власникам.

Почому «квадрат» для здоров’я ?

- Нам вдалося з’ясувати, по якій ціні відбувався продаж номерів санаторію, - уточнює керівник хмільницької Самооборони. – Було дві ціни. Одна для працівників санаторію, їм продавали по 1270 гривень за метр квадратний, а для «чужих» - по 1718 гривень за таку само площу. Втім, точні цифри можуть встановити тільки правоохоронні органи. У списках значиться тільки загальна сума. Наприклад, пан Джига, який придбав найбільше номерів, заплатив трохи більше 1,2 мільйона гривень.

Як викуповували?

Першим у списку значиться прізвище Світлани Романівни Аксельрод. Не складно здогадатися, що це дочка колишнього заступника голови ОДА, а нині керівника групи радників губернатора області Романа Аксельрода. У телефонній розмові Роман Борисович підтвердив факт придбання його донькою квадратних метрів у санаторії «Поділля».

- Коли я дізнався про те, що в «Поділлі» продають згорілий корпус, запропонував дочці, вона погодилася, - каже Роман Борисович. – Хмільник для нашої родини святе місце. Звідси родом діди-прадіди. Під час війни там розстріляли багато родичів, в тому числі близьких. Їхній прах у братській могилі, вона через дорогу неподалік від згаданого санаторного корпусу. Як розумієте, для нас це має ще особливий смисл.

Втім, Роман Борисович зізнається, що цей корпус нині мало заповнений. Номери пустують. А його дочка ще не завершила ремонт у придбаних двох номерах.

Так само не завершив ремонтувати придбану кімнату ще один співрозмовник. Він пояснив, що насправді ремонт здійснювала бригада, а нові власники розраховувалися з нею.

- Це зараз відпочиваючих мало, бо йде війна, люди не спішать витрачати гроші, - каже чоловік. – Насправді тут усі корпуси були переповнені раніше. Так що у перспективі, не сумніваюся, що вдасться відбити вкладені кошти.

Про дивіденди і «мертві» душі

- Трудовий колектив передав нам листа, в якому просить допомогти встановити, де ділася їхня частка власності, чому не виплачують дивіденди, - каже керівник Самооборони. – Є ще одне прохання. Люди хочуть, щоб прокуратура перевірила наявність у санаторії «мертвих» душ. Передбачають, що за тих, хто поїхав на заробітки за кордон, хтось тут може отримувати зарплату.

У листі про це сказано таким чином (цитуємо): «Нехай пояснить завідувач кадрами Данильченко, як за одну ніч із 421 працівника санаторію стало 380 чоловік? Чи всі працівники санаторію вже повернулися із заробітків, які отримували ще й зарплату в санаторії, коли були на роботі за кордоном?»

Будували за рахунок колгоспів, а тепер у приватних руках

Санаторій «Поділля» споруджували переважно за кошти колишніх колгоспів. Потім основна частка власності перейшла раді сільськогосподарських виробників області. Їй належало 86,7% Статутного фонду, трудовий колектив володів 15,7%.  На якій підставі рада сільгоспвиробників передала 70% своєї частки у приватні руки, цей факт уже два рази перевіряла прокуратура. В обох випадках не знайшла порушень закону. Тепер основна частка власності санаторію (70%) належить ТОВ «Здравниця Поділля», засновниками якого є батько і син Реп’яхи.

Корпус згорів дощенту, винуватця пожежі не встановлено

У ніч з 7 на 8 лютого 2011 року у корпусі №3 санаторію «Поділля» виникла  пожежа. 7-поверхова будівля вигоріла вщент. Пожежники врятували 157 людей, які знаходилися у приміщенні. Частина з них була доставлена до лікарні. Тоді ж загинуло двоє людей.

Глава держави доручив тоді керівнику області взяти під особистий контроль розслідування причин пожежі. Версію підпалу з метою подальшого викупу корпусу. Не знайшли також винних у пожежі. Принаймні нікого не було притягнуто до кримінальної відповідальності, про яку говорили працівники санаторію, правоохоронці не встановили. Як повідомили у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції, причиною загорання назвали коротке замикання у приміщенні клубу санаторію, що знаходиться на першому поверсі. Рівно через рік після пожежі, у лютому 2012, номери в санаторії викупили ду-у-уже відомі в області люди.

Деякі прізвища зі списку людей, що купили нерухомість у “Поділлі”.

Ім'я

Ким є

Площа, м кв. викуплена у центральному корпусі «Поділля»

Вартість, грн

Джига Микола Миколайович

Син колишнього губернатора

757

1,2 млн

Реп’ях Олександр Анатолійович

Син директора санаторію

262,9

309,2 тис.

Сусіденко Валентин Трохимович

Колишній директор Торгово-економічного ун-ту

16,3

25 тис.

Нешик Степан Степанович

Заст. голови облради

34,3

40,4 тис.

Білик Микола Анатолійович

Нач. управління  Держслужби

34,2

54,2 тис.

Аксельрод Світлана Романівна

Дочка  заст. губернатора

34,6

54,9 тис.

Кістіон Валентина Аатоліївна

Родичка першого заст. міського голови Вінниці

31,9

50,8 тис.

Пастух Григорій Макарович

Батько начальника УБОЗ обласної міліції

74,8

128,5 тис.

Ядуха Олександр Васильович

Син колишнього губернатора Хмельницької області, родич директора санаторію

44,6

76,9 тис.

Джабраїлов Руслан Олександрович

Помічник керівника патронатної служби облради

35,1

55,8 тис.

Панасюк Микола Іванович

Голова ради сільгосппідприємств області

61,9

75,4 тис.

 

 

 

 

 

                                                                                                           

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрей Кулык

    злодій купив за санаторні гроші
  • vanujoce

    Виннитчина  - одно из самых глубоких болот Украины.

    Ни толкового производства, ни сферы обслуживания, есть немного сельского хозяйства  (основные владельцы тут принадлежат к прикорытникам и бывшим властям, включая даже Кровосисю) - но всё уже распределено, разделено, разграблено а вам, лохи, фонтанчики, урны в фотоцветочках и и победившая архитектуру реклама на каждом сарае. Наслаждайтесь,  население!
  • Нео

    Исходя из того,  что цена квадрата СГОРЕВШЕГО  корпуса была  на то время  примерно  230 баксов ну и вложить надобыло очень дофига,  то ничего преступного в этом нет.  Что-то я  подозреваю,  что у   коллектива  санатория,  которому должны много денег зарплаты,  согласился бы выкупить номера.

    Да и самооборона ничего не добъется - если  докажут что там что то не чисто - придется  возвращать деньги,  причемте,  что уплачены за ремонт и те,  что уплачены за покупку метров квадратных. Бабок давно уже нет,  отдыхающих нет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:54 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили 13 з 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up