Прес-конференція Свитка: Усю вину голова Облради поклав на губернатора Олійника

Про тиск з боку губернатора та про можливість утворення нової більшості в обласному парламенті говорив на прес-конференції після подій в облраді її голова Сергій Свитко.

- Я розмовляв з окремими депутатами, вони скаржаться на тиск з боку губернатора, незважаючи на це,  заявляють, що готові брати участь у формуванні нової більшості, - каже пан Свитко. – До формування нової більшості готові деякі депутати з фракцій «Єдності» та «Совісті». Думаю, що скоро зміни у нас відбудуться. І це може статися на наступній сесії. Її треба проводити, бо закінчується рік, а бюджет не прийнято, чекає вирішення низка кадрових питань. Тому буду скликати сесію уже найближчим часом.
На запитання, хто винен у збуренні людей, що призвело до захоплення приміщення, Сергій Свитко відповів однозначно:
- Вся провина лежить на губернатору Анатолію Олійнику. – Навіть сьогодні він міг зупинити протистояння. Йому пропонували вийти до людей. Треба було зняти з порядку денного питання, що призвело до конфронтації. Але колишні «регіонали» разом з їхніми прихильниками все одно вчинили по-своєму – проголосували за включення до порядку денного питання про відставку. Після цього люди пішли на штурм.
За словами пана Свитка, дії депутатів, які вимагали його відставки, координував губернатор. 
- Але спроба контрреволюції, яку намагалися вчинити колишні «регіонали», їм не вдалася, - каже пан Свитко. - Точніше, їм завадили це зробити люди. Вони взагалі планували провести сесію у закритому режимі. Про це мені особисто говорив Олійник. Але я на таке не погодився. Я підписав розпорядження про допуск на сесію громадських активістів, які напередодні зареєструвалися. Їхній список передали в Державну службу охорони. Замість того губернатор привів до облради загони міліції.
- Пан Олійник два рази збирав депутатів без моєї участі, - розповів голова облради. – Сьогодні він сказав про це на президії. Повідомив, що зустрічався з кожним. Мене на таку зустріч, чомусь, не запрошували. 
Нісенітницею назвав голова ради повідомлення російських ЗМІ про те, що у Вінниці облраду захопили сепаратисти, які вимагають створення Вінницької народної республіки. 
- Ви чули від кого-небудь заяви про таку республіку?- запитує пан Свитко. – Не чули. І я так само не чув. Не знаю, наскільки це справедливо, але вони все робили, щоб обрати свою кандидатуру. 
Разом з паном Свитком на запитання журналістів відповідали депутати облради – Людмила Щербаківська та Анатолій Жучинський, а також громадські активісти – Віктор Маліновський, Юрій Хорт, Анатолій Банах, голова обласної організації ВО «Свобода» Олексій Фурман.
- Влада глуха, вона просто не чує, чи не хоче чути людей, тому не дивно, що люди прийшли висловити невдоволення, - розповів активіст Віктор Маліновський. – Їм говориш про корупцію – не чують і не реагують, кажеш, що на шкільному стадіоні будують житловий будинок – так само не реагують, залишилися поза увагою проблеми з комунальними тарифами. Тому нинішні події назрівали не сьогодні і не вчора. Це закономірний процес. Поки чиновники не змінять ставлення до людей, доти ситуація залишатиметься напруженою. Бо люди вже змінилися і мовчати не стануть. Їх змінила Революція Гідності.
Нинішні події у Вінниці можуть спровокувати напруження на кордоні з Придністров’ям. Що думають з цього приводу ті, хто відповідав на запитання журналістів.
- «Регіонали»  і їхні дії у раді не менше страшні, ніж можливі провокації на кордоні, - так відповів з цього приводу Олексій Фурман.
- Чи не прихопили з собою «революціонери» майна обласної влади?
- Ні. Таких скарг у нас нема, - повідомив пан Свитко. Хтось додав: «Не стало тільки портрета Порошенка. Його зняли і затоптали ногами.
- Я особисто це робив і не приховую, - розповів журналістам Юрій Хорт. – Чому? Бо Порошенко, за якого ми голосували і область дала найбільше голосів, не виправдав наших сподівань. Те, як я це робив, бачили інші люди, бачила міліція. Знаєте, ні від кого не почув зауваження. Що це означає? Що люди зі мною солідарні. Порошенко не робить те, що обіцяє людям. Тому його рейтинг падає.
Людмила Щербаківська вважає, що Порошенко  також несе відповідальність за те, що сталося у Вінниці. Бо це його область. І без його згоди такі дії не могли відбуватися. 
- Я зверталася до пана Порошенка приїхати у Вінницю, розібратися, чому саботують сесію частина депутатів, повідомити про це людям, які його обирали. Президент не зробив цього. Він призначив людину, яка сьогодні тікала від людей. Хіба таке личить губернатору? Він має йти до людей, а не тікати від них. Тікав в оточенні групи міліціонерів через четвертий поверх адміністрації, там є перехід у сусіднє приміщення телерадіокомпанії, саме туди втік Олійник. 
Активісти повідомили, що створена рада Майдану. До її складу увійшло 35 людей. Вони добиватимуться того, щоб кандидатуру на посаду голови адміністрації узгоджували з радою Майдану, тобто з людьми. Члени  ради запропонують главі держави такого кандидата. Тоді він відчуватиме відповідальність не тільки перед президентом, а й перед тими, хто його рекомендував.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Місцевий

    Час показав що А.Олійник, на свою посаду потрапив зовсім випадково. Ще з самого початку, він призначив керувати медициною області пенсіонерку Бабій Т.Ф., у якої не дуже чиста біографія. Були і іїнші помилкові призначення які налаштовані проти людей. Це і є майже основною причиною протистоянь між обл.ОДА, і між обл.Радою, хоча Свитка підтримують більшіть мешканців області, як прогресивного і демократичного керівника. А.Олійник - має бути звільнений з посади Вінницької ОДА, що однозначно буде зроблено П.Порошенком.

    Дарья reply Місцевий

    Підтримую,  А.Олійник - замість того, щоб вгамувати народ та поговорити з ним почав тікати бог зна куди. Якщо його призначили на посаду губернатора він має певним чином розібратися з подією яка відбулась, ане тікати як боягуз. А якщо він не справляється зі своїми обов"язками, то має бути відсторонений від своєї посади. Але для прояснення подій з цим має розібратись сам П. Порошенко.
  • Oleg Oleg

    Треба називати речі своїми іменами.Це не активісти,а агенти Кремля.В той час коли йде війна треба всім єднатися,а не влаштовувати розбрат!

    Анонім reply Oleg Oleg

    Якщо ми не активісти то хто тоді ти, чоколядний холуй? Єднатися навколо кого? Навколо людини яка прийшла до влади на брехні(АТО  за години, війна за тиждень, тисячи за день для військових, жодних перемовин з сепаратистами...), прийшла тільки тому що люди повірили в його брехню бо втомилися від страждань? Єднатися навколо людини яка зрадила ідеали Майдану - депокарані в розстрілах Майданівців, чому злочинці Муженко, Гелетей, Литвин ще не на нарах за Іловайск, Старобешево. Савур-Могилу? Єднатися навколо того хто оточив себе холуями і корупціонерами накшталт Гройсмана і Яреми? Хто відповість що втікли Фучиджи і  Садовник? Хто відповість що гроші АрбузА зникли з його рахунків після рішень продажного Печерського суду? Оце і є ЖИТИ ПО-НОВОМУ???Людина, яку називають президентом  немає ні політичної волі, ні сміливості, ні гордісті. Він не зацікавлений у виришенні питання війни на Донбасі саме тому що знає що патріоти зосередяться на внутрішньому фронті і тоді його

    корупційній владі кінець, як владі зека. Тому поТрох тільки зацікавлений в авторізації влади. І чхати він хотів на смерть Героїв і передвиборчі обіцянки народу. Єднатися навколо такої істоти?

    Бог бачить ми хотіли б мати президента патріота, який  очолив би Націю у важкий час, а маємо жалюгідного брехливого олігарха- боягуза....

    Якщо він не буде виконувати обіцяне і зневажати народ, то його чекає доля "януковоща". Слава Україні!!!

    Анонім reply Oleg Oleg

    Олеже ви мабуть пропустили другу букву "б" у слові єднатись, тому що несете всіляку нісенітницю. Які в ...опу агенти кремля, який розбрат?

    Що потрібно терпіти і далі переформування нової -старої влади?

    Ні звичайно, тому люди і повиходили на вулицю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up