На Європейській площі можна зарядити гаджети від сонячної енергії

На Європейській площі можна зарядити гаджети від сонячної енергії

У Вінниці, біля вежі на Європейській площі, в кінці квітня встановили сонячні панелі для підзарядки смартфонів та планшетів. Нещодавно до конструкції вмонтували усю електрону “начинку”. Журналісти “20хвилин” вирішили перевірити, чи дійсно можна зарядити гаджети від сонячної енергії?

 

Панель встановили біля лавочки, тож поки заряджатиметься пристрій, можна буде з комфортом зачекати. Є чотири вільні USB-порти, тому єдине що потрібно мати із собою - це “шнурок” для зарядки гаджету.

Як нам розповіли організатори проекту, заряджатись можна і в похмуру погоду.

- Для цього в конструкції є кілька акумуляторів, в яких зберігається енергія, - каже голова вінницького осередку Всеукраїнської екологічної ліги Олександр Мудрак. - Сонячні панелі мають потужність 1,5 кіловата, чого достатньо для одночасної зарядки чотирьох смартфонів. У майбутньому хочемо встановити “Екодерево” з десятьма портами для зарядки.

Відео дня

За словами Олександра, сутність майбутнього “Екодерева” в тому, що під лавочками окрім конструкції для зарядки буде ще ємність з водою або їжею для безпритульних тварин.

- Можливо ми поставимо нові сонячні панелі в Центральному парку в зоодворику, щоб тварини могли пити, - каже голова Вінницького осередку екологічною ліги. - Але поки що точного проекту та місця розташування немає.

Організаторами проекту “Зарядись від сонця” є Вінницький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги, які отримали кошти на його реалізацію від міськради та Єврорегіону Дністер. Загальна вартість проекту - 40 тисяч гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anton Gradsky

    Ще акумулятор забув. Літієвий - від 300 баксів за 1 кВт-год. Не знаю, який там. По ідеї, дешевше не накопичувати енергію, а скидати зайву в мережу 220 В. Так званий SmartGrid, популярний у Європі. Потрібен спеціальний інвертор. Там відповідно таких стоїть багато. Що цікаво, у SmartGrid також включають електромобілі - їхні акумулятори вночі працюють як буфер для загальної мережі 220 В.

    Можна оголосити конкурс серед юних техніків на ватметр і логер потужності до цієї штуки. Можна буде побачити, скільки реально у Вінниці можна отримати енергії з 1 м2 батарей на протязі року.
  • Anton Gradsky

    1. Має бути макс. близько 170 Вт/м2, при перпендипулярному прямому сонці(Сонце - 1 кВт/м2, ККД норм. фотоелемента - 0,17). Здається, там до 2 м2, то макс. 340 Вт. Наскільки я знаю, зараз можна купити фотоелементи від 0,5 долара за ват(раніше по 1 долару). То маєм десь від 170 доларів за елементи. Від 4-8 тис. гр. Ну за обладнання - мож., ще 1 тис. гр., за конструкцію - до 1 тис. гр. Десь 6-10 тис. гр. "Загальна вартість проекту - 40 тисяч гривень."

    Якщо проектування безплатне, або за обладнання  й конструкція дешевші, то в проект має війти 4-6 таких штук. Інакше мені, напр., буде цікаво подивитись кошторис того проекту :).

    2. Для гаджетів 300 ват пікових - то трохи забагато. Варт придумати, куди дівати надлишок. Ну мож., у середньому набагато менше? Чи туди втулили не стандартні фотоелементи, а аморфні чи якийсь полікремній з ККД 6-9% замість 17%?
  • Анонім

    "Сонячні панелі мають потужність 1,5 кіловата" - серйозно тоді площа панелі має бути мінімум в 6 разів більша

    Anonymous reply Анонім

    так згоден, але 1,5квт прибрехали раз в 8-10, але написати 150-250 ват за 40т це виглядає як банально вкрали 40т з бюджету, дивно але зарядка для телефона на автозаправках (наприклад) напевне грн 500 у вартості, але кошти власника заправок а тут ..........
  • Анонім

    "під лавочками окрім конструкції для зарядки буде ще ємність з водою або їжею для безпритульних тварин" - тож мали для них притулок будувати, чи тепер вони будуть жити під лавочками, гадити навколо, їжу розтаскувати, і людей шо сидять на лавочках за ноги кусати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up