Вінничани на “Вервольфі" вперше побачили реконструкцію Другої світової війни

Вінничани на “Вервольфі" вперше побачили реконструкцію Другої світової війни
Майже 100 реконструкторів зі всієї України з’їхались на фестиваль «Жива історя Вінниччини у другій світовій війні», щоб постріляти з холостих гармат та побігати по «Вервольфу» в амуніції Вермахта, УПА або Червоної Армії. Фестиваль, що проходив 19 та 20 вересня в меморіальному комплексі «Вервольф» під Вінницею не прив’язаний до певної дати, у 2015 році відзначають – 70ту річницю закінчення війни.

Саме тому спільнота Історія Вінниці, обласний краєзнавчий музей та організація реконструкторів «Честь і слава» та низки клубів вирішили оживити історію теренах Вервольфу.

В театрі бойових дій вінничанам показали чотири армії: Вермахт, Червона армія, УПА та румунські війська. До Вінниці з’їхались близько 100 реконструкторів із Запоріжжя, Черкас, Кривого рогу, Луганська, Києва, Львова та Луцьку.

Previous Next

Відео дня

- Бій алегоричний, не прив’язаний до конкретних історичних подій. Але тут показані, наприклад,  співпраця загонів партизанів УПА та дієвих частин Червоної армії. Тоді такі речі не були рідкістю. Вінницька область не виключення – тут рейди робили загони УПА –Південь, які діяли на теренах Хмельницької та Вінницької областей, - каже історик Олександр Федоришен, -  70 років – великий час. Це перша реконструкція на території  Ставки Вервольф. Ми втішені, що вінничани відгукнулись.

Previous Next

 

Вояки в повній амуніції пригинались в окопах та бігали по галявині, наче в справжньому бою. Як розповіли самі реконструктори, під час бою відчувають лише адреналін. А от армію, за яку воювати кожен обирає по власним інтересам. Комусь цікавіше за «наших», комусь – за німців.

- Воюю за Вермахт з цікавості, на полі бою завжди гину, але героїчно. В полон не здаємось, - усміхається ре конструктор з Броварів Євгеній, - Зі школи нам казали, що німці фашисти, вбивці, а були різні люди.  Спочатку одягати німецьку форму було моторошно,  в мене дід загинув в Польщі, але потім звик. Про амуніцію багато дізнався, і про німецькі війська – Вермахт не розстрілював мирних жителів, каральні операції  робив спеціальний загін.

На реконструкціях стріляють холостими набоями. Вінничанин Владислав в формі УПА показує рушницю, якою стріляють на реконструкціях. Всередині холостого набою лише порох.

- Це справжня рушниця 42-го року,але вона деактивована. Робить тільки громкий «бабах». З неї не можна вбити людину. І взагалі вистрілити. Бойовий набій її розверне. Також  кидали сигнальні гранати – спеціальна суміш, схожа на борошно. Коли вона розлітається, під час бою, ми пригинаємось, і на кого ця мука попаде – той вважається загиблим. 

Хлопець займається реконструкторством вже четвертий рік. Зізнається, буває нелегко: і важко, і жарко у формі. Але коли розумієш, щ о люди тоді на цьому ж місці в таких же умовах були точно так само були  вдягнуті і їм теж було важко і жарко, стає легше . Головне відчути те, що відчували вони в цей час.

Після бою вінничани спілкувались із ре конструкторами,  фотографувались, а кому повезло – «пальнув» з рушниці.

Під час реконструкції на очах у глядачів сталась незапланована маленька пожежа від однієї ре конструкторської гранати. Та її швидко погасили. Захід за два дні відвідали близько двох тисяч вінничан та туристів.  Організатори планують в подальшому зробити захід регулярним.

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Було цікаво, та захоплююче видовище, дуже багато прийшло народу з дітьми.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up