Вона убила колишнього коханця. Але її виправдали

Вона убила колишнього коханця. Але її виправдали
Олена Петрунь завжди була нафарбована, зі свіжим кольором волосся і цим дратувала потерпілих, бо не показувала каяття і пробачення в них не просила
Вини не довели. Олену Петрунь, яка під час святкового застілля убила кухонним ножем колишнього коханця Сергія Глущенка, виправдали. Колегія суддів вирішила, що в умисному вбивстві дівчина не винна. Винувата – у ненавмисному вбивстві

Родичі покійного Сергія Глущенка чекають апеляції. Вони вважають, що п’ять років тюрми – це мало за життя людини. Мати, сестра і друзі юнака хотіли максимального покарання для дівчини, яку інакше, як убивцею, не називають. А максимальна кара за умисне вбивство – 15 років тюрми. І суд дав 26-річній Олені Петрунь максимум, от тільки за інший злочин, ненавмисний – за вбивство з необережності.

- Як таке покарання може бути за те, що убила жорстоко, не розумію, – втирала сльози Ольга Глущенко під Вінницьким міським судом, де в понеділок, 27 квітня, оголосили вирок за смерть її сина.

- П’ять років за вкрадений мобільний дають і п’ять років за вбивство? – не могла повірити в таке рішення сестра похованого торік на Маланки Сергія Вікторія Войтас.  

Відео дня

Мати й сестра – були потерпілими в справі звинувачення колишньої нареченої Сергія. Вони відходили на усі судові засідання, але й під дією заспокійливих не завжди могли стримати емоції. Мати не раз зривалася на плач. А сестра, коли виступала, боролася з тремтінням голосу.

Найбільше жінки ображалися, коли сторона підсудної негативно говорила про Сергія. Наприклад, коли казали, що він вживав наркотики чи наголошували, що юнак був засуджений.

- Серьожа відсидів за крадіжку, бо коли йому було 14, разом з іншими з хлопчиками випустив чужих качок, - розказує сусідка Юлія. – Йому тоді дали п’ять і тепер їй так само - п’ять років. Хіба рівнозначні злочини? Як так суд судить? Це беззаконня повне! Після такого вироку весь Тяжилів прийде під суд, щоб розказати, яка вона «хороша», ніби не пила і не курила, і хто придумав, що він – наркоман.

Для оголошення вироку учасників процесу, який тривав більше року, скликали на 10.30 понеділка. Люди просиділи в коридорі більше двох годин – судді були в нарадчій кімнаті. Лишень перед обідньою перервою родичам, адвокатам і прокурору сказали повернутися в суд о 14.00. Колегія зайшла в залу ще через годину.

Врешті проголосили ось таке рішення: обвинувачену в злочині, визначеному частиною першою статті 115, виправдати і призначити покарання за злочин, передбачений статтею 119 Кримінального кодексу України – «Вбивство, вчинене через необережність».

Билися-мирилися

Востаннє суд слухав сторони минулої п’ятниці. Швидко дослідили докази, а потім провели дебати. Поспішали дійти до вироку, бо у одного із трьох суддів колегії спливає строк повноважень, і якщо в цьому складі справу не дослухали – почали б розгляд інші суді і з самого початку.

На дебатах захисниця підсудної Олена Клепікова намагалася розчулити колегію суддів. Розповідала, як її підзахисна і покійний «сварилися, билися і мирилися». Мовляв, дівчина боялася Сергія, бо не раз була ним бита, от тому й вхопилася під час чергового конфлікту за ножа. Адвокат хотіла, щоб статтю звинувачення її підзахисній змінили на таку, що допускає умовне покарання - «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони».

- У неї хворі нирки, бо він їй відбив, - наговорювала адвокат на покійного, бо в справі не було цьому документальних доказів.

- Якби в неї були хворі нирки, то б вона інакше вдягалася! – вказала на неприховану під легкими, короткими речами талію підсудної сестра Сергія.

- Колегія судів звернула на це увагу, - відповів головуючий на репліку потерпілої.        

А її адвокат Віталій Корпало, як і прокурор, під час своїх виступів говорили без емоцій – перераховували докази вини дівчини, посилаючись на головного свідка та напрацювання слідства, в тому числі експертизи.

Сторона звинувачення, нагадаємо, піддавала сумніву покази Олени Петрунь про те, що Сергій сам нахромився на ніж, який вона нібито з переляку виставила перед собою. Мовляв, за її невеликого зросту складно було так притиснути до себе ножа, щоб той проштрикнув груди, а не живіт майже двометровому юнаку.  

- Вона мала підняти руку і ще й підскочити, - казав адвокат Віталій Корпало, вказуючи на неправдивість свідчень підсудної, і звернув увагу суду на те, що дівчина не впиралася у стіну в момент зіткнення, на ній не залишилося синця від рукоятки ножа. - Якби він падав з висоти власного зросту в кухні розміром п’ять квадратних метрів, то б неодмінно вдарився об щось. А на тілі трупа не було таких ушкоджень.

Усі свідки п’яні

Обвинувачення Олени Петрунь грунтувалося на свідченні чоловіка сестри покійного, Андрія Войтаса. Він говорить, що був єдиним свідком події. Інших людей, що були тоді в квартирі (а це співмешканець Олени і їхня подруга), на кухні не було. За його словами, дівчина навалилася усім тілом на Сергія, коли він коло неї присів. Андрій не одразу зрозумів, що сталося. Він не бачив ножа, тільки кров, і крикнув:

- Що ти наробила?! Викликайте швидку!

Тільки після цього, зі слів Андрія, повернувся з туалету господар квартири, і прибігла з коридору його товаришка, яка виходила в кімнату.

Але Олена Петрунь на відтворенні показала іншу версію події. Як вона схопилася на ноги, коли Сергій стрімко йшов на неї. Що взяла зі столу, де лежали прибори, перше, що попало під руки. Потім - виставила перед собою ніж і заплющила очі, а коли відкрила - юнак упав поранений. Поруч неї, сказала, був не Андрій, а подружка.

Щоб з’ясувати, чия ж версія більш ймовірна – дівчини, яка захищається, чи шурина Сергія – суд призначав додаткову експертизу. Але експерти не встановили єдиний можливий механізм нанесення смертельного поранення. Сказали, що вірогідні обидві версії. Потерпілий міг і сидіти, і стояти, головне - щоб ніж був у потрібному положенні відносно його грудей.
Врешті суд схилився до свідчень звинуваченої. Чому? Обвинувачення довести умисності скоєного злочину не змогло - раз. Друге – їхній головний свідок був у нетверезому стані, тому віри йому, мовляв, немає.

Цікаво, й сама Олена, і її подружка, випивали тієї ночі. Обоє цього не заперечували перед судом, і інші свідки так казали. Але була проведена ще одна експертиза, яка зіграла на користь Олени – на вміст спиртів у її крові. Вона показала нулі. Це тому, як кажуть потерпілі, що обстежили підозрювану аж на третю добу після затримання.

Доречі, планувався перехресний допит двох «головних» свідків. Але він не відбувся. на останньому слухання ніхто не став наполягати на допиті, і колегія суддів зняла клопотання про це, поспішаючи винести вирок до закінчення повноважень головуючого.

- Умисел не може базуватися на ваших припущеннях, - пояснив суддя вирок колегії і попрощався.

Не очікувати такого рішення

- Наша позиція, що був факт вчинення умисного злочину, тому будемо готувати апеляцію, - сказав представник прокуратури, яких за час судового розгляду помінялося кілька.

Чи очікували саме на таке рішення, чи сподівалися, можливо, на повне звільнення, питаємо в матері й бабусі Олени Петрунь, які постійно ходили на слухання.

- Як звільнення може бути, якщо людина загинула? – констатує мати Катерина. – Ніхто не знав, який буде вирок, до останнього.  

- А я не дуже задоволена рішенням суду, тому що вважаю, що можна було їй призначити менше покарання, - сказала захисниця дівчини Олена Клепікова. - Вона вже півтора роки в тюрмі сидить (насправді менше року й трьох місяців – авт.). Я хотіла, щоб була перекваліфікація на «перевищення меж необхідної оборони», але суд порахував інакше. Це законне рішення і правильне. Невже думаєте, що отак в присутності інших, твереза жінка візьме і заколе парубка? Вона, до речі, його дуже кохала колись...

Ось яка була на Тяжилові «сантабарбара»

Олену Петрунь взяли під варту одразу після вбивства, рано-вранці 11 січня минулого року в квартирі на Баженова. Там вона жила з хлопцем, з яким розставалася заради Сергія Глущенка, а потім зійшлася знов. У цю квартиру Сергій прийшов з шурином, щоб поговорити про пробиті колеса. Олена нібито бачила з вікна, як він тікав від машини, і висловила претензії.

Як впевнена сестра Сергія Вікторія Войтас, Олена навмисне «звела лобами» обох коханців, щоб ті побилися за неї, але хлопці знайшли спільну мову, тому дівчина сама вхопилась за ножа. Сергій помер миттєво від поранення в груди з пошкодженням серця і легенів.

Про складні стосунки пари розказували редакції і свідчили в суді їхні спільні знайомі. Якщо мати Олени всіляко захищає дочку і каже, що Сергій навіть при ній піднімав на дівчину руку, то друзі розказують про Олену, як про агресивну дівчину, і що Сергій їй все пробачав.

- Вона одного разу побила йому об голову пляшку шампанського, другого - проштрикнула руку виделкою. Ще через ревнощі побила вікна в хаті їхнього спільного знайомого, де Сергій гостював в компанії з іншою, - розказували свідки.

Очей ні від кого не ховала

Лишень на останньому перед вироком судовому засіданні Олена вперше звернулася до потерпілих з вибаченнями. Доти не раз вступала з ними в суперечки. Мали місце обопільні образи, на які суд постійно робив зауваження.

Своє останнє слово Петрунь не говорила, читала з листа. Постійно запиналася. Чомусь не могла розібрати написане, але не відходила від готового тексту. Коли дівчина дійшла до стрічок про те, як затуляла рушником рану на грудях Сергія, вона раптом замовкла. Її захисниця сказала усім, що дівчині стало зле, і порадила підзахисній не продовжувати читання далі.

- Я на цьому закінчую свій виступ. Хочу тільки сказати потерпілим: вибачте, я не хотіла убивати, – сказала Олена.

Але мати і сестра убитого не сприйняли слова дівчини за відверті. Вони замість «Бог простить», говорили, що Бог покарає.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    А если подсудимый не прав Клепикова даже браться не будет.!!!

    Брехня. Клепікова захищає всіх то має бабло і вбивць тоже.
  • Анонім

    вот это семейки, держатся от таких подальше, что те, что те...

    777 reply Анонім

    це точно.

    Дарья reply 777

    Любов зла. Обох погубила.
  • Анонім

    Клепикова Е.С нормальный адвокат... Вы журналисты пишете о том что вам в уши скажут.. Лутше в суде розберитесь Бойко  берет и не краснеет. А если подсудимый не прав Клепикова даже браться не будет.!!!

    Анонім reply Анонім

    Правду говориш...Насколько я слышал он не раз попадался на криминале. Клепикова честный воин...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up