"Еліта-центр" по-вінницькі. Ті, кого судять, обзивають людей рейдерами

"Еліта-центр" по-вінницькі. Ті, кого судять, обзивають людей рейдерами
На першому плані - підсудні підприємці. Позаду них - люди, визнані потерпілими, але їх бізнесмени називають не інакше, як рейдерами
Мільйонна справа. Апеляційний розгляд справи підприємців Рибака і Романова, яких називають організаторами шахрайської схеми на кшталт „Еліта-центру”, відклали. Один з підозрюваних прийшов неготовий. Сказав, що взнав про суд не з повістки, а зі статті в газеті RIA...

Зо два десятки потерпілих вінничан прийшли на розгляд апеляції по вироку колишньому засновнику Сервіс-центру „Мрія” та його довіреній особі. Обом дали у першій інстанції по вісім років тюрми з конфіскацією майна за розтрату приблизно мільйона доларів. Обоє вини не визнають і хочуть дорозслідування.

Тим часом у Вінниці їхню роботу охрестили місцевим „Еліта-центром”.


Підсудні розмовляють з автокатом

Прийшли на слухання не усі 39 вінничан, які оплатили 40 квартир у 8-поверхівці в Агрономічному до того, як вона завмерла на рівні четвертого поверху. Загальна сума людських вкладень - більше восьми мільйонів, а розтрачених, за даними слідства, – 5,5 мільйона.


Потерпілі залишилися незадоволеними тим, що слухання відклали

Що ці гроші не пішли наліво, а на господарську діяльність фірми-забудовника, приїхав доводити із двома адвокатами колишній засновник Сервіс-центру „Мрія” Олександр Рибак. А Микола Романов, колишній керуючий справами „Мрії”, був сам. Він сказав, що не отримував повістки, а з’явився на засідання тільки тому, що в газеті написали дату апеляції...  

Статус підсудного  
За словами Миколи Романова, він щойно прочитав статтю „Жертви вінницького „Еліта-центру” самі добудували дім” (RIA від 27 серпня), уклав договір з адвокатом. Той у суд надіслав заяву з проханням дати йому час вивчити матеріали і вибудувати лінію захисту.

- Якщо будемо розглядати без адвоката, це стане порушенням прав підсудного й приводом для оскарження у вищій інстанції, - констатував прокурор.   

Його думку підтримали решта учасників справи. Суддя запропонував погодити пізнішу дату слухання й чекав, поки Романов зідзвониться з адвокатом. І з зали прозвучало:

- Ага, буде як Романов скаже…

- В нього інший статус, ніж у вас, - відповів потерпілим суддя і пояснив, що їх явка не обов’язкова.

- Нас повний зал. Чому наші бажання ніхто не враховує?

- Це питання до Верховної Ради, - послався на законодавство головуючий.

Поки незадоволені відкладеним судом два десятки потерпілих розписувалися в секретаря, в коридорі служителі Феміди між собою перекинулися, на яку це справу стільки зібралося народу:

- Еліта-центр?

- Ага, Еліта-центр.

Потерпілих багато  
Будівництво 8-поверхівки в Агрономічному завмерло на рівні четвертого поверху через нестачу грошей, хоч мало б завершитися в кінці 2007 року. Люди почекали півроку, а потім відсудили його, згуртувалися в кооператив „Академічний”  і знайшли інвестора на вільні квартири та нежитлові приміщення. Ці квадрати передали „Гніванському кар’єру”, щоб добудував дім, і головну свою проблему вирішили – отримали квартири. Зараз чекають покарання для тодішніх керівників фірми «Мрія», яких вважають шахраями.


Перед апеляційним судом. На слухання прийшло зо два десятки потерпілих. Їх підсудні підприємці (на фото знизу) вважають учасниками рейдерського захоплення будинку в Агрономічному


RIA давала коментар Олександра Рибака. Він каже, що не було належної економічної експертизи, й пояснив: назване розтратою – це витрати на життєдіяльність фірми. Тепер в апеляції колишній засновник „Мрії”, яка знаходиться в процесі ліквідації й під керівництвом інших людей оскаржує дії „Академічного”, аргументуватиме таку свою позицію. Він живе в Рівному, тому й дав свого часу генеральне доручення вінницькому підприємцю Миколі Романову для керування справами у Сервіс-центрі.

Люди – рейдери?
Бізнесмен Романов чекав, що на суді буде журналіст, і надрукував 10 листків роз’яснень. Почав з того, що „39 інвесторів не знають, що стали заручниками в боротьбі Усова з ПМП „Сервіс-центр „Мрія” по захопленню об’єкта будівництва”.


- Люди, яких я називаю „вєліколєпною сімкою” на чолі з Усовим, відібрали будинок спланованими діями, щоб заробити на „безхозних” квартирах, - говорить Микола Романов (58)

«Сервіс-центр “Мрія” не має жодних претензій до інвесторів, які вступили в кооператив... з ними не судиться і судитися не буде, - пише про структуру, де він нібито більше не працює, Микола Романов. – «Мрія» бореться якраз за тих інвесторів, які не захотіли розривати договори і брали участь у будівництві ще до створення Усовим свого кооперативу. Вони зверталися до пана Усова, він ввічливо їх посилає до Романова або в суд, хоча внесені ними кошти також входять до тих 8,5 мільйона гривень, про які він каже...”.

Нагадаємо, адвокат Юрій Усов - один з потерпілих, який згрупував решту людей, щоб добитися завершення будівництва без додаткових вкладень, й домігся відкриття кримінальної справи проти Романова і Рибака.

- Нам дуже пощастило, що ця людина опинилася з нами в одній халепі, - кажуть жінки з кооперативу і вже готуються робити ремонти у своїх нових квартирах.
Після друку статті з таким коментарем, в редакцію прийшли люди, які не входять в «Академічний» і не є потерпілими в кримінальній справі Романова-Рибака.


Потерпілі із адвокатом, що опинився з ними в одній халепі, Юрієм Усовим показують, яким вони взяли незавершений будинок



За бортом
Людмила Мальована каже, перекупила права на квартиру в жінки з Бару і тепер судиться одночасно з «Мрією», Гніванським кар’єром і «Академічним». В кооперативі вважають, її квартира - одна з проданих Романовим заднім числом.

- У мене квартира №1! Як вона може бути продана заднім числом, якщо договір жінка, в якої я перекупила, заключила ще в 2007 році? - обурюється 52-річна Людмила. - Я доплатила ще 120 тисяч і не збираюся нікому нічого дарувати. Не вірю ні Усову, ні Романову. Романов дуже довго не казав реального стану речей. А Усов закрив очі на мої документи і називав мою квартиру «безхозною». Нікому не можна довіряти, тому суджуся сама – вимагаю передати мені квартиру.

Ще не подавав до суду, але збирається, вінницький спортсмен Сергій Супрун. Він приблизно навпіл з державною структурою заплатив за квартиру в Агрономічному. Має документи, датовані 2006-2007 роками. Квартира в них вказана з номером аж 56.

- В цій справі білих і чистих немає нікого, - каже спортсмен з юридичною світою. – Якби пан Усов все робив по закону, то б знайшов усіх людей, які укладали договори. Якщо вже була кримінальна справа, то мали б повідомити нас, а не ми повинні були самі шукати. Я шукав – не знайшов нікого, хоча кооператив вже існував, коли я кинувся. Всього слідство не побачило чи не захотіло побачити дев’ятьох людей. А наші дев’ять квартир в середньому по 40-45 тисяч доларів – це майже півмільйона.

- Якщо кооператив мені квартиру віддасть, я скажу, що там золоті люди і подякую, - додає Сергій.

- Не віддадуть – доб'ємося через суд, - констатує Людмила.  

Підсудний Микола Романов каже, що конфісковувати в нього нічого
Те, що його називають п’ять разів судимим шахраєм, бізнесмен Романов пояснює пропагандою адвоката Усова. Звинувачений в розкраданні мільйонів гривень говорить, що він за роки в будівництві не обзавівся навіть власним житлом. Коли розбереться, каже, з цим криміналом – буде відсуджувати собі квартиру в «Академічного».
- Розказували мені в міліції, що в мене будинок величезний. А я кажу: покажіть, де він, - говорить бізнесмен. – Я живу громадянським шлюбом з жінкою в двокімнатній квартирі разом з тещею. Це тому, що отак “накрав” багато... У нас з Рибаком була домовленість усна: коли цей об’єкт здамо, візьмемо собі там по квартирі…
Свої судимості Микола Романов назвав випадковими. Наприклад - дав підлеглому липову довідку про зарплату... А по цій справі він пояснив, що обвинувачення не зважило на комунікації, прокладені задовго до вкладів людей, а це теж гроші. Більше того - вкладені ним, а не покупцями квартир.
- За три дні, як нам мали надати кредиту лінію для продовження будівництва, в банк прийшла група людей і наговорила щось управляючому, й він нам відмовив, - розказує Микола Романов. – Вони наклали арешт на будівництво, щоб ми не могли продовжити роботи. Люди, яких я називаю „вєліколєпною сімкою” на чолі з Усовим, відібрали будинок спланованими діями. Для чого? Щоб заробити на „безхозних” квартирах. Вони одразу ставили питання, щоб ми віддали будівництво. Але Романов і Рибак вперлися рогом, тому нас тепер судять. Це ще питання, кого, нас чи Усова, люструвати треба.    

Потерпілий адвокат Юрій Усов: «Я своєї мети досяг законно»
- Усі мої дії з початку 2008 року були присвячені поверненню внесених мною та іншими інвесторами на рахунок ПМП "Серіс-Центр "Мрія" коштів на придбання квартир. Оскільки своєї мети я досяг, вважаю, що усі мої дії були вчинені правильно, у суворій відповідності з законодавством та жодній порядній і чесній людині не спричинили ніякої шкоди. З березня 2011 року право на будівництво будинку належить ОК "Академічне". Цей факт констатований судовими рішеннями. Сума отриманих від інвесторів грошових коштів, за рахунок яких здійснювалось будівництво, також встановлена судовим рішенням. Це 8,118 мільйона гривень (на той час 1,622 мільйона доларів США). Сума витрат ПМП "Серіс-Центр "Мрія" на будівництво будинку також встановлена судовим рішенням - це 3,644 мільйона гривень. Вирахувана вона на підставі документів, які свідчать про витрати "Серіс-Центру "Мрія" на будівництво. До речі, до суми 8,118 мільйона гривень входять виключно ті кошти, які внесли потерпілі по кримінальній справі. Якщо "Мрія" залучало кошти ще якихось осіб, як про це стверджує Романов, це значить - сума крадіжки ще більша. Усі люди, які звернулись до кооперативу та оригінальними банківськими документами підтвердили внесення на рахунок "Мрії" грошей для будівництва будинку, є тепер членами "Академічного". Вони вже отримали свої квартири. Жодна інша особа, яка має на руках документальне підтвердження внесення "Мрії" коштів, мені не відома.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • сосід

    романов пять випадкових судимостей скотин@
  • сосід

    автор забула написати , коли суддя запитав в романова чи можна розглядати справу без захисника ? він відповів :що не розуміє української мови  одним словом тварина .Є ще інший персонаж шевцов директор теперішньої  мрії то той розмовляє но тільки мовою азірова
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up