Скільки платять тим, хто захищає Україну в АТО

Скільки платять тим, хто захищає Україну в АТО
Обіцяних державою збільшених зарплат, військові, які перебувають в Луганській та Донецькій областях, так і не отримали. Більше того, за документами, деякі з них навіть не знаходяться там. Бійці ж кажуть, що основна допомога, на яку вони розраховують — надходить не від держави, а людей

- Зарплата? Я сержант, а отримую зарплату як рядовий. Те, що обіцяли підвищити виплати, — нічого цього так і не зроблено, - каже десантник Житомирської аеромобільної бригади, вінничанин Андрій Клочко.
З 15 червня він та інші учасники бойових дій на сході країни мали отримати підвищену зарплату.
“Військовослужбовець, який бере участь у бойових діях в зоні проведення АТО, отримуватиме 5-6 тисяч гривень на місяць”, - таку обіцянку дав в ефірі телеканалу Інтер  в.о. начальника головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України генерал-майор Олександр Розмазнін.
Він же пообіцяв, що найближчим часом в зону проведення спецоперації будуть постачати бронежилети підвищеної захисту.

- З 15 червня почнеться активна фаза постачання. І в цих же датах почнеться виплата тих преміальних і надбавок, які обіцяли, - сказав Розмазнін, уточнивши, що пересічний військовослужбовець буде отримувати 5-6 тисяч гривень. Проте обіцяних коштів військові не отримали ні 20, ні 23 червня. Реальна сума виплат відрізняється в рази.
- Мій чоловік останній раз отримав дві тисячі, - каже Наталія Олійник — дружина бійця батальйону “Вінниця”. - Плюс ще якісь копійки платили, коли був на тренуванні. Але він не скаржиться.
Взагалі не скаржиться більшість з них, навіть не зважаючи на відсутність води, форми, бронежилетів і навіть те, що, як зізнається не для друку дехто з тих, хто перебуває на Сході, — офіційно, за документами, їх навіть немає в зоні АТО.
Це означає, що фактично може бути профінансоваю ще одна ідея влади, за якою усі учасники АТО прирівнюються в правах до учасників бойових дій.
Ще шостого травня відповідний законопроект № 4815 прийняв парламент. Через місяць міністр оборони Михайло Коваль повідомив, що відповідно до цього закону, всі військовослужбовці, задіяні в АТО, будуть внесені до списку учасників бойових дій.
До слова, учасник бойових дій отримує безкоштовно за рецептами ліки, стає володарем 75%-ої знижки на оплату комунальних послуг, може безкоштовно їздити в усіх видах громадського транспорту на всій території України. Крім цього, учаснику бойових дій виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої зарплати, незалежно від стажу. У разі ж скорочення на підприємстві, де трудиться учасник бойових дій, за ним залишається пріоритетне право залишатися на роботі. Сюди входить і санаторно-курортне оздоровлення та інші блага, прописані в законодавстві.
Але. Як з'ясувалось потім, відповідні посвідчення вони зможуть отримати тільки після завершення операції...
Просто декларацією може залишитися і обіцянка, цього разу уже від банків, — тимчасово не нараховувати відсотки за кредитами.
- У мене кілька кредитів в різних банках, поки що ні один не повідомив, що я можу тимчасово не платити, - каже Андрій Клочко.
Разом з тим банки переконують — програма реально діє, а один з них навіть називає конкретну суму списаних кредитів — 134 тисячі.
Обіцяють списати борги і в Міндоходів. Зокрема скористатися такою можливістю, за повідомленням відомства, можуть підприємці — платники єдиного податку. Умова — не здійснення господарської діяльності у період мобілізації і, відтак, - відсутність доходу. Щоб отримати таку пільгу - необхідно надати підтверджуючий документ з військкомату, в якому буде зазначений період перебування на зборах.


Сумні виплати
Цього року виплати пораненим та загиблим під час Євромайдану та військових дій на Сході, уже обійшлися міському бюджету Вінниці близько півмільйона гривень
Родини трьох загиблих, за словами директора департаменту фінансів міськради, уже отримали по 100 тисяч гривень на руки. Поранені — близько 25 тисяч.
Крім допомоги на місці, родини військових, які віддали своє життя за Україну, з першого квітня можуть розраховувати на 609 тисяч гривень від держави. Ці кошти виплачуються по втраті годувальника. При цьому неважливо, чи загинув в бою офіцер, контрактник або «строковик». Щомісяця рідні загиблого отримують пенсію у розмірі 70 відсотків від заробітної плати військовослужбовця. Також Міністерство оборони (через військкомат) бере на себе зобов'язання з поховання, військовий ритуал (оркестр, салют) і одноразову виплату на поховання у розмірі двох окладів.
Минулого тижня, законотворці внесли уточнення до цього закону, передбачивши, що з 2015 року пенсії родин військових, які загинули на Сході, дещо збільшать. Відповідно до прийнятого закону, розмір цих пенсійних виплат не може бути менше двох прожиткових мінімумів (на сьогодні близько двох тисяч гривень).
Якщо ж боєць в бою був поранений і отримав внаслідок контузії, травми або каліцтва інвалідність, держава передбачила 304,5 тисячі гривень - для інвалідів першої групи, 243,6 — другої та 182,7 - третьої.  
А от інвалідність внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, “коштує” дешевше. Інваліди першої групи отримають 146,2 тисячі гривень, другої 109,6 і третьої - 85,3 тисячі грн.

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Винничанин 2

    И еще по поводу "хунты"... Даже и.о. президента, который был до выборов - был избран действующей и легитимной ВР. Кто-то же должен был руководить страной когда Янык сбежал? Выборы президента прошли во всей Украине, где россия не вмешивалась, хотя и она признала результаты выборов... Так в чем вопрос? где хунта? Кстати - Согласно толковому словарю Ожегова понимание термина «хунта» не ограничивается правительствами Латинской Америки, Испании и Португалии, а также включает реакционные террористические группировки, захватившая власть в стране при помощи военных и установившие террористическую диктатуру. Так, что хунта -это ДНР и ЛНР - террористические военизированные группировки рвущиеся к власти! Учи матчасть - неук!
  • Винничанин 2

    Винничанину от винничанина: Не в том вопрос, кто какой язык знает, а в том кто как относится к государству в котором живет. Востоку Украины все 20 лет долбили, что они элита и Украина - это Донбасс, и в принципе они спокойно жили там и никто не парился, на каком языке им говорить. Кстати, я вот только с Черновцов приехал - там на улицах поровну русской, румынской и украинской речи - и ничего. А вот на Донбассе не только никогда не запрещали говорить на русском, но и выжигали, и уничтожали украинскую государственность и украинское самосознание. Этот регион Путин, через ниточки - Янык-Табачник-Царьов-Симоненко и им подобные давно отравлял русификацией. (РЕЧЬ НЕ О ЯЗЫКЕ А О НАЦИОНАЛЬНОЙ ИДЕЕ). А закон принят не был, т.к. его еще должен был подписать президент... И мало ли откровенно тупых законов проходит через Раду? Многие из них заворачивают. На счет импичментов - выборов - перевыборов... Не такая бандитская власть нежная, чтобы законно отдать ее. Бюджет и народ УЖЕ были пустыми и голыми! Чего ждать - то? Вступления в таёжный союз? Очередных "каруселей" и выборов типа Крымского "референдума". Не тупи и не обманывай сам себя... Украинцы - ОЧЕНЬ терпеливый народ. И если уж они поднялись... То уже даааавно пора было
  • Anonymous

    Вам бы в школу окончить.
  • Anonymous

    1) Канада не украина. И рас так притесняют то скажи сколько русских школ в Украине и сколько Украинских школ в России. 2) Правит не группа военных. И правит без выборов, а ну нас если ты не знал, были выборы которые признала даже Россия. 3) Скажи мне почему практически у всех кто называет законную власть хунтой все разговоры сводятся\затрагивают к гомосексуализму .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up