Перший обласний науковий симпозіум зібрав юних ботаніків

Перший обласний науковий симпозіум зібрав юних ботаніків

Сьогодні, 12 травня, у Вінниці відбувся перший обласний учнівський науковий симпозіум на тему «Дослідження рослинного світу Вінниччини». В заході, який проходив на обласній станції юних натуралістів, взяли участь 18 юних науковців з дев’яти районів. Це були учні 6 – 11 класів. 

Вивчали навіть отруйні рослини

В рамках симпозіуму школярі презентували власні наукові роботи з ботаніки і фотовиставку рослин, які вони досліджували.

10-класниця Катерина Ткачук з Уладівки (Літинський район) вивчала процес поширення рідкісних рослин на території рідного села.

Відео дня

– В селі ми виявили 19 видів рослин, які занесені до Червоної книги. Найбільш поширені з них – конвалія звичайна, підсніжник, проліска дволиста, цибуля ведмежа. Активні учні нашої школи разом з вчителями наполягають на тому, щоб у місцях найбільшого поширення рідкісних рослин створювати біологічні заказники – це допоможе їх оберігати, – сказала Катерина Ткачук      

9-класниця Богдана Юхимець з с. Зозульнці (Козятинський район) досліджувала отруйну амброзію полинолисту. Вона виділяє у повітря у пил, який може викликати алергію і навіть хворобу у людей.

– З амброзією полинолистою можна боротися різними способами. Але ми в основному знищуємо її механічним способом – виполюємо, викошуємо її. Ця рослина нерідко зростає на присадибних ділянках, – каже Богдана Юхимець   

Творча лабораторія природи

В рамках симпозіуму відбувся польовий практикум на тему «Творча лабораторія природи». Його вела доцент кафедри ботаніки  і екології Донецького національного університету у Вінниці, кандидат біологічних наук Ганна Дерев’янська. В першу чергу вона навчала молодь, як визначати найбільш розповсюджені види рослин в регіоні, а також як користуватися ботанічною енциклопедією-визначником. 

– Я навчаю юнаків, як теоретичні знання можна примінити на практиці. На жаль, на шкільних уроках цьому не завжди приділяють достатньо уваги, – відзначила Ганна Дерев’янська.

Юні науковці назвали поради Ганни Дерев’янської дуже корисними. Особливо вони були задоволені тим, що під керівництвом досвідченого фахівця вони опановували визначник рослин.     

Відбір на Всеукраїнський зліт

Організатори обласного симпозіуму побачили багато досить цікавих наукових робіт. Наприклад, їм сподобалися дослідження ботаніків Муровано-Куриловнецького, Козятинського, Хмільницького районів. Діти в основному вивчали рідкісні та інвазійні рослини – які на Вінниччину перейшли з інших регіонів чи країн. 

Як розповіла методист Вінницької обласної станції юннатів Любов Жовтоножук, щороку відбувається Всеукраїнський збір юних ботаніків.

– Тому ми започаткували до нього обласний відбір. Водночас його переможці будуть добре підготовлені до виступу на всеукраїнському рівні. Ми маємо угоду про співпрацю з ДонНУ у Вінниці. Серед іншого, викладачі цього вишу допомагають юним ботанікам підвищити свій рівень, – сказала Любов Жовтоножук,
Гран-Прі симпозіуму виборола команда Війтівської школи (Бершадський район), яка й представлятиме область на всеукраїнському рівні. Перше місце посіли ямпільчани. Було нагороджено також команди , які розділили друге і третє місця.  

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up