Двічі поранений на Майдані спортсмен Рудик перебуває у Польщі

 Двічі поранений на Майдані спортсмен Рудик перебуває у Польщі
У ніч з 18 на 19 лютого силовики влучили кулею у голову вінничанина Миколи Рудика, який укріплював барикади на Майдані у Києві. Чоловік був без зброї, лише у касці та бронежилеті. Від поранення він втратив свідомість. Зараз чоловіка лікують у Польщі

- Чоловіки, які були з Миколою в одній палаті, думали, що він не виживе після такого важкого поранення. Але мій чоловік вижив, хоч і напевне втратить праве око. - розповідає дружина Галина

Олександрівська клінічна лікарня, в яку відвезли вінничанина Миколу Рудика після ураження кулею, була переповнена пораненими. Волонтери намагалися кудись відправити постраждалих, аби тільки ті не залишалися в лікарні і їм нічого не загрожувало. Пораненим, які мають закордонний паспорт, запропонували відправитись у Польщу.

Хворих допомагала переправляти народний депутат Лілія Гриневич. У неї були домовленості з польською стороною, що згодилася оплатити лікування постраждалим. Так Миколу Рудика відправили у Варшавський госпіталь МВС.

Відео дня
> - У ту ніч я була у Вінниці. До мене подзвонив Микола, сказав, що знаходиться в  лікарні і попросив свої паспортні дані, - розповідає Галина. - Куля зачепила очний нерв. У Миколи також є поранення від розірваної гранати, деякі осколки засіли так глибоко в голові, що їх уже не зможуть дістати. На даний момент його перевели до нейрохірургії і готують до складної операції… Він ще сподівається, що буде бачити.

Був на Майдані з самого початку

Коли почалися перші мітинги за асоціацію з ЄС, вінничанин Микола Рудик знаходився у Парижі на змаганнях. Але вже там він стояв на площі Трокадеро разом із понад 300 українцями на підтримку української Євроінтеграції.

Повернувшись в Україну, Микола підправився у Київ на майдан. Поїхав туди сам, а потім вже до нього приєднались активісти з Вінниці, яких він допомагав влаштувати. На Майдані він знайшов однодумців, один із них Артур Цецюра знаходиться зараз поруч з Миколою у Варшаві.

-  Микола знав, на що йде і був готовий до всього. Казав, що краще вмерти, ніж жити в такій ганебній країні, - розповідає Галина. - Він дуже витривалий, цілими ночами чергував на Майдані, вдень допомагав коменданту, все організовував, тому майже не спав. Приїжджав додому всього на день-два, аби відіспатися, а далі знову у Київ.

Дружина підтримала чоловіка, зізнається, що сама хотіла їхати у Київ, але не мала як залишити роботу та 14-річну доньку Вікторію.

Рідні Миколу не зрозуміли

-  Сестра з братом ніяк не могли повірити, що Коля стоїть там не за гроші, а за свої власні переконання. Друзі ж, котрі добре знали мого чоловіка, знали його вольовий запал, ні на секунду не сумнівалися, що він опиниться на Майдані.  

Сам Микола Рудик із Житомирщини. Після закінчення Івано-франківського технікуму фізичної культури пішов в армію у Вінниці. Саме тут почав займатися легкою атлетикою та бігом на довгі дистанції. Його помітили, записали у спортивну роту. Після закінчення служби в армії разом із дружиною переїхав жити у Вінницю.

Рудик працював масажистом

До подій на Майдані Микола Рудик працював масажистом-реабілітологом в реабілітаційному центрі для дітей із ДЦП у Броварах.

- Він дуже чуйна та добра людина, - говорить Галина. - Завжди відкликається, коли просять про допомогу. Мабуть через це нам зараз помагають люди зі всієї України і світу. Наші знайомі, друзі і навіть незнайомці постійно дзвонять, цікавляться, як він, моляться за нього, підтримують нас. Я дуже вдячна їм, а також його товаришам з Майдану, які його врятували, а зараз організовують збір коштів для Миколи.  Наша сім’я ніколи не забуде цих людей, і те, що вони для нас роблять.

Призер з легкої атлетики

У спорті Микола вже 20 років, спортсмен Збройних сил України. Постійно брав участь у змаганнях на всеукраїнському і міжнародному рівні. Об’їздив зі змаганнями всю Європу, був у Бразилії, США та Канаді. Микола – неодноразовий чемпіон України з бігу на 5 і 10 кілометрів з марафону та напівмарафону. Здобув перемогу у марафоні у Будапешті. У 1998 році був третім на ліонському марафоні. Саме тоді  він отримав статус майстра спорту міжнародного класу. За одержані від перемоги гроші купив квартиру на Вишеньці, в якій зараз проживає разом із дружиною та донькою. Вона повністю обставлена кубками та нагородами у спорті.

-  Мало хто витримує такі навантаження, які витримував він. Микола міг бігти з травмами, а коли добігав до фінішу, просто падав, - розповідає дружина. - Дуже впертий, завжди стоїть на своєму. Проте як і в спорті, так і на Майдані йому ця риса дуже допомогла. Напевне, завдяки своєму вольовому характеру він і залишився живий.

Інеса БЛАЖІЄВСЬКА

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up